Митрополит Антоний: Руският патриарх идва у нас за 3 март, ще служи с Неофит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6601575 www.24chasa.bg
Митрополит Антоний пред паметника на героите от Плевен в Москва СНИМКИ: АВТОРЪТ

Митрополит Антоний беше в Москва с голяма делегация от българския синод. На 6 декември, докато беше в руската столица, той даде интервю за "24 часа". Митрополит Антоний вече е в България.

- Ваше високопреосвещенство, какви са впечатленията ви от това посещение?

- Отидохме на посещение в Москва по решение на Светия синод и по покана на руския патриарх Кирил, поводът бе 100-годишнината от възстановяването на патриаршеския статут на Руската православна църква. Взехме участие в руските празненства. Нашите църкви имат трайни многогодишни добри отношения на братска любов. На 2 декември присъствахме на официалното закриване на руския Архиерейски събор. Служихме заедно с руския патриарх Кирил в храм “Христос Спасител”. Винаги, когато посещаваме Русия по различни поводи, духовно се зареждаме. Руският народ е преминал през големи мъки и страдания, през комунизма и атеизма, но пък е съхранил дълбоко в себе си вяра и традиции. Благодарение на това Русия е един от големите стълбове на светото православие. 

- Обсъдихте ли темата за македонската църква с членовете на другите православни църкви и с руския патриарх?

- Към момента не сме обсъждали и повдигали този въпрос, защото решението на българския Свети синод е да бъде сформирана комисия, в която влизаме и ние, тук представените архиереи на Българската православна църква. За нас е важно първо тази комисия да се съберем, за да уточним и изясним самата стратегия и най-вече начина, по който трябва да се водят тези преговори. Първо трябва да се срещнем с излъчена комисия от страна на Македонската православна църква, за да уточним всички детайли, статута на Македонската православна църква и да съдействаме пред другите православни църкви за каноничността на македонската. Нямаме такива пълномощия да водим преговори, но се надяваме с общи усилия да съдействаме и помогнем, с каквото можем, на Македонската църква и да бъде част от нашето голямо семейство на православни църкви.

- Как Българската православна църква се готви да отбележи 140-годишнината от освобождението на България?

- Ще отбележим този празник преди всичко с молитва и признателност към онези, които са положили душата си за ближните, и с молебен за благото и преуспяването на българския народ. Знаем и думите от свещеното писание, където се казва, че никой няма по-голяма любов от тази да положи душата си за ближния. Именно тези многонационални воини са положили своята душа за свободата на българския народ. Очакваме през 2018 година за 3 март да пристигне и Негово Светейшество патриарх Кирил Московски и на цяла Русия. Той е приел вече поканата от Българския патриарх Неофит. Предвиждат се най-различни мероприятия с исторически оттенък и тържествена света литургия, извършена от двамата патриарси. 

- Наближава Рождество Христово. С какво пожелание бихте се обърнали към българите в страната и живеещите в чужбина?

- Към всички тези наши сънародници, които живеят далеч зад пределите на България, преди всичко искам да пожелая да не губят вяра и надежда в по-доброто бъдеще на България, да обичат България, да знаят, че колкото и да е трудно, България е една красива страна, чиито врати винаги са отворени за тях. Надявам се също тези, дето са почерпили опит от модерните и развити общества, да се върнат и да го приложат този опит за благото на нашата родина. В духовен аспект искам да пожелая да пазите своята вяра и традиции, да ги предавате на вашите деца и внуци, защото българският народ е закърмен и отхранен със своите обичаи, традиции и вяра, и да знаят, че пътят към храма винаги е отворен за тях. Винаги могат да разчитат на протегната ръка и да намерят утеха и упование на вяра, надежда и любов.

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар