Атанас Добрев: Умният град подобрява живота, възможностите за услуги са безкрайни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6587479 www.24chasa.bg
Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM

Внедряването им зависи от управата и от нуждите на бизнеса

- Наскоро представихте завършената мрежа LoRa, която може да помогне София да се превърне в умен град. За какво служи тя?

- LoRa е част от стратегията на “Виваком” да бъде партньор на обществото по пътя на дигитална трансформация. Тук включвам бизнеса, местната власт и отделните потребители.

“Виваком” ще инвестира в иновативни решения за общините, които да подобряват качеството на живот. LoRa е стъпка, която може да помогне София да стане умен град и да се нареди сред световни лидери като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки. Тя е мрежа, която осигурява свързаност между много на брой устройства и дава решение на проблемите на модерните населени места.

Ако трябва да направим паралел с познатите мрежи, които свързват хора и телефони, то LoRa също създава безжична комуникация, но не са необходими сим карти. Връзката се осъществява чрез сензори, които се поставят в устройствата. Технологията е ефективна и с нисък разход на енергия.

Батериите им издържат с години, докато устройствата със симкарти се зареждат на няколко дни. Това ще ни даде възможност да предоставяме услуги, които правят живота на жителите по-лесен, по-организиран и в крайна сметка по-щастлив.

- Какво означава това в конкретни примери?

- Представете си град, където няма задръствания, а специално приложение на телефона ви предлага най-бързия маршрут и ви води до свободно паркомясто. Ползите са повече от ясни - спестени разходи за гориво, по-чист въздух и повече свободно време. Днес то е един от най-ценните ни ресурси и технологиите ще се развиват в тази посока - да освобождават времето на хората за важни неща.

Друг пример за LoRa е система за сметосъбиране. На всеки контейнер се поставя сензор, който отчита кога е пълен и трябва да се извози и дори дали не е запален или преместен. Крайният резултат отново е спестяване на разходи и по-чист град за хората. Като говорим за чистота, мрежата дава възможност за мерене на качеството на въздух на различни точки, събиране и анализиране на тази информация и в крайна сметка - предприемане на мерки за справяне с този все по-наболял проблем.

Възможностите са безкрайни, а колко от тях и кога ще бъдат внедрени, зависи от управата на града и от нуждите на бизнеса.

- Казахте, че LoRa е една от стъпките към умния град. Какво ни очаква в бъдеще?

- Този град дори не е толкова далеч в бъдещето, колкото ни се струва. И днес много от общините у нас имат системи за интелигентно видеонаблюдение. Модерните технологии дават възможност за разпознаване на лица и съмнителни субекти, за изоставен багаж, за човек, който може да е в безпомощност. Това дава в ръцете на градската управа и органите на реда сериозни инструменти за превенция на престъпността.

Друг пример е отдаването на велосипеди под наем. Благодарение на система от сензори местоположението на всяко колело може да бъде проследено, а това позволява хората да го вземат от едно място и да го оставят, където им е удобно. Така за общината или фирмата намалява рискът от кражби и злоупотреби.

А това, което все още е в бъдещето, но ми се иска скоро да видя, е дистанционно отчитане на комунални услуги - ток, вода, газ, парно. LoRa е отлично решение за такъв тип услуга.

- Къде е мястото на “Виваком” в тази сложна система мрежа - технология - компании - общини? Какво прави един оператор, за да се случи умният град?

- Ние даваме първоначален тласък, изграждайки мрежата. Направихме LoRa съвместно с нашите партньори от “Нокиа”, които имат световен опит в решения за умни градове. Заедно сме готови да покажем добрите примери пред компании и общини, както и да търсим варианти за прилагането им у нас. Разбира се, възможни са модели, в които частните и държавните организации сами разработват проектите си и използват от нас само свързаността.

Все пак сме телекомът с най-бързата 4G мрежа за 2017 г. Тя вече покрива 99% от населението на страната, а оптичната ни инфраструктура стига до над 1 100 000 домакинства. Но ние сме привърженик на комплексния подход, в който заедно с клиента изграждаме решението от самото му начало. Така крайната услуга ще отговаря на конкретни нужди и ще е разработена по най-ефективния начин.

- Не е ли притеснително това, че във всеки един момент устройствата знаят какво правим и къде сме?

- Въпросът е философски и няма правилен или грешен отговор. Оръдията на труда - например ножът, е отличил неандерталеца от маймуната, но е направил възможни и войните.

Същото важи и за технологиите - нито една от тях не е лоша или добра сама по себе си, важно е кой, кога и за какви цели я използва.

Ако часовникът следи сърдечния ми ритъм и може да подаде сигнал, че ме заплашва инфаркт, с което да спаси живота ми, това е изключително полезно. От друга страна, информацията от същия този умен часовник, попаднала в неподходящи ръце, може да се използва с користни цели.

Границата е много тънка и затова в света на новите технологии е необходим и нов обществен договор, базиран на нови правила, нова култура и ново образование. Технологичната революция трябва да води със себе си революция в образованието, която да адаптира ценностната система към новите реалности.

- По време на българското председателство ще се работи за отпадане на роуминга със страните от Западните Балкани. Тази инициатива среща ли подкрепа от операторите у нас?

- В момента цените за използване на мобилен телефон в някои от тези страни са високи и това е така не заради нас, а защото цените, които плащаме на операторите в тези страни, са високи. Ситуацията е парадоксална - въпреки че можем да стигнем до Сърбия за по-малко от час, от гледна точка на комуникациите цените са като да се свържем с Австралия.

Затова подкрепяме инициативата за съществено намаляване на цените за роуминг за Западните Балкани. Това ще даде възможност България да стане мост между тях и Европа. Надяваме се да се постигне политически консенсус за промяна на цените.

- Наскоро казахте, че българите трябва да бъдем по-големи оптимисти. Когато става въпрос за телекомуникации, какви са реалните основания да бъдем горди и оптимисти?

- България има много добри специалисти в ИТ сектора и телекомуникациите. Този човешки потенциал ни дава реален шанс да се превърнем в център на региона по отношение на разработката на софтуер и предоставяне на облачни услуги.

Последното е една от посоките, в които “Виваком” работи.

Комуникационната инфраструктура в България е по-добра от повечето европейски страни - на 9-о място в света сме по бързина на мобилната мрежа според проучване на международната организация Opensignal. Същевременно,цените ни са сред най-ниските. Създадени са всички условия и като човешки ресурси, и като инфраструктура - ИТ индустрията да продължи да се развива бързо и да създава нови, високоплатени работни места. Но за да се случи това, трябва да мислим и инвестираме дългосрочно и устойчиво.

Как помага да се пести

В световен мащаб мрежите LoRa са популярни и често използвани. Действащи има в над 350 града в повече от 100 държави. Различни международни изследвания показват следните ползи:

l До 30% спада престъпността в градове с действащо видеонаблюдение;

l С до 40% се намаляват разходите на сметосъбиращите фирми. Проучване в Братислава показва, че с до 30% би се намалила такса смет;

l С до 60% намаляване на разходите за ток при умно улично осветление;

l Интелигентно управление на трафика спестява време, намалява разхода на гориво и вредните емисии;

l Намаляване на загубите на вода в мрежата - в момента унас загубите достигат 60%;

l Превенция на язовири и водни басейни - системи подават информация, когато нивото на водата достигне критични показатели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 250 км гонка - за хвалба ли е, или долу КАТ?

    Ранното утро на четвъртък ни споходи с някакви невероятни хвалби за полицейска гонка на пежо с дрогиран шофьор и двамата му спътници.  Цели пет патрулки от две области - Стара Загора и Пловдив, в продължение на 250 километра са преследвали колата нарушител. Да спрат кола за проверка си е рутинна работа на КАТ.
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.