Учи, за да работиш и да си добре платен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617342 www.24chasa.bg

Седмото издание на рейтинга на най-добрите университети в България показва няколко любопитни тенденции. (Виж 16-а стр.) Първата е, че заплатите на висшистите се вдигат - доказателство е покачването на средния осигурителен доход. Втората е, че все повече млади хора с диплома от университет работят на позиция, която изисква висше образование. Ако тази тенденция стане трайна, ще приключи ерата на продавачките със скъпи дипломи.

Четвъртата е, че намалява броят на студентите в специалности, които не се търсят на пазара, като икономика и администрация. Вместо това има по-голям интерес към медицината и здравния мениджмънт. Така младите хора вече мислят какво и къде ще работят, а хоризонтът им не се спира само до дипломата за висше.

Има и пета тенденция - тя показва в кои специалности завършилите може да получават най-високи заплати. Така някогашната поговорка “Учи, за да не работиш” днес звучи по съвсем друг начин: “Учи, за да работиш и да си добре платен.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно законът да се спазва

    Спор няма, че общественото мнение е чувствително по въпроса с имотите и имането на хора от властта. Така е било, така и ще бъде - хората все имат едно наум било ли е всичко законно, има ли някакви нарушения, как точно и за колко един или друг от властимащите са придобили имот, кола, кога и как са отишли на скъпа ваканция и все неща от този
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо