Свикайте референдум за втория лифт на Банско

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6608398 www.24chasa.bg
Опашката пред лифта на Банско може да стане подходящо място за събиране на подписка за референдума.

Подписката може да тръгне от скиорите на опашките

Вторият лифт на Банско отново е на кота нула, след като проектът за промяна на концесионния договор за ски зоната в градчето бе внезапно оттеглен във вторник от вносителя - министъра на околната среда Нено Димов.

“Туризъм или природа” - така с две думи може да се определи казусът, който се върти от 2001 г. До днес, вече 17 години, се огласяват всякакви мнения. Най-общо казано, три са страните - концесионерът, еколозите и изпълнителната власт, която като арбитър би трябвало да вземе окончателното решение.

Всъщност дилемата “туризъм или природа” не е най-точната формула, защото може да се постигне и равенството “туризъм и природа”, стига да се спазват европейските правила и българското законодателство. Възможно е.

Но тъй като след всяко ново предложение от страна на концесионера или на жителите на Банско еколозите тръгват категорично на нож, решението изглежда невъзможно. Явно и сегашното правителство не смее да заеме категорична позиция, щом, макар и временно, оттегля проекта за втори лифт на Банско. Точно затова е добре да се инициира референдум - нека да се чуе мнението на българите и тогава на тази база да се вземе окончателното решение.

Макар и процедурата с организирането на допитването да изглежда малко мудна, тя все пак е по-добрият вариант, отколкото да продължават да се търси изход на една или друга кръгла маса, дискусия или протест, защото те се точат през годините, но решение няма.

А за да се съберат необходимите подписи, кметът на Банско може да започне инициативата пред опашките на лифта за пистите. Защо не и да потърси съдействие от другите големи зимни ски центрове - Боровец, Пампорово, Чепеларе? Нека народът да каже тежката си дума как да се реши казусът с втория лифт на Банско.

 

СМЕТКИ: Само в Банско може да се съберат 200 000

за една зима

200 000 подписа трябват, за да влезе предложен от инициативен комитет референдум за разглеждане в парламента
При 400 000 подписа за референдум Народното събрание трябва да вземе решение за провеждането му.
12 774 са жителите на община Банско. Жителите на град Банско са 8900.
Около 200 000 туристи е имало в Банско през зимния сезон декември 2016 - април 2017 г. Българите са 35% от тях, или около 70 000. Това са официалните данни, но всъщност туристите са повече, защото има много българи, които идват за 1 ден да карат ски, други си имат жилища и нощувките им не се ловят от статистиката.
Че реалните числа са по-големи говори факта, че 560 000 души са си купили ски карти в Банско миналия зимен сезон. Това означава, че българите са около 200 000.
Т.е. дори само в Банско да се събират подписи за референдум, ще има достатъчно, за да прескочи допитването прага за влизане в парламента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,