Шест плюса, които идват, като влезем в еврото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6627091 www.24chasa.bg

Няма риск от инфлационна вълна,

това го платихме още през 1997 г.

По-важно е Румъния да се присъедини към еврозоната, отколкото към шенгенското пространство, заяви румънският президент Клаус Йоханис.

Според мен и за нас присъединяването към еврозоната е задължително, национален приоритет номер едно. Ето шест основни аргумента.

1. За да е необратима интеграцията на България в ЕС. През февруари 2018 г. ще проличи особено ясно, че бъдещето е в съвпадението между еврозоната и Европейския съюз. Съвсем скоро ще стане така, че

който не е в

еврозоната,

ще гравитира около

Европейския съвет,

ще загуби право на глас - това е перспективата според така наречения документ за размисъл, разпространен тази година и пътната карта към него.

Очаква се през 2019 г. да бъде направена решителната крачка в това отношение. Европейският съвет ще се състои само от главите на изпълнителната власт в страните от еврозоната. Ще имат собствен финансов министър, собствен бюджет и достъп до всички европейски фондове и средства за защита.

2. Намаляване на лихвеното ниво. Сега българските банки нямат достъп до пороя пари, изливан от Европейската централна банка, която де факто субсидира всички банки в еврозоната. Разбира се, 3-4 години е минималният период реално да влезем в еврозоната. Дотогава, предполагам, ерата на отрицателните лихви ще приключи.

3. Разходите за парично обращение ще намалеят сериозно. В момента всяка българска фирма, която трябва да получи плащания в евро и да плати в евро, носи разходи сякаш извършва трансгранично плащане. Когато станем част от еврозоната, тези плащания ще намалеят и ще се измерват в евроцентове.

4. Ще бъде ликвидиран порокът на валутния съвет, който лишава банките от банковата система на страната от изключително важен орган - кредитора от последна инстанция.

Все едно човешки

организъм с

отстранен далак

Заради това всички банки трябва да поддържат 2-3 пъти по-висока ликвидност от банките в еврозоната. В момента, в който се присъединим към еврозоната и излезем от валутния борд, може и трябва да се освободи обезпечението, което държим в БНБ за всеки лев, който банката е пуснала в обращение. Част от тази сума може да бъде ползвана например за погасяване на външния дълг на България.

5. Рейтинговите агенции веднага ще вдигнат кредитния рейтинг на България. Това означава достъп на инвестиции.

6. Рискове? Ние отдавна сме ги платили. Евентуалното повишение на цените, когато минем към еврото? Това през 1997 г. го платихме, левът вече е вързан към еврото и няма откъде вече да се вземе този допълнителен тласък към инфлационна вълна, който идва от преминаване от свободно плаваща към твърда валута.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в