В Сочи Путин чертае ролята на Русия в Близкия изток

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6581867 www.24chasa.bg

Рано е обаче да се говори за близък край на войната в Сирия

ЗА ПОРЕДЕН път Асад посети Русия, но този път страната му е пред важен избор. Сирийският президент пристигна в Сочи по същия начин както преди 2 г. - без придружители, при това с нощен полет на борда на руски военен самолет. Той влезе сам в залата за гости, без да е поставен флагът на неговата държава. Но макар извън обичайния протокол, на който Москва не отдава особено внимание при посрещането на сирийския гост, визитата му идва в особено важен момент. Защото се вписва в последните ходове на Русия за извършване на прехода от военната към политическата фаза в решаването на сирийския конфликт.

Значението на тази визита трябва да се разглежда в контекста на сложните отношения в триъгълника Русия-Турция-Иран. За Кремъл тя е показателна за приключването на мисията на руските сили в Сирия тиражирано в пресата през последните седмици, примерна дата за което се сочи края на 2017 г.

При предишното си посещение преди две години Асад бе поставен пред труден избор, тъй като руската намеса за спасяването на “законната власт” имаше за цена трайното руско военно присъствие в Сирия. Освен това тогава Москва постави като условие налагане на свой план за бъдещите операции в Сирия.

Асад не е сред

победителите

Макар руската военна кампания да осъществи “повечето от целите си” в Сирия според Кремъл, и сегашната визита на Асад го изправя пред труден избор. Благодарностите към генералите “които спасиха Сирия”, не могат да прикрият истината за намаляването на неговото влияние от началото на кризата в Сирия. В този смисъл е показателно, че руските коментатори и експерти не споменават Асад сред “победителите”. Самата визита в навечерието на тройната среща на лидерите на страните - гаранти за прекратяването на огъня в Сирия, показа стремежа на Москва да очертае параметрите на бъдещия етап на сирийската криза, който ще се характеризира преди всичко с прекратяване на най-активните военни действия в тази страна и преход към политическо урегулиране. Сега от Асад се очакваше да изрази ясна позиция в подкрепа на руската инициатива за свикване на конгрес на сирийския диалог и да потвърди ангажимента си да спази неговите решения. Това на свой ред би позволило на Русия да засили натиска си върху Иран, който е в състояние да възпрепятства този руски проект. В замяна Москва щедро обещава да намали влиянието на “външните играчи” върху сирийско-сирийските преговори. Същевременно тя ще продължи натиска си за отлагане решаването на въпроса за Асад през преходния период. Зад припряността на Москва да се пристъпи към преговори се крият неотложни вътрешни причини. С наближаването датата на предстоящите президентски избори в Русия Кремъл се нуждае от обявяване победния край на битката срещу тероризма, което би убедило избирателя, че намесата в Сирия е била оправдана.

Дългосрочен

баланс на силите

Пречките пред намеренията на Кремъл обаче не се изчерпват с дисциплинирането на сирийския режим. Най-трудната задача пред Путин е запазването на баланса между неговите двама регионални съюзници – Ердоган и Рухани. Освен това липсата на координация с Вашингтон още повече усложнява постигането на политическо решение на кризата. Да не говорим за трудно решимата задача да се постигне пълна съвместимост между двата процеса – женевския и този в Сочи.Така може да се окаже, че в рамките на това сложно уравнение постигането на някакво съгласие между двата сирийски лагера ще е сравнително по-лесно от другите “херкулесови задачи” пред страните гаранти. Самият факт, че Путин прие Асад точно в този момент, говори за това, че Москва не крие задоволството си от елиминирането на “радикалните елементи” на сирийската съпротива от участие в преговори.

Иран – съюзник,

и съперник

От друга страна обаче, Иран, който Олег Марозов, член на комитета за външни отношения в Съвета на федерацията на Русия, окачестви като “наш съюзник от самото начало в борбата срещу “Ислямска държава”, няма същата визия като Москва за бъдещото развитие на политическия процес в Сирия. Руският вестник “Взгляд” от 15 ноември публикува статия, озаглавена “Победителите се готвят да си поделят Сирия”. В нея се твърди, че случващото се в тази страна показва, че “Техеран беше прав, когато настояваше да бъдат ликвидирани с военни средства всичките терористични и екстремистки групировки в Сирия, вместо да се търси мирен диалог с тях”. Според публикацията последният кръг на преговорите в Астана не доведоха до мир и до началото на процеса на възстановяване на страната, като същевременно позволиха на въпросните групировки да се възстановят и да прегрупират силите си за нови битки. Те също така позволиха на кюрдските отряди на Съюза на демократичните сили да завземат нефто-газовите полета в източната част на Сирия, ползвайки се от подкрепата на САЩ. При това продължават и военните действия срещу останките на “Ислямска държава”, като не е известно кога те ще приключат. Друг сайт на руски език – iran.ru – писа на 15 ноември т.г., че Сирия е поделена на две основни окупационни зони – американска, и руско-турска-иранска.

Всичко това поставя на преден план противоречията между “победителите”, които тепърва ще се засилват. Самият Асад започна да говори за “майката на всички битки”, която ще се води около Рака. Не е ясно обаче дали руските военни и гражданските наемници ще участват в нея. Ако това стане, САЩ едва ли ще влязат в конфликт едновременно с Русия и Иран. Всичко това означава, че е твърде преждевременно да се говори за близък край на войната в Сирия. По-реалистично е да се каже, че конфликтът ще продължи, но ще приема нови форми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Реформа трябва, и то в полза на пациентите

    Реформа в здравеопазването трябва, и то в полза на пациентите. Защото всяка година се отделят все повече пари за здраве, но здравната каса продължава да се източва доста сполучливо, а тарикати са превърнали някои болници в печелившо бизнес начинание. От което на болните не им става по-добре, тъй като невинаги получават адекватно лечение,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в