Александър Йорданов: Свободно е мястото на лидер в региона - Атина и Букурещ не стават, София ще го заеме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6606467 www.24chasa.bg

- Преди четвърт век Доста Димовска написа: България ще е локомотивът, който ще изтегли Западните Балкани към ЕС - време е пророчеството да се сбъдне

- Македонската църква не е цвете за мирисане - още в историческата справка на сайта пише родното село на византийския император Юстиниан, но не и българската история на Македония

- Реалистичната задача пред десните у нас е нова формула за обединение или нова партия движение, която не трябва да се разхожда само по жълтите павета

- Г-н Йорданов, преди дни в Белград завърши поредната среща на балканските лидери. Има ли смисъл от тези чести форуми и какъв е резултатът специално за България?
- Бъдещето на държавите от Западните Балкани е основен приоритет на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Това обяснява активността на България.
Надеждата е, че това няма да е само “по повод”, а наистина ще прерасне в трайна външнополитическа линия. Посланието е за единодействие и разбирателство, за градеж. В Белград обаче се говореше главно за инфраструктурни проекти. Но само с магистрали, железопътни линии, газови хъбове и роуминг в ЕС не се влиза. ЕС е ценностна система и европейската идея не е само бизнес, не е само политическа конюнктура. Направи впечатление, че нито българският премиер Бойко Борисов, нито гръцкият Ципрас, нито румънският Тудосе имаха куража ясно да заявят на сръбския президент Александър Вучич, че
пътят на Сърбия
към ЕС минава
през членство
в НАТО
Защото едното без другото не може и защото “двойни игри” ЕС не търпи. Членството на Сърбия в ЕС няма как да се случи, преди Белград да прегърне атлантическата идея.
- На срещата в София преди дни премиерът на Албания Еди Рама нарече Борисов “Меркел на Балканите”. Ще стане ли наистина България лидер на Балканите?
- Преди четвърт век покойната Доста Димовска – политик и поет, достойна дъщеря на Македония, първа написа, че България трябва да е локомотив, който да изтегли композицията на Западните Балкани към Европейския съюз. Време е нейното пророчество да се сбъдне. И ако досега това не се случваше, причината е, че у нас все още има политици, които не са убедени в европейския път на България. И непрестанно ни препоръчват да свием обратно – към кьорсокака на евразийството. Но за да стане България истински лидер на Балканите, трябват дела, а не думи. Лидери стават държави, които първо успяват да гарантират висок стандарт на живот на своите граждани. С увеличение на пенсиите с 20 евро лидер не се става, с ремонт на самолети МиГ в Русия – също, с огромни дългове като Гърция – очевидно. И Румъния не е готова още за лидерство. Мястото за лидер е свободно и нищо не пречи на България да го заеме.
- Г-н Йорданов, македонският премиер Зоран Заев приветства решението на Българската православна църква да подпомага процеса на признаване на автокефалния статут на македонската църква. То има привърженици и критици. Вие от кои сте?
- Казусът е твърде сложен, за да бъдат всички доволни. В писмото на МПЦ имаше много условности. Тя не твърди, че признава БПЦ за църква майка, а че “ще я припознае и признае като майка църква”, при условие че БПЦ “първа приеме и признае нейната автокефалност”. Отговорът на нашия Свети синод бе също условен, в смисъл - не трябва да се впряга каруцата пред магарето, т.е. само “при положение че МПЦ признава БПЦ за своя майка църква” тогава БПЦ би оказала пълно съдействие пред останалите поместни църкви. Македонската църква не е цвете за мирисане. Тя чак през 2009 г. прибави към името си “Охридска архиепископия”. То ясно говори за българския характер, история и народност на християните, живели в миналото на територията на днешна Македония. Но МПЦ още не е променила историческата справка в официалния си сайт, където се споменава родното село на византийския император Юстиниан, но не и българската история на Македония. Без българската си същност македонското православие е далеч от истината.
- Ще спре ли враждата между България и Македония след подписването на договора за добросъседство и общите правителствени заседания?
– Проблем в нашите отношения е македонизмът
- доктрина на
антибългаризъм
в постоянно
действие,
която постоянно търси разграничение и конфронтация с България. Тя бе прегърната в миналото от македонските комунисти, а днес, за съжаление, и от политици от ВМРО-ДПМНЕ. В самата Македония хората наричат привържениците на тази доктрина “сърбомани”. България първа призна Република Македония такава, каквато тя самата се е описала в своята конституция. И всякакви други искания – наследство от македонизма, за признаване на нация, език и прочее, са проява на политическо нахалство. България подкрепя Македония за членство в НАТО и ЕС и очаква македонците да не променят историята. Да имат реална, а не измислена памет. Така, ако известни исторически личности са се самоопределяли приживе като българи, наричали са езика си български, обръщали са се към народа си като към български народ, то нека всичко това да си остане така в историята. Както го има написано черно на бяло. И така да го изучават македонските деца. Защото миналото не може да се промени въпреки мераците на македонизма. Може да се променят само настоящето и бъдещето.
- Какво е бъдещето на Македония и какво става със старите български приятели от ВМРО-ДПМНЕ? Те сякаш сега са по-антибългарски настроени, а социалистите на Заев – толерантни.
– Искам Р Македония да успява. Надявам се, че въпросът за нейното членство в НАТО ще бъде решен на срещата на върха на алианса в средата на 2018 г. в Брюксел. А след това пътят към членство в ЕС е много по-лесен.
ВМРО-ДПМНЕ се
объркаха, защото
решиха да играят
чуждата игра
на Русия
Не е тайна, че Русия е против разширяването на НАТО и ЕС на Балканите. Просперитетът на региона и конкретно на Македония предполага на първо място сигурност. А тя се гарантира само с членство в НАТО. Това по-бързо схванаха социалистите на Заев, отколкото хората на Груевски. И логично днес управляват.
- Отмина 7 декември – рожденият ден на СДС. След провала на изборите традиционната десница с всичките крилца не показва ръст според социолозите. Очаквате ли тя да възкръсне, или десните избиратели ще припознават идеалите си в ГЕРБ?
– За съжаление, отдавна в българската политика няма идеали. Политическото олицетворяване на традиционната десница е трагично. Няма лидери, няма адекватна на времето програма. Липсват нормалните човешки думи към хората.
Тази десница
сама се предаде
и премина трайно
в дълбока
опозиция
Не разбра, че хората очакваха от нея да управлява и да решава проблеми, а не да опозиционерства. Българинът е опозиционер и без партия. За да подкрепи партия, трябва да си я представи като управляваща. Още при създаването на Реформаторския блок написах, че няма реформатори опозиционери. Реформатор може да бъде само този, който управлява. В момента в масовото съзнание нишата “анти-ГЕРБ” е заета от БСП. Това е ниша менте, но “номерът” минава. И това прави много трудна задачата на десните – управление на страната. Но сега това е мираж. Реалистичната задача е нова формула за обединение или нова партия движение, която да погълне десните политически парчета и да обхване целокупна България. Партия движение, което да не се разхожда само по жълтите павета. И да се излекува от политическия нарцисизъм.

Визитка

- Александър Йорданов е роден на 13 февруари 1952 г. във Варна

- Председател на 36-ия парламент. Народен представител във ВНС, 37-ото и 38-ото НС

- Председател на РДП (1993-2000). Зам.-шеф на СДС (1991-1993)

- Посланик в Полша (1998-2001), Литва, Латвия и Естония (1999-2001) и в Република Македония (2001-2005)

- Главен редактор на седмичника за политика, общество и култура “Век 21” (1990-1995) и на седмичника “Демокрация” (2013)

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо