Шефът, водил корумпирани колеги в затвора, да стане началник на ДАИ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6622414 www.24chasa.bg

Китайците имат древна традиция от време на време да ходят на гробищата, без да са в траур или пък заради годишнина от смъртта на близък човек.

Не го правят и защото цените на гробовете в Китай се увеличават с по 30 процента всяка година и там реално е много по-скъпо да умреш, отколкото да живееш.

Китайците ходят на гробищата, за да докоснат смъртта и да си припомнят колко земни са всъщност. Това ги приземява в случай че са си повярвали твърде много, коригира самочувствието, поведението им, напомня им да не са прекалено амбициозни в плановете за бъдещето.

От тази гледна точка този по-стар от хартията и барута обичай би бил много полезен за адски много хора и в нашата страна. Бих пратил на тур в Малашевския гробищен парк цялото Народно събрание и цвета на комсомолската олигархия, например.

За да ти въздействат по този начин домовете на мъртвите обаче, трябва да имаш все пак специална нагласа и отношение. Необходимо е поне да се съмняваш, ако не осъзнаваш директно, че си загубил усещане за гравитация. Това обаче се оказва прекалено трудно за мнозина. Така че китайската практика няма да е от особена полза като стрес тест в българската действителност.

Шефът на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ, днес преименувано на агенция) в Пазарджик Владимир Добрев обаче е измислил нещо много по-новаторско, оригинално, съобразено с нашите особености, и с максимален превантивен ефект. Той е завел подчинените си на инструктаж в местния затвор.

В България всички държавни служители, ангажирани с контрол на гражданите и бизнеса, пък особено тези от ДАИ, са си постоянно с единия крак в затвора, а не в гроба. А този за лишаване от свобода в Пазарджик в момента е с най-отвратителните условия в цялата страна.

Така че, когато началникът води там подчинените си, той все едно ги пренася с машина на времето в бъдещето. Една от служителките обаче се травмирала толкова жестоко от екскурзията зад решетките, че подала оплакване, а шефът Владимир Добрев е наказан дисциплинарно.

Най-вероятно наказанието идва от изпълнителния директор на Агенцията. Поредният, който не може да реши проблемите с коруцията в ДАИ. Там от години се вземат много повече подкупи, отколкото в КАТ и в Гранична полиция, взети заедно. Бият ги само митничарите.

Началниците на Агенцията се сменят един след друг, но без никакъв резултат. Явно и поредният шеф няма да промени нищо в системата, след като наказва единствения си началник с оригинална визия и идеи за въздействие върху корупционните нагласи на служителите. Нещо повече, на национални съвещания на ДАИ Владимир Добрев, който има и кариера в МВР, е дал още много идеи за контрол за лоялността, включитело и психологическо изследване на инспекторите, каквото има и в полицията.

Разбира се, нищо от това не е възприето и въведено, защото явно идеята не е да се пресече корупцията в Агенцията, а подкупите да продължават да се взимат и да се рекетират граждани и транспортни фирми.

Аз, ако съм на мястото на премиера, началника от Пазарджик бих го назначил още в 2-та работни дни между Коледа и Нова година направо за изпълнителен директор на ДАИ.

А в екскурзионните турове по затворите бих включил цялата рискова администрация в държавата.

И понеже стана дума за Китай, там не разхождат чиновниците в затвора, а на гробищата, както отбелязах по-рано, защото за корупция се издават и смъртни присъди, а наказаните за взимане на подкупи в последните 4 години са 1 милион и 340 хиляди души.

Ние китайците никога не можем да ги стигнем, както и американците, но поне да заложим на собствения добър опит.

Коментарът е публикуван във вестник "168 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,