Учи, за да работиш и да си добре платен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617342 www.24chasa.bg

Седмото издание на рейтинга на най-добрите университети в България показва няколко любопитни тенденции. (Виж 16-а стр.) Първата е, че заплатите на висшистите се вдигат - доказателство е покачването на средния осигурителен доход. Втората е, че все повече млади хора с диплома от университет работят на позиция, която изисква висше образование. Ако тази тенденция стане трайна, ще приключи ерата на продавачките със скъпи дипломи.

Четвъртата е, че намалява броят на студентите в специалности, които не се търсят на пазара, като икономика и администрация. Вместо това има по-голям интерес към медицината и здравния мениджмънт. Така младите хора вече мислят какво и къде ще работят, а хоризонтът им не се спира само до дипломата за висше.

Има и пета тенденция - тя показва в кои специалности завършилите може да получават най-високи заплати. Така някогашната поговорка “Учи, за да не работиш” днес звучи по съвсем друг начин: “Учи, за да работиш и да си добре платен.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо на Кольо от Гурково му харесва в затвора

    Условията в българските арести и затвори не са никак добри. Не само Десислава Иванчева, и други са се оплаквали от мизерията. Защо тогава 39-годишният рецидивист от град Гурково Кольо Рашков е извършил нарочно престъпление - според негови съграждани - за да влезе отново зад решетките. Зад този удивителен мотив се крият много проблеми на
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.