Путин гони рекорди на трона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6612714 www.24chasa.bg

Засега само Екатерина Велика изглежда недостижима

В четвъртък Путин даде традиционната си маратонска пресконференция, на която пуснаха 1600 журналисти от целия свят – с 300 повече от миналата година. И всички го питаха за президентството, макар че и без това всичко е ясно.

Ясно е, защото Путин вече обяви кандидатурата си пред работниците в Горкиевския автомобилен завод (ГАЗ). Там се правят волгите, в които едно време у нас се возеха началниците от средно ниво. През 1989 г. те направиха революция, за да минат на мерцедеси.

Тръгвайки от ГАЗ, Путин показа, че е кандидат на работническата класа. И това наистина е така, той като работническата класа видя къде-къде по-лошо управление през 90-те години. Това е парадокс, тъй като управлението на Путин е консервативно и дясно. Но широките народни маси бяха така ударени от управлението на вечно пияния маразматик Елцин и неговите весели олигарси, че на простите руснаци още им държи мокро. Гледат на Путин като на спасител и бащица.

Звездата на Путин

ще потъне тогава,

когато обикновените руснаци забравят 90-те, а това няма да е догодина.

А кога ще дойде този ден, не е ясно. Ясно е, че ако не падне таванът, на 18 март догодина Путин ще получи още един мандат и ще бъде президент до 2024 година. Ако междувременно промени конституцията, както вече веднъж го стори, може да изкара и до 2030 година. Тогава ще е на 78 години и все още в прекрасно здраве, тъй като очевидно не пие, не пуши, спортува активно и обича да се снима гол до кръста на кон. Нещо повече, до 2030 г. медицината ще може да заменя всякакви органи и да удължава живота до 200-300 години, стига човек да има пари. Любопитното е, че

досега Путин е

надживял на

върха

3-ма американски президенти и вероятно ще надживее четвъртия.

Ако Тръмп загуби през 2020 г., ще станат 5, а ако междувременно бъде импийчнат и свален, може да са и 6. Сред западните лидери по петите му го следва Меркел, която стана канцлер през 2005 г. и сега се бори за още един мандат.

В края на следващия мандат Путин ще има 24 години като лидер, ако броим и 4-те години като министър-председател. Брежнев бе на власт едва 18 години, а руснаците го помнят като цяла вечност. Сталин изкара като генерален секретар на КПСС 29 г., но в началото тази длъжност не е най-силната в държавата, така че е трудно да се правят сравнения. Освен това през последните 3 години Сталин де факто не управлява, тъй като след 2 тежки инсулта е почти неадекватен и само формално се води вожд.

В руската история рекордът принадлежи на Екатерина Велика - общо 34 години на трона, колкото нашия Тодор Живков. Тя впрочем

също

присъединява

Крим

Рейтингът на Путин след Крим удари 85% и оттогава почти не е намалял. През септември анкетата на агенцията “Левада” показа, че от тези, които смятат да гласуват, 64% се канят да гласуват за Путин. След преизчисленията това може да го докара над 70 на сто. През 2012 г. предварително му даваха 45-55%, а той победи с 64% приблизително. Така че, ако не се случи случка, Путин ще си остане на поста.

Какво може да се случи? Напълно възможно е Конгресът на САЩ да наложи някакви санкции върху частните сметки на руските милионери и милиардери по офшорките. Надеждата е, че ако бъдат притиснати, олигарсите ще свалят Путин, а след това ще върнат Крим и ще се отворят напълно за американското влияние. Тази тактика преди години бе огласена от Гари Каспаров, вече бе изпробвана частично и не проработи, засега поне дава тъкмо обратните резултати. Според мен подобна тактика се корени върху пълното непознаване на руската душа. Тъкмо обратното, Русия е склонна към преврати и разпад само тогава, когато от Запад духа южен вятър. Санкциите по-скоро я мобилизират и централизират.

Това важи и за най-новите санкции, които забраняват на руските спортисти да участват в зимната олимпиада под руското знаме.

Подобни закачки само наливат вода в мелницата на патриотите почвеници, а те имат огромно влияние сред огромната маса мужици.
В руското подсъзнание има непоклатим дълбок архетип, че когато родината е нападната отвън, са нужни всякакви саможертви. Както се пее в песента – “Вставай, страна огромная.” Който смята, че за руския избирател на първо място е американската максима “Икономиката, глупако!”, лъже себе си и своите спонсори.

Разбира се, в Русия има широки интелигентски прослойки, главно в Москва и Петербург, които с удоволствие биха се отървали от Путин. Американските експерти за Русия общуват изключително и само с тях, поради което са като в стъклен похлупак. Руснаците, които пишат анализи за западните фондации, само развиват творчески указанията на своите грантодатели. По този начин

и едните, и
другите се
лъжат взаимно

Затова според мен Вашингтон не може да намери правилния подход към Русия – плаща на хора, които му казват каквото иска да чуе.
Когато по-миналата година край Кремъл бе разстрелян опозиционерът Борис Немцов, Гари Каспаров се изпусна да коментира, че смяната на властта в Русия може да стане само с насилствен преврат, по демократичен път няма надежда. И е напълно прав според мен. Но как да се организира такъв преврат?

Модерният начин е чрез масови демонстрации, които да прераснат в “майдан”, тълпата да нахлуе в Кремъл и да стане като в Киев – избори по време на терор, в които най-голямата партия не участва. В Русия обаче и втората, и третата партия са много по-антизападни от самия Путин. А и руските власти отдавна са взели мерки. Много от източниците за финансиране на тълпите вече са отрязани, има и специално подготвени части за контрол на тълпите, демонстрации непосредствено до Кремъл не се допускат.
Така че, ако ще има преврат, той няма да стане чрез цветна революция, а може би ще е по-скоро дворцов, заговор на висшите чиновници и част от олигарсите. В такъв случай ще му бъде почти невъзможно да се легитимира.
Кой може да бъде конкурентът на Путин на изборите през март? Главният герой на опозицията и виден борец срещу корупцията
Алексей Навални
има забрана да
се кандидатира,
тъй като самият той бе осъден за корупция. Но дори и да му разрешат да се кандидатира, шансовете му са скромни.

Кандидатурата си издигна Ксения Собчак - журналистка, светска хубавица и дъщеря на бившия патрон на Путин Анатолий Собчак. Според анализаторите тя влиза в играта по указания на самия Путин, за да отмъкне малко гласове от прозападната опозиция. За всеки случай тя е хеджирана с още две красавици - Екатерина Гордон и Ирина Волинец, така че любителите на женската красота са разтроени.
По-сериозните евентуални играчи са шефът на комунистическата партия Генадий Зюганов и десният националист Владимир Жириновски, които са доказали, че могат да набират гласове.

Но и двамата
подкрепят Путин

Единият ще прибере вота на твърдите марксисти, другият – на най-истеричните патриоти, и почти всичко останало ще отиде при днешния президент.
Напоследък Русия успя да стабилизира икономиката си и не се очаква сериозен срив, който неочаквано да промени цялата игра. Миналата година Сорос прогнозира, че през 2017 г. Русия ще банкрутира, защото няма да се справи с платежите по дълговете си. Остават само две седмици, за да се изпълни това пророчество.

  • Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Докато продължават преговорите за редовно правителство, на дневен ред идва важният въпрос да стават ли партийните лидери министри, или да останат в парламента. Темата е особено актуална, тъй като в новата коалиция (ако подпишат споразумение) лидерите ще са повече от пръстите на едната ръка. За водачите на “Продължаваме промяната” работата е ясна -
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо