Украйна ни сваля миговете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623291 www.24chasa.bg

Дали да не признаем Волинското клане за геноцид?

Жалбата, с която украинска държавна фирма саботира ремонта на нашите мигове от руската корпорация, която фактически и юридически ги е произвела, е класически мръсен удар. Ако навремето в идеята миговете да се ремонтират в Полша имаше поне нещо пронатовско, то в украинския бойкот няма нищо такова, защото Украйна не е член на НАТО. И шансовете ѝ скоро да стане член на съюза са приблизително равни на руските. Както и да е.

Според информацията до момента фирмата, която саботира нашата авиация, носи красивото име “Укроборонпром”, типичното съветско титанично съкращение, което чисто символично говори много. Говори за това, че Украйна уж иска да е в Европейския съюз, но действа като Съветския съюз. А това най-накрая може да доведе великата Украйна до същото, до което стигна и самият велик Съветски съюз.

Вместо да се занимава с нелеките си вътрешни дела, тя се бърка в суверенните решения на държава - член на НАТО и ЕС. Хайде, преди да спирате ремонта на миговете, спрете любимия ви доскоро Саакашвили, да не вземе до скочи от някой покрив. В интерес на истината заплахата “Ще скоча от покрив” е доста по-“героична” от момента през 2008-а, когато същият Саакашвили, тогава президент на Грузия, си изяде половината вратовръзка, след като руската мечка потропа на вратата му. Но това дали в Киев управлява Саакашвили, Порошенко или Тимошенко, нас не ни интересува. Интересува ни друго.

България отнесе доста бой и загуби заради това, че защити териториалната цялост на Украйна. Един наш бивш външен министър на име Вигенин изтича чак до Киев, за да признае едно правителство, което дойде на власт с помощта на пронацистки партии като “Десен сектор”, техен идол е дивизията “Галиция”. Защитавахме Украйна, дори когато там издигнаха в култ Шухевич и неговата откровено нацистка Украинска въстаническа армия -УПА, която през 1943 г. извършва безумното Волинско клане, при което са избити над 60 хиляди поляци, между тях десетки хиляди жени, деца, дори бебета. Не знам що за геройство е да сечеш деца с брадви, но в днешна Украйна УПА е героизирана организация. И да не ни излизат с номера, че тази жалба не била дело на украинската държава, а е просто акт на някаква си държавна фирма. В Украйна има твърд вертикал на управление по руски образец и стратегическата фирма с хубавото име “Укроборонпром”, което ще рече “Украинска отбранителна промишленост”, не може и гък да каже без “окей” от политическото ръководство на страната.

Какво ли пък ще каже Украйна, ако нашият парламент също като полския, който е парламент на съюзническа натовска държава, излезе с декарация, че Волинското клане е геноцид? На модерен език - да отговорим “асиметрично”. Дали няма да ги заболи? Има една такава приказка - каквото повикало, такова се обадило.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е, че махат един абсурд в НПК

    В наказателния процес има много ненужни, понякога абсурдни формалности, които компрометират и обезсмислят правосъдието, което трябва да е бързо и справедливо. Един такъв абсурд ще бъде премахнат в петък, когато влизат в сила промени в НПК. Надали може да се счита за нормално от май м.г. прокурорите да четат 5 хил.
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.