Атанас Добрев: Умният град подобрява живота, възможностите за услуги са безкрайни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6587479 www.24chasa.bg
Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM

Внедряването им зависи от управата и от нуждите на бизнеса

- Наскоро представихте завършената мрежа LoRa, която може да помогне София да се превърне в умен град. За какво служи тя?

- LoRa е част от стратегията на “Виваком” да бъде партньор на обществото по пътя на дигитална трансформация. Тук включвам бизнеса, местната власт и отделните потребители.

“Виваком” ще инвестира в иновативни решения за общините, които да подобряват качеството на живот. LoRa е стъпка, която може да помогне София да стане умен град и да се нареди сред световни лидери като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки. Тя е мрежа, която осигурява свързаност между много на брой устройства и дава решение на проблемите на модерните населени места.

Ако трябва да направим паралел с познатите мрежи, които свързват хора и телефони, то LoRa също създава безжична комуникация, но не са необходими сим карти. Връзката се осъществява чрез сензори, които се поставят в устройствата. Технологията е ефективна и с нисък разход на енергия.

Батериите им издържат с години, докато устройствата със симкарти се зареждат на няколко дни. Това ще ни даде възможност да предоставяме услуги, които правят живота на жителите по-лесен, по-организиран и в крайна сметка по-щастлив.

- Какво означава това в конкретни примери?

- Представете си град, където няма задръствания, а специално приложение на телефона ви предлага най-бързия маршрут и ви води до свободно паркомясто. Ползите са повече от ясни - спестени разходи за гориво, по-чист въздух и повече свободно време. Днес то е един от най-ценните ни ресурси и технологиите ще се развиват в тази посока - да освобождават времето на хората за важни неща.

Друг пример за LoRa е система за сметосъбиране. На всеки контейнер се поставя сензор, който отчита кога е пълен и трябва да се извози и дори дали не е запален или преместен. Крайният резултат отново е спестяване на разходи и по-чист град за хората. Като говорим за чистота, мрежата дава възможност за мерене на качеството на въздух на различни точки, събиране и анализиране на тази информация и в крайна сметка - предприемане на мерки за справяне с този все по-наболял проблем.

Възможностите са безкрайни, а колко от тях и кога ще бъдат внедрени, зависи от управата на града и от нуждите на бизнеса.

- Казахте, че LoRa е една от стъпките към умния град. Какво ни очаква в бъдеще?

- Този град дори не е толкова далеч в бъдещето, колкото ни се струва. И днес много от общините у нас имат системи за интелигентно видеонаблюдение. Модерните технологии дават възможност за разпознаване на лица и съмнителни субекти, за изоставен багаж, за човек, който може да е в безпомощност. Това дава в ръцете на градската управа и органите на реда сериозни инструменти за превенция на престъпността.

Друг пример е отдаването на велосипеди под наем. Благодарение на система от сензори местоположението на всяко колело може да бъде проследено, а това позволява хората да го вземат от едно място и да го оставят, където им е удобно. Така за общината или фирмата намалява рискът от кражби и злоупотреби.

А това, което все още е в бъдещето, но ми се иска скоро да видя, е дистанционно отчитане на комунални услуги - ток, вода, газ, парно. LoRa е отлично решение за такъв тип услуга.

- Къде е мястото на “Виваком” в тази сложна система мрежа - технология - компании - общини? Какво прави един оператор, за да се случи умният град?

- Ние даваме първоначален тласък, изграждайки мрежата. Направихме LoRa съвместно с нашите партньори от “Нокиа”, които имат световен опит в решения за умни градове. Заедно сме готови да покажем добрите примери пред компании и общини, както и да търсим варианти за прилагането им у нас. Разбира се, възможни са модели, в които частните и държавните организации сами разработват проектите си и използват от нас само свързаността.

Все пак сме телекомът с най-бързата 4G мрежа за 2017 г. Тя вече покрива 99% от населението на страната, а оптичната ни инфраструктура стига до над 1 100 000 домакинства. Но ние сме привърженик на комплексния подход, в който заедно с клиента изграждаме решението от самото му начало. Така крайната услуга ще отговаря на конкретни нужди и ще е разработена по най-ефективния начин.

- Не е ли притеснително това, че във всеки един момент устройствата знаят какво правим и къде сме?

- Въпросът е философски и няма правилен или грешен отговор. Оръдията на труда - например ножът, е отличил неандерталеца от маймуната, но е направил възможни и войните.

Същото важи и за технологиите - нито една от тях не е лоша или добра сама по себе си, важно е кой, кога и за какви цели я използва.

Ако часовникът следи сърдечния ми ритъм и може да подаде сигнал, че ме заплашва инфаркт, с което да спаси живота ми, това е изключително полезно. От друга страна, информацията от същия този умен часовник, попаднала в неподходящи ръце, може да се използва с користни цели.

Границата е много тънка и затова в света на новите технологии е необходим и нов обществен договор, базиран на нови правила, нова култура и ново образование. Технологичната революция трябва да води със себе си революция в образованието, която да адаптира ценностната система към новите реалности.

- По време на българското председателство ще се работи за отпадане на роуминга със страните от Западните Балкани. Тази инициатива среща ли подкрепа от операторите у нас?

- В момента цените за използване на мобилен телефон в някои от тези страни са високи и това е така не заради нас, а защото цените, които плащаме на операторите в тези страни, са високи. Ситуацията е парадоксална - въпреки че можем да стигнем до Сърбия за по-малко от час, от гледна точка на комуникациите цените са като да се свържем с Австралия.

Затова подкрепяме инициативата за съществено намаляване на цените за роуминг за Западните Балкани. Това ще даде възможност България да стане мост между тях и Европа. Надяваме се да се постигне политически консенсус за промяна на цените.

- Наскоро казахте, че българите трябва да бъдем по-големи оптимисти. Когато става въпрос за телекомуникации, какви са реалните основания да бъдем горди и оптимисти?

- България има много добри специалисти в ИТ сектора и телекомуникациите. Този човешки потенциал ни дава реален шанс да се превърнем в център на региона по отношение на разработката на софтуер и предоставяне на облачни услуги.

Последното е една от посоките, в които “Виваком” работи.

Комуникационната инфраструктура в България е по-добра от повечето европейски страни - на 9-о място в света сме по бързина на мобилната мрежа според проучване на международната организация Opensignal. Същевременно,цените ни са сред най-ниските. Създадени са всички условия и като човешки ресурси, и като инфраструктура - ИТ индустрията да продължи да се развива бързо и да създава нови, високоплатени работни места. Но за да се случи това, трябва да мислим и инвестираме дългосрочно и устойчиво.

Как помага да се пести

В световен мащаб мрежите LoRa са популярни и често използвани. Действащи има в над 350 града в повече от 100 държави. Различни международни изследвания показват следните ползи:

l До 30% спада престъпността в градове с действащо видеонаблюдение;

l С до 40% се намаляват разходите на сметосъбиращите фирми. Проучване в Братислава показва, че с до 30% би се намалила такса смет;

l С до 60% намаляване на разходите за ток при умно улично осветление;

l Интелигентно управление на трафика спестява време, намалява разхода на гориво и вредните емисии;

l Намаляване на загубите на вода в мрежата - в момента унас загубите достигат 60%;

l Превенция на язовири и водни басейни - системи подават информация, когато нивото на водата достигне критични показатели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадеш, просиш, но един ден алчността излиза във фейсбук

    Може да се спори дали просяците от видинското село Дреновец се издадоха от глупост, или пък толкова са си повярвали, че са недосегаеми, та дръзко са демонстрирали имането си във фейсбук. Но да къпеш новичкия си мерцедес с шампанско и да си пожелаваш “още много хиляди крони”, си е наглост отвсякъде.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.