Бойко Манев: Добър HR специалист прави всяка компания по-успешна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6604121 www.24chasa.bg

Необходимо е все повече работодатели и инвеститори да осъзнаят необходимостта от такъв професионалист в тяхната организация

- Г-н Манев, номиниран сте в категория "HR директор/мениджър на годината" в конкурса, организиран от Българската асоциация за управление на хора. Как оценявате тази номинация?

- За мен тази номинация е признание за моят труд през годината. В същото време тя е и положителна оценка за семейство Арабаджиеви, които ми гласуваха доверие преди една година да заема тази отговорна позиция.

През последните 12 месеца заедно с моят екип успяхме да свършим много работа в хотел "Маринела" в София и за хотелите на морето. Фокусът ни през следващата година ще е да надградим свършеното и затвърдим имиджа на "Виктория груп" като добър и стабилен работодател от една страна и лидер на предлаганите услуги от друга.

В допълнение мога да кажа, че тази номинация е признание за целия туристически бранш. Това е първата номинация на HR директор от хотелиерството. Това означава, че ние от Виктория Груп Хотели, като компания се движим в правилната посока, налагайки стандарти и качество като бранд и се надявам да бъдем последвани и от други бизнеси от сектора на туризма и хотелиерството.

- Какво е кариерното ви развитие досега?

- Моят житейски опит и кариера до сега са преминали през няколко различни сфери, но мога да обобщя, че съм хотелиер и HR професионалист - оптимист по природа и вярващ в доброто и успеха на всеки човек.

- Какво прави всъщност един HR в България?

- HR мениджърите в България изпълняват в повечето случаи много повече дейности, освен присъщите за позицията, поради което не мисля, че има човек, който може да даде точно определение за HR в България. Извън общоприетите и познати като подбор, назначения, уволнения и предлагане за повишения, ние сме и тези, които се борят за запазване на ценности като лоялност към работодателя, корпоративна идентичност и баланс между личния и професионалния свят на всеки служител. Понякога вземаме решения, които са чисто финансово оправдани в името на дългосрочният успех на компанията.

Има немалко ситуации, в които има разминаване между очакванията на кандидатите за работа и това, което компанията предлага. В голяма компания, каквато е и "Виктория груп", която има хотели в София, Пловдив, Пампорово, Слънчев Бряг и "Елените", се преминава през няколко нива на селекция, като целта е винаги да се вземат най-добре подготвените за търсената позиция кандидати в този момент. Акцентирам върху това, че е важно да е в този момент, в който се осъществява търсенето, тъй като всеки кандидат е подходящ за дадена позиция в определен етап от своето кариерно развитие, но не и във всеки етап. Например за позицията администратор подходящата възраст е 22 до 28-30 години, докато възраст над 40 години би се считала за поне едно-две нива по-високо в йерархията на отдела.

Колкото по-голяма е една компания, толкова по-трудно ни е да обхванем всеки един служител и да имаме така важният за нас личен контакт. Аз считам, че всеки служител независимо от неговото ниво в компанията и работно място, трябва да получава еднаква грижа от нас като компания. Това е и един от акцентите върху който ще работим заедно с моят екип през следващата година, като целта ни е да достигнем до всеки и те да знаят, че имат към кого да се обърнат в случай на нужда.

- Кои са най-важните човешки ресурси в една компания?

- Във всяка компания има кадри, които изпълняват своите задължения всеки ден, с висока степен на отговорност и отдаденост. За мен и за нашите собственици е много важно именно тези кадри да бъдат разпознавани като такива и да получават необходимото признание. В софийския ни хотел имаме разработена процедура за "Служител на месеца", в която трима служители получават признание за техните постижения. Желанието ни е тази практика да се развие и да я наложим в другите ни целогодишни хотели - "Марица" в Пловдив и "Роял касъл" в "Елените".

Други също важни качества за да бъде една компания успешна е техните служители да имат желание да надграждат своите умения и компетенции всеки ден. Когато човек извършва повече, в този смисъл "извървява extra mile" - то той със сигурност е в печеливша позиция. От една страна компанията има служител, който демонстрира лоялност и себеотдаденост, а от друга служителя може да бъде забелязан и да бъде повишен в позиция.
Ние като компания с над 2000 служители в сезон имаме амбицията да развиваме своите кадри, така че те да катерят стълбицата на йерархията и най-успешните от тях да поемат управлението на някои от хотелите ни, веднъж доказали се с качества и умения.

- Кои са вашите ресурси като директор "Човешки ресурси" на "Виктория груп"?

- Колкото и банално да прозвучи, аз съм сред тези мениджъри, които вярват, че всеки служител е най-ценният ресурс в една компания.
Много е важно да се познават служителите професионално, а също така и техните лични истории. Понякога даден служител не изпълнява своите задължения поради проблеми в личният си живот. Тук е моментът ние ката HR-и да установим това и ако е необходимо, да помогнем за намиране на правилното решение - както за служителя, така и за компанията. В други случай дадени служители поради неправилното им позициониране не са най-полезни за компанията - тогава ние като HR трябва отново да се намесим и да предложим преместване или освобождаване, което в някой случай е най-доброто.

- Как виждате бъдещето на вашата длъжност в България?

- Необходимо е все повече работодатели и инвеститори в нашата страна да осъзнаят необходимостта от присъствието на такъв професионалист в тяхната организация. Доказано е, че компаниите, в които имат такъв човек, са по-успешни и текучеството на персонал е по-малко.

Колкото повече примери за успешни и доказали се професионалисти, които чрез тяхната експертност подпомагат организационните процеси и съдействат за оптимизиране на разходите за персонал в поверените им дружества, толкова повече HR-и ще има в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.