Путин гони рекорди на трона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6612714 www.24chasa.bg

Засега само Екатерина Велика изглежда недостижима

В четвъртък Путин даде традиционната си маратонска пресконференция, на която пуснаха 1600 журналисти от целия свят – с 300 повече от миналата година. И всички го питаха за президентството, макар че и без това всичко е ясно.

Ясно е, защото Путин вече обяви кандидатурата си пред работниците в Горкиевския автомобилен завод (ГАЗ). Там се правят волгите, в които едно време у нас се возеха началниците от средно ниво. През 1989 г. те направиха революция, за да минат на мерцедеси.

Тръгвайки от ГАЗ, Путин показа, че е кандидат на работническата класа. И това наистина е така, той като работническата класа видя къде-къде по-лошо управление през 90-те години. Това е парадокс, тъй като управлението на Путин е консервативно и дясно. Но широките народни маси бяха така ударени от управлението на вечно пияния маразматик Елцин и неговите весели олигарси, че на простите руснаци още им държи мокро. Гледат на Путин като на спасител и бащица.

Звездата на Путин

ще потъне тогава,

когато обикновените руснаци забравят 90-те, а това няма да е догодина.

А кога ще дойде този ден, не е ясно. Ясно е, че ако не падне таванът, на 18 март догодина Путин ще получи още един мандат и ще бъде президент до 2024 година. Ако междувременно промени конституцията, както вече веднъж го стори, може да изкара и до 2030 година. Тогава ще е на 78 години и все още в прекрасно здраве, тъй като очевидно не пие, не пуши, спортува активно и обича да се снима гол до кръста на кон. Нещо повече, до 2030 г. медицината ще може да заменя всякакви органи и да удължава живота до 200-300 години, стига човек да има пари. Любопитното е, че

досега Путин е

надживял на

върха

3-ма американски президенти и вероятно ще надживее четвъртия.

Ако Тръмп загуби през 2020 г., ще станат 5, а ако междувременно бъде импийчнат и свален, може да са и 6. Сред западните лидери по петите му го следва Меркел, която стана канцлер през 2005 г. и сега се бори за още един мандат.

В края на следващия мандат Путин ще има 24 години като лидер, ако броим и 4-те години като министър-председател. Брежнев бе на власт едва 18 години, а руснаците го помнят като цяла вечност. Сталин изкара като генерален секретар на КПСС 29 г., но в началото тази длъжност не е най-силната в държавата, така че е трудно да се правят сравнения. Освен това през последните 3 години Сталин де факто не управлява, тъй като след 2 тежки инсулта е почти неадекватен и само формално се води вожд.

В руската история рекордът принадлежи на Екатерина Велика - общо 34 години на трона, колкото нашия Тодор Живков. Тя впрочем

също

присъединява

Крим

Рейтингът на Путин след Крим удари 85% и оттогава почти не е намалял. През септември анкетата на агенцията “Левада” показа, че от тези, които смятат да гласуват, 64% се канят да гласуват за Путин. След преизчисленията това може да го докара над 70 на сто. През 2012 г. предварително му даваха 45-55%, а той победи с 64% приблизително. Така че, ако не се случи случка, Путин ще си остане на поста.

Какво може да се случи? Напълно възможно е Конгресът на САЩ да наложи някакви санкции върху частните сметки на руските милионери и милиардери по офшорките. Надеждата е, че ако бъдат притиснати, олигарсите ще свалят Путин, а след това ще върнат Крим и ще се отворят напълно за американското влияние. Тази тактика преди години бе огласена от Гари Каспаров, вече бе изпробвана частично и не проработи, засега поне дава тъкмо обратните резултати. Според мен подобна тактика се корени върху пълното непознаване на руската душа. Тъкмо обратното, Русия е склонна към преврати и разпад само тогава, когато от Запад духа южен вятър. Санкциите по-скоро я мобилизират и централизират.

Това важи и за най-новите санкции, които забраняват на руските спортисти да участват в зимната олимпиада под руското знаме.

Подобни закачки само наливат вода в мелницата на патриотите почвеници, а те имат огромно влияние сред огромната маса мужици.
В руското подсъзнание има непоклатим дълбок архетип, че когато родината е нападната отвън, са нужни всякакви саможертви. Както се пее в песента – “Вставай, страна огромная.” Който смята, че за руския избирател на първо място е американската максима “Икономиката, глупако!”, лъже себе си и своите спонсори.

Разбира се, в Русия има широки интелигентски прослойки, главно в Москва и Петербург, които с удоволствие биха се отървали от Путин. Американските експерти за Русия общуват изключително и само с тях, поради което са като в стъклен похлупак. Руснаците, които пишат анализи за западните фондации, само развиват творчески указанията на своите грантодатели. По този начин

и едните, и
другите се
лъжат взаимно

Затова според мен Вашингтон не може да намери правилния подход към Русия – плаща на хора, които му казват каквото иска да чуе.
Когато по-миналата година край Кремъл бе разстрелян опозиционерът Борис Немцов, Гари Каспаров се изпусна да коментира, че смяната на властта в Русия може да стане само с насилствен преврат, по демократичен път няма надежда. И е напълно прав според мен. Но как да се организира такъв преврат?

Модерният начин е чрез масови демонстрации, които да прераснат в “майдан”, тълпата да нахлуе в Кремъл и да стане като в Киев – избори по време на терор, в които най-голямата партия не участва. В Русия обаче и втората, и третата партия са много по-антизападни от самия Путин. А и руските власти отдавна са взели мерки. Много от източниците за финансиране на тълпите вече са отрязани, има и специално подготвени части за контрол на тълпите, демонстрации непосредствено до Кремъл не се допускат.
Така че, ако ще има преврат, той няма да стане чрез цветна революция, а може би ще е по-скоро дворцов, заговор на висшите чиновници и част от олигарсите. В такъв случай ще му бъде почти невъзможно да се легитимира.
Кой може да бъде конкурентът на Путин на изборите през март? Главният герой на опозицията и виден борец срещу корупцията
Алексей Навални
има забрана да
се кандидатира,
тъй като самият той бе осъден за корупция. Но дори и да му разрешат да се кандидатира, шансовете му са скромни.

Кандидатурата си издигна Ксения Собчак - журналистка, светска хубавица и дъщеря на бившия патрон на Путин Анатолий Собчак. Според анализаторите тя влиза в играта по указания на самия Путин, за да отмъкне малко гласове от прозападната опозиция. За всеки случай тя е хеджирана с още две красавици - Екатерина Гордон и Ирина Волинец, така че любителите на женската красота са разтроени.
По-сериозните евентуални играчи са шефът на комунистическата партия Генадий Зюганов и десният националист Владимир Жириновски, които са доказали, че могат да набират гласове.

Но и двамата
подкрепят Путин

Единият ще прибере вота на твърдите марксисти, другият – на най-истеричните патриоти, и почти всичко останало ще отиде при днешния президент.
Напоследък Русия успя да стабилизира икономиката си и не се очаква сериозен срив, който неочаквано да промени цялата игра. Миналата година Сорос прогнозира, че през 2017 г. Русия ще банкрутира, защото няма да се справи с платежите по дълговете си. Остават само две седмици, за да се изпълни това пророчество.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо