Доц. Иво Петров: Трябва ни втори стълб здравно осигуряване с още 2% вноска

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6599516 www.24chasa.bg
ДОЦ. ИВО ПЕТРОВ СНИМКА: Архив

Сега често залитаме в имитираща медицинска дейност, но нещата вече са пред скъсване

- Доц. Петров, как ще коментирате споровете около предлаганите промени в реимбурсирането на лекарства за 2018 г.?

- Първо, явно са създадени условия за преекспонирани количества - над реалните нужди, от определени лекарства, а това дава възможност за излишества и реекспорт. Второ, безконтролното покриване на разходите в последните години доведе до това, че никой няма сметка за контролиране на използваемостта. Индикациите за някои лекарства толкова много са се разширили, че се създават условия за спекулации.

- В последните години изобщо няма дефицит, така ли?

- Със сигурност сме една от страните в Европа с най-либерална политика относно лекарствата в онкологията. Да, те трябва да се плащат от касата, така е навсякъде в Европа, но все пак трябва да има разум и контрол. Не само в лекарствената политика, но навсякъде в здравната система трябва да има контрол на входа и контрол на изхода.

- Какво означава това по-конкретно?

- Трябва да има контрол на индикациите, когато пацентът постъпва в болница, и контрол на резултатите, постигнати през болничния престой. Броят или процентът усложнения в лечението не може да бъде еднозначен в две болници с различен тип пациенти - едната приема предимно леки случаи, предимно за изследване и с предвидимо добър развой, а другата приема сложните пациенти, вече лекувани неуспешно другаде. Ясно е, че при еднакъв дял усложнения втората е за предпочитане. Болниците не са еднакви, както и хората не са еднакви.

- Сегашният екип в Министерството на здравеопазването ще направи ли дългоочакваното справедливо разграничение между двата типа болници?

- Това не трябва да става административно. Първо, трябва да има оптимизация в реимбурсирането. От години се боря касата да плаща медицинските изделия за ендоваскуларно лечение, специално за ендопротезиране на аортата. Все още мисля, че за повечето реимбурсирани изделия не трябва да има пълно финансиране от страна на НЗОК, за да не се създават условия за спекулации. И за всичко трябва да е така,

да има винаги

съучастие -

копеймънт от

пациента Най-рационално работещите здравни системи са хибридните. Такива са например френската, японската. При тях за разлика от комунистическия тип, където уж всичко е безплатно за всеки, има един социален стълб - в нашия случай това идеално се покрива от НЗОК. Във Франция и Япония той покрива 70% от здравните разходи, но България е бедна страна и националният фонд може да осигурява 80% от разходите - както материални, така и за дейност.

Останалите 20%

да бъдат

отговорност на

всеки от нас

- Под каква форма?

- Това е допълнително здравно осигуряване и във Франция например то е задължително. Всеки работещ се осигурява допълнително, като сумата се разделя поравно между работодателя и работника. Обсъждахме темата със здравния министър Ананиев и подчертах, че тази мярка ще има отличен контролиращ ефект. Образно казано, тези 20% ще контролират безпардонното разходване на 80-те процента от основния стълб. Щом трябва нещо да плащаш лично - чрез допълнителния осигурителен фонд, винаги има контрол върху индикациите. В САЩ и Аржентина, където съм специализирал, много често индикациите при плановите процедури се препотвърждават от фонда. Така

ще се избегне

безконтролното

движение на

пациентите по

болниците,

без там да им се случва нищо - не може той да обиколи 3 болници и да не е излекуван. Огромната част от диагностиката може да се прави амбулаторно, а в болницата се влиза за лечение. У нас пациентът често влиза “да полежи”, но от това “полежаване” никой няма сметка.

- Да, но в сегашните български условия най-добрата диагностика може да стане само в болница. Не опираме ли и до качеството?

- Абсолютно съм съгласен. Неправилно са разпределени разходите, някои диагностични и терапевтични процедури трябва да се насочат към амбулаторната помощ, където да се правят адекватно. Повечето болници имат медицински центрове и ДКЦ в крайна сметка.

- Как виждате този смесен осигурителен модел в контекста на демографската ситуация у нас - съотношението между работещите, издържащи пенсионери, става все по-лошо?

- Така е. Решението е постепенно въвеждане с осигуряването на нарочен, изцяло държавен фонд, който след съответна оценка да покрива разходите на социално слабите групи от населението, включително деца и пенсионери. Въпреки това за 20-те процента допълнително осигуряване трябва да се запази структурата - и за тях да са във втори фонд, за да остане контролиращият ефект. Няма какво да се лъжем: в момента имаме преекспониране на медицинска дейност и много често на ниско ниво, грубо казано, с имитиране на дейност. Тези излишни разходи трябва да се насочат към сложните дейности за истински болните.

- Защо здравната каса и здравното министерство вече 20 г. не могат да отсеят истинската от имитиращата медицинска дейност и да въведат контрол?

- Не зная, изглежда, няма достатъчно желание. Изглежда, има доста интереси. Но нещата са пред скъсване - ясно е, че повече така не може. Трябва да се въведе рационална реформа, която да осигури умно изразходване на наличните средства. Не може всеки да тегли чергата към себе си. Слушам сега воя за онколекарствата и щом ще е такъв диалогът, нека си припомним, че основният “убиец” у нас са сърдечносъдовите заболявания. Една от най-тежките патологии в нашата област са заболяванията на аортата - изцяло нереимбурсирани. Това води до дисбаланс и дискриминация. Вчера дойде писмо от НЗОК за оценка на молбата на такъв пациент, който иска да се лекува във Франция по ендоваскуларна методика заради аневризма на аортата. Принуждава се от факта, че ендопротезите у нас не се плащат от НЗОК и болните почват да ходят в чужбина - Белгия, Франция, Холандия, като им се покриват разходите от българския фонд. Е, що за абсурд - България да има всички професионални и технически възможности за това лечение, а пациентите да ходят в чужбина?! Говоря с реални данни - между 8 и 13% на 100 000 са аортните дисекации годишно, а аневризмите са около 10-15% на 100 000. Една част умират без диагноза и лечение. Общо около 700 българи годишно се нуждаят от такава терапия. И много други дейности в сърдечносъдовите и мозъчносъдовите болести не се плащат от НЗОК у нас. Всички те трябва да се реимбурсират частично, не изцяло. В момента

не парите

следват

пациента, а

диагнозата

следва пациента Това е изкривяване на практиката и на статистиката. Не упреквам колегите, такава е системата - за да се покрият разходите на пациент в нужда, се налага да се попроменят малко диагнозите. Не визирам конкретна специалност, сгрешена е схемата.

- Виждате ли воля и капацитет за разумна промяна на осигурителния модел?

- Да, определено. Обсъждали сме и с председателя на здравната комисия в НС д-р Дариткова и смятам, че има воля в тази посока - за повече разум, баланс и рационалност. Идеална система няма, но може да се постигне по-справедливо разпределение на средствата. Доплащане от пациента има и в момента, но без ясни правила, прикрито, под масата. Това трябва да се прекрати категорично. Доплащането трябва да се въведе ясно, и то чрез балансирана схема като допълнителното осигуряване с гарантиран социален стълб. Не застраховане, а осигуряване. Бих се осигурил веднага, защото зная, че има огромни дефицити във всички специалности. Не е виновна здравната каса, тя толкова може, разпределя определен бюджет.

- Към сегашните 8% още колко са нужни?

- Най-добре още 2%, общо 10% е напълно реално. България не е богата, но и

здравна

осигуровка от 8%

няма никъде

в Европа Дисбалансът е огромен, защото и в най-богатите страни, и у нас работим една и съща медицина, с едни и същи клинични ръководства, медицински изделия, консумативи, лекарства. Всички сме били от 2-те страни на бариерата и си знаем, че твърдението “здравната каса покрива всичко” е една огромна лъжа, тиражирана от 15 г. И аз дадох над 12 000 лв. доплащане за лечението на родител, просто такива са условията.

ВИЗИТКА

* Национален консултант по инвазивна кардиология

* Завършва медицина през 1992 г. в МУ - София

* Има специалност по вътрешни болести, кардиология, ангиология и инвазивна кардиология

* От 2012 г. досега е медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология към “Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център”

* Председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия

  • Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Заплатите на университетските преподаватели се увеличават от 1 януари догодина и това е много разумно.  Висшите училища подготвят хората, които утре ще излязат на пазара на труда. Когато преподавателите са с ниски заплати, не може да очакваме високо качество на обучението. Общество, което цени учителите и преподавателите, прогресира и преуспява
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания