За кожата на една реформа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6591592 www.24chasa.bg

l С този текст отговарям на въпросите какво е правила държавата през последните 2 г.

l Разследването на паралелния криминален износ започва през 2015 г. след съвещание между мен и вътрешния министър Румяна Бъчварова

80 млн. опаковки с лекарства са изнесени от групата само за 1 г. по схемата с реекспорт.
80 млн. опаковки с лекарства са изнесени от групата само за 1 г. по схемата с реекспорт.

ПЕТЪР МОСКОВ*

В края на миналата седмица в сградата на МВР се проведе пресконференция за извършена операция във връзка с криминален паралелен износ на лекарства. Понеже получих много въпроси за коментар на изнесеното от полицията и прокуратурата, както и упреци

как е възможно

държавата

да допусне

съществуването

на такива

престъпни

схеми,

ще кажа следното.

До днешните действия на полицията и прокуратурата се стигна след дълга поредица от събития. Тя води началото си от съвещание между мен и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова в края на 2015 г.

На срещата запознах г-жа Бъчварова с анализите, които Министерството на здравеопазването направи за структурата на потреблението и разходите за лекарства и необяснимите от медицинска гледна точка количествени отклонения в редица лечебни заведения и аптеки. Впоследствие двамата с г-жа Бъчварова запознахме с данните (а те бяха потресаващи) премиера Борисов. Обединихме се около мнението, че проблемът не може да бъде пресрещнат със средствата на МЗ и НЗОК и се реши с последващите действия да бъде натоварен началникът на ГДБОП г-н Ивайло Спиридонов. Останалото беше качествена полицейска работа.

Благодаря на всички служители на МЗ, НЗОК и ИАЛ, както и на външните експерти, които с познанията и труда си направиха възможно ефективното действие на полицията. Благодаря им и че опазиха цялата дейност в тайна, което беше от важно значение.

А сега по същество за най-грозната част от това, което днес службите обявиха публично, и връзката му с други действия на МЗ:

1. В аптеките. Фиктивна продажба на медикаменти, които касата плаща 100%, на несъществуващи или неподозиращи за това, че се лекуват, пациенти (в общия случай на стойност хиляди левове на месец за един такъв медикамент). НЗОК плаща на аптеката за това лекарство, което всъщност не е приложено на пациент. Лекарството остава в аптеката, тя си взема парите от касата и после го продава на прекупвачи, които го изнасят в чужбина.

Аптеката е

реализирала

двойна печалба,

а ние със здравните си осигуровки сме финансирали това.

Това беше една от причините за битката срещу пръстовия идентификатор, защото след болниците той трябваше да се въведе и в аптеките и това щеше да направи невъзможна тази схема, защото изисква физическото присъствие на пациента в момента на продажбата.

Да припомня, че ВАС отмени идентификатора, защото дискриминирал гражданите на други държави. Доколкото с тези схеми лекарства, предназначени за лечение на българи, се отзовават в други държави за лечение на техните граждани, по един перверзно ироничен начин решението на ВАС е “правилно” обосновано.

2. В болниците. Изписване на медикаменти на пациенти, които реално не лежат в болницата, или наистина безчовечното - изписване на медикамент, който не се дава на нуждаещия се от него болен човек, а се продава на прекупвачи. На пациента му се обяснява, че лекарството му е направено, касата плаща на болницата за “използвания” медикамент, участниците в схемата си вземат парите от препродажбата и всички са доволни. Единственият проблем е, че хората, влезли в болница за лечение, не го получават, като често се касае за скъпа онкологична терапия.
За да спрем тази практика, издадох наредба, с която задължих РЗИ всеки месец
да броят
празните
опаковки
от използваните през периода медикаменти, а болниците бяха длъжни да ги съхраняват до извършване на проверката. Броят на празните опаковки трябва да съвпадне с броя на доставените в болницата и с броя на заявеното за плащане от касата. Така се ликвидира възможността медикаментите да не прилагат на пациентите и да се изнасят от болницата за продажба. Както вече се досещате, и тази наредба беше отменена, този път от самото МЗ, защото асоциацията на някакви болници казала, че ги натоварва административно и създава “нормативен хаос”.
В криминалния паралелен износ на лекарства има и много други схеми, които не нанасят вреда на здравето на хората и не ощетяват бюджета на НЗОК, но представляват данъчни и финансови измами. За да ги предотвратим, изготвихме промени в закона за лекарствата, които позволяват по-добра отчетност, дават реални правомощия на институциите и постановяват сериозни санкции за нарушителите. Законът беше внесен в МС през ноември 2016 г. и все още не е внесен в парламента.
Вярвам, че с този текст отговарям на въпросите какво е правила държавата по този проблем и знам, че на все повече хора вече им е ясно какви бяха истинските причини за яростната съпротива срещу реформите от последните две години и кой има полза от тяхното забавяне или отмяна.

* Бивш министър на здравеопазването

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Нов тренд - и манекенките ще останат без работа

    Нов тренд - и манекенките ще останат без работа

    Манекенките, които правят от модните дефилета в Париж, Лондон, Ню Йорк и Милано забележителни спектакли, стават все по-изящни и изглеждат толкова съвършени, сякаш не са човешки същества от плът и кръв. Но ето че и техните работни места са на път да се разклатят, защото се появи нов тренд - в света на модата дефилира невероятно красивата Шуду Гран
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя