Учи, за да работиш и да си добре платен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617342 www.24chasa.bg

Седмото издание на рейтинга на най-добрите университети в България показва няколко любопитни тенденции. (Виж 16-а стр.) Първата е, че заплатите на висшистите се вдигат - доказателство е покачването на средния осигурителен доход. Втората е, че все повече млади хора с диплома от университет работят на позиция, която изисква висше образование. Ако тази тенденция стане трайна, ще приключи ерата на продавачките със скъпи дипломи.

Четвъртата е, че намалява броят на студентите в специалности, които не се търсят на пазара, като икономика и администрация. Вместо това има по-голям интерес към медицината и здравния мениджмънт. Така младите хора вече мислят какво и къде ще работят, а хоризонтът им не се спира само до дипломата за висше.

Има и пета тенденция - тя показва в кои специалности завършилите може да получават най-високи заплати. Така някогашната поговорка “Учи, за да не работиш” днес звучи по съвсем друг начин: “Учи, за да работиш и да си добре платен.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в