Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6631657 www.24chasa.bg

В момента чета скандинавски трилъри. Гришам и Балдачи са ми любимите автори

32-годишната Валя Петрова стана читател №1 на Столичната библиотека за 2017 г. На церемония в навечерието на Рождество Христово тя получи приза “Читател на годината” от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Награден бе и най-търсеният от читателите писател - Милен Русков.

Младата жена е заела около 300 книги от библиотеката през 2017 г. За да ги прочете, тя е сканирала всяка от тях с помощта на специален софтуер, което отнема няколко часа, защото тя и съпругът ѝ са незрящи. Софтуерът превръща текста на книгата в звук, като по този начин четящият слуша книгата от компютър в аудиофайл.

Намирам Валя в малък и уютен офис на софийската регионална организация към Съюза на слепите в България. Посреща ме сърдечно, заобиколена от две зрящи колежки и веднага ми предлага кафе. Трите раздават помощи за Коледа на незрящи.

Валя ме кани в офиса си - малка стаичка с компютър, където едва се побираме. Говорим си, сякаш винаги сме се познавали. Докато тече интервюто, влиза възрастна жена, която моли за чашка кафе. Валя се втурва да обслужи и помогне на жената, единствено протегнатата ръка към стената издава, че не вижда.

Забравям името на известен млад български писател, споменавам една от известните му книги и тя тутакси изписва заглавието на компютъра си. Чувам името му от електронен четец. Споделя, че пазарува книги от електронни книжарници, защото там дават най-големи отстъпки.

- Мила Валя, с 300-те книги, които заехте да четете от Столичната библиотека, вие не само съвсем заслужено спечелихте титлата Читател на годината, но и сте вдъхновяващ пример за всички зрящи във време, когато общественици, експерти, медии, институции насърчаваме четенето с кампании. Как успяхте?

- Признавам, не съм прочела всичките 300. Не е невъзможно, но трябва да чета 24 часа в денонощието, а все пак съм майка, ходя на работа и се занимавам и с много други неща. Вярно, доста от тези книги прочетох - сигурно са над 200. Други чета в момента. Но е факт, че заемах тези книги, за да чете и съпругът ми, който е незрящ като мен, а той чете доста. Впрочем тъкмо това е едно от нещата, които ни събра.

- Изненада ли ви призът на Столичната библиотека?

- Да, но не смятам, че съм направила нещо необикновено. Аз

не знаех, че

има такава

награда.

Просто чета,

защото обичам

да чета

Наградата ми всъщност е, че мога да чета книги.

- Изгубили сте зрението си заради дълъг престой в кувьоз още като бебе. Откога започнахте да четете?

- От много малко дете. Мама ми взимаше аудиокниги, записани от артисти. В Плевен, където съм родена, имаше фонотека за такива като мен. Четях и на брайл.

- Какво ви дават книгите?

- Много нови познания, интерес към живота. С четенето си почивам. Никога не съм се замисляла защо чета. Просто знам, че без да чета, просто не мога.

- Споделихте, че влизате в интернет, четете чрез специален софтуер, който превръща текста в звук, и книги. Кое ви е по-интересно?

- Интернет дава достъп до страшно много информация. Помня и живота без социалните мрежи - много различно е сега. Особено за хора със зрителни увреждания.

Днес такива

като мен

имат достъп

до много

повече

информация

- Каква информация най-често търсите в социалните мрежи?

- Каквато и другите хора. Свалям си филми, проверявам за заглавия на книги, чета форуми, ползвам и електронната поща. С екранен четец изчитам всичко. Мога да кликам където си искам, да пиша - никакъв проблем. Недостъпни за мен са само снимки и графики.

- Имате ли интернет приятели във фейсбук, туитър, инстаграм?

- Да, във фейсбук, но там нещо ми е скучно. Предпочитам да се чуя с човека, на когото имам да казвам нещо.

- Какво обичате да четете най-много?

- Обичам трилъри - медицински, авиационни, но за съжаление, малко се превеждат.

Обичам и любовни романи. В момента чета скандинавски трилъри - много ми харесват.

- Кои са любимите ви автори?

- Открай време чета Джон Гришам, Нора Робъртс, Дейвид Балдачи.

- Четете ли фентъзи?

- Не.

- Защо?

- Не ми допада жанрът. Каня се да прочета петте книги “Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин, защото дъщеря ми се е запалила.

- Как се казва тя, на колко години е?

- Казва се Елизабет и е на 13 г. За разлика от мен и баща си тя е зряща.

- Чете ли?

- Чете от телефона си тя и повече на английски. Неща, които са ми странни и не разбирам.

- Купувате ли си книги?

- По-често

пазарувам книги

от електронни

книжарници,

защото са

по-големи

отстъпките

в цената

Иначе доста са ни скъпи книгите. И може би това е една от причините, поради които хората не четат чак толкова много.

- Затова ли интересът към библиотеките е толкова голям?

- Абсолютно. Там изборът на нови заглавия е голям, кажи речи, всичко ново, въпреки че пристигат по-късно, отколкото в книжарниците. Но там определено човек може да си навакса с прочитането на нова книга.

- “24 часа” и “Виваком” са инициатори на кампанията “18 книги за вашето литературно пълнолетие”. В списъка на любимите книги на децата лидерът е “Хари Потър” на Джоан Роулинг, а на експертите, които ги съветваха - “Малкият принц”. Вашата коя е?

- Две са - “Пипи Дългото чорапче” и “Мечо Пух”. “Мечо Пух” го препрочетох и като възрастна, след като се роди дъщеря ми.

- Тя какво обича да чете?

- Сега чете “Хари Потър”. Аз лично не съм ѝ чела книги като малка, защото брайловите книги не са интересни за малките - нямат картинки. А децата обичат да гледат картинките, докато им четеш. Затова баба ѝ, моята майка, правеше това. С мен Елизабет обичаше да гледа филмчета и вечер да ѝ ги преразказвам.

- Четете ли български автори и кои?

- По-рядко. Но сега съм си сканирала “Възвишение” на Милен Русков, все пак взе първа награда.

- Кога четете най-много?

- Вечер. Заспивам с книга.

- Споменахте, че гледате и филми.

- Гледам, както всички, само дето не виждам картината. Слушам диалога, музиката. Обичам романтични филми, комедии. Преди гледах филми на ужасите, хоръри, трилъри. Днес интересът ми към тях е по-слаб.

- Ходите ли на театър?

- Да, но много рядко. Последно с дъщеря ми, която е седмокласничка, гледахме “Хъшове” в Народния театър “Иван Вазов” и много ни хареса.

- Направихме дискусия за книгите сред тийнейджъри и тях много ги заинтригува дали с развитието на новите технологии библиотеките ще изчезнат. Вие как мислите?

- Дори библиотеките да станат хранилища на електронни книги, хората пак ще четат.

Дори да

се промени

носителят,

винаги ще има

хора, които

ще четат

Нямам никакви притеснения нито за библиотеките, нито за четенето.

- Какво бихте посъветвали нечетящите момчета и момичета?

- Да четат всичко, което им харесва. Защото всичко, което се прочете, е богатство. Богатство, което помага на хората да опознаят света, в който живеят, а и себе си и околните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да конфискуват и ограбеното от ало измамниците

    Тежък удар понася българската мафия с телефонните измами. Дано наистина и прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства, така че съдът най-после да им постанови такива присъди, каквито заслужават.  А че те заслужават сурови наказания - спор няма. Защото ограбват по няколко милиона лева годишно от наивни пенсионери.
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции