Иде ли поколенчески трус?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617316 www.24chasa.bg

Милениалите,

бейби бумърите и компроматите

Думата на 2017 г. според речниците “Оксфорд” е youthquake - съчетание от youth - младежи, и earthquake - земетресение. Нещо като младотрус или трус от младите. Става дума за “значима културна, политическа или социална промяна, идваща от действията или под влияние на младите”.

Защо пък младотрус? При конкуренцията на думи като Тръмп, популизъм, терор, смартфон. (От Оксфорд цитират проучване, според което

смартфоните

радикално

променят дори

начина, по който

ходим.)

Речниците “Оксфорд” имат обективен критерий за думите на годината - броят употребата в огромен брой публикации в интернет. И са отчели петкратен скок в използването на youthquake през 2017 г.

Става дума - според Oxford Dictionaries - за

политическо

събуждане на

милениалите

Това е поколението, родено между 1985 и 2000 г. В случая явно се има предвид най-младата му част - 18-24-годишните, родените между 1994 и 2000 г.

Тези младежи отскоро имат избирателно право. И са проявили изненадващо висока активност на парламентарните избори във Великобритания през юни, с което са преобърнали политическия пейзаж. Оказали са голямо влияние и върху резултата от президентските избори във Франция, както и на други важни вотове по света. Сещаме се, че бяха важен играч и в събитията в Каталуния.

Много интересно поколение. Социолози го определят като най-високо образованото на всички времена и в същото време най-ниско платеното. По-възрастната част от “милениалите” бе попарена от световната икономическа криза и политиката на затегнатия колан. Те излязоха по улиците по думите на политолога Иван Кръстев не за да защитават правото на живот, различен от този на родителите си, като по време на протестите от 1968 г., а

за да настояват,

че имат право да

живеят като

родителите си,

да имат тяхното благополучие и осигуреност.

Като става дума за 1968 г., интересното е, че “младотрус” всъщност е била обявена за дума на 1965 г.

Тогава Даяна Вриланд, главен редактор на списание Vogue, е описвала подема на модни и музикални течения през 60-те години, когато поколението на бейби бумърите отхвърля традиционните ценности на родителите си. Това се случва в навечерието на голямата промяна в Западна Европа, тръгнала със студентските протести от 1968 г.

Но ако сега с милениалите идва промяна, тя ще е съвършено различна от онази, станала с бейби бумърите. Културологът Ивайло Дичев описва отношението между генерациите така - бейби бумъри са обвинявани, че

оставят на

децата си

задлъжнели

държави, несигурност и неравенство.

Но ако “милениалите” са надигнали мощна вълна на промяна по света, тя е видима от Оксфорд, но

у нас още

не е дошла

Поне засега. Да видим “разбивката” по възраст на резултатите от парламентарните избори у нас през март 2017 г. (по данни на “Алфа рисърч”):

18-30-годишните са гласували така - около 160 000 за ГЕРБ, 70 000 за БСП, 65 000 за трите десни формации, които отидоха разделени на вота. Подкрепата за ГЕРБ сред 18-30-годишните не се различава съществено от тази сред по-възрастната група - на 31-60-годишните. При БСП обаче разликата е значима - 18% подкрепа сред 18-30-годишните, 25% подкрепа сред 31-60-годишните.

Какво се случва с 18-24-годишните българи? Колко се готвят да емигрират? Тревожат ли се как ще плащат дълговете на по-възрастните? Доколко дигиталната култура на социалните мрежи и смартфоните ги прави радикално различни от по-възрастните генерации? Общественият дебат у нас се плъзга по злободневни теми и рядко навлиза в дълбочина.

Във всеки случай си струва да се отнасяме сериозно към избора на речниците “Оксфорд”. Често те са визионерски.
През 2012 г. дума на годината беше селфи, през 2015 г. - емоджи, а през 2016 г. - постистина (феноменът фалшиви новини). Оксфордските професори преди година хванаха само началото на тренда, който чукаше на вратата. Дали и трусът от младите не е нещо, което тепърва започва?
В шортлистата на останалите думи на 2017 г. на Оксфорд прави впечатление “компромат”.
С едно нещо да
сме изпреварили
Запада!

Където са обърнали внимание на думата, след като през януари бе съобщено, че Русия държи компрометираща информация за Доналд Тръмп.
Оxford dictionaries впрочем дават пример за още осем руски думи, които “не сте мислили, че ще ви се наложи да научите”: агитпроп, апаратчик, комисариат, дезинформация, маскировка, номенклатура, тройка, указ.

Други интересни думи, подчертани в Оксфорд:
Newsjacking - да се възползваш от новинарски истории, за да промотираш продукт или марка.
Unicorn - трендът на оцветяване на храни и напитки в блестящи цветове или в тези на дъгата.
Broflake - човек, гневен или обиден заради възгледи, свързани с либерализма, които влизат в конфликт с неговите традиционни или консервативни убеждения.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди