Браво за Банско, но сега и стратегия за 5-те ни планини, можем да сме като Австрия и Швейцария

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636597 www.24chasa.bg

Безобразие, граничещо с национално престъпление, е да не даваме перспектива на милионите българи в тези райони, където няма индустрия и липсват университети

Приветствам решението на правителството от 28 декември, а то не е свързано само с една нова кабинка - в Банско, Пампорово, Чепеларе или Боровец.

Трябва да си даваме сметка за следното: милиони българи живеят в планинските региони на България. Планинските региони са 1/3 от територията на страната ни. В тях нито има, нито ще има магистрали;

нито има, нито

ще има големи

фабрики и

индустриални

зони;

няма високи технологии, нито университети. Планинските региони на България заслужават цялото внимание на държавата - така, че да създадем перспектива за младите да останат. Перспектива за работни места, за индустрии, които да създадат усещането за развитие и за дългосрочно регионално развитие. В планинските региони на България една от индустриите, която работи най-добре и с най-голяма перспектива, е туризмът, и то специално зимният.

Абсолютно безобразие, граничещо с национално престъпление, е години наред ние да не разбираме, да не даваме никаква перспектива и да не се отнасяме със съответното уважение към милионите българи, които живеят в планинските региони на България.

Заявявам го най-категорично и най-ясно - планинските региони на България

имат пълното

право да

развиват ски

туризъм

Да го развиват по начина, по който го прави Австрия, по който го прави Швейцария, където във всяко село има по няколко кабинки. Също така категорично заявявам - аз познавам Банско отдавна. Пристрастен съм по някакъв начин, защото

Банско е точно

по средата

между моя

роден град

Гоце Делчев

и моя любим град Благоевград, в който съм получил образование. В Банско познавам много хора. И заявявам най-отговорно, че преди да има ски зона в Банско, преди да има кабинка в Банско, половината банскалии се занимаваха с незаконна търговия и сеч на гората. Всъщност фактът, че има кабинка, и фактът, че има писти, доведе до това, че много по-малко дървета се изсичат днес и много повече хора получиха възможността да имат работа, при това добре платена, вместо да се занимават с незаконна сеч.

Като регионален министър бях в Смолян и се потресох как тогава в един 50-60-хиляден областен град, който сега няма и 28 000 човека,

нямаше една

млада майка с

дете по улиците

А същевременно в Банско има, и то много. Ски туризмът създава перспектива за планинските региони и помага на хората да имат достойно заплащане, и то пазейки горите и намалявайки драстично незаконната сеч.

Хората, които живеят в планината, са хора, които обичат планината,

хора, на които

им пука за

планината,

хора, които знаят как да я ползват. Не измислените еколози, а хората, които живеят в планината, знаят най-добре как да постигнат баланса. И още нещо изключително важно - единственият начин да опазим българските гори по най-високите екологични стандарти на Европа, които са и най-високите в света, не е, като ги оставим без никаква икономическа перспектива в резултат на дълбоко, бих казал - безумно противопоставяне между тези, които не би следвало да си противоречат.

Няма никакво противоречие между това да има кабинкови лифтове, да има ски писти, и то по най-високите екологични стандарти в света. Доказателство за това са Австрия и Швейцария. В България има едно безумно, безобразно противопоставяне, което е лишено от всякаква логика, защото, повтарям, няма несъответствие между това да имаш ски писти и лифтове и да спазваш най-високите екологични стандарти в света. Това безотговорно противопоставяне, на което сме свидетели от десетилетия, трябва да бъде разсечено от политическата воля на правителството. И аз се надявам и Народното събрание да окаже подкрепа.

Какво трябва да се направи? Приветствам решението на МС от 28 декември, но то е само капка в морето. Трябва да се отиде и по-далече. Не само за Банско, а за всички български ски курорти - от Ком до Пампорово. Във всяка една от петте планини - Рила, Пирин, Родопите, Стара планина, Витоша, ние сме длъжни да развиваме ски туризма. Да го развиваме по начина, по който Австрия, Швейцария и Словения го правят и където всяко село има лифтове и кабинки. На тези 5 планини сме длъжни да дадем шанс.

За Балкана има

само един

проект - за връх

Ком. Защо?

Навремето имаше амбиции за Габрово, в Средния Балкан.

Българските планински региони трябва да получат перспектива, те трябва да получат подкрепа да могат да развиват туризма във всичките му форми, включително зимния. Българските планински региони трябва да бъдат обект на национална програма. Всички те заслужават принципен и дългосрочен подход.

Правителството и НС не само да разрешат една или две кабинки, а да направим национална стратегия за развитие на българските планински региони. Те трябва да имат правото и възможността, защото нямат друг шанс - нито за магистрали, нито за фабрики. Те могат да правят зимен туризъм, летен туризъм... Ски туризмът е една много голяма част от това.

Те трябва да получат шанс. Затова Народното събрание и правителството трябва да могат, говорейки на един език, да подадат ръка на милионите българи, които живеят в планинските региони на България, където са най-нископлатените работни места, където е най-големият демографски проблем, където е най-големият срив. Трябва да ги извадим от изолацията и да им подадем ръка за развитие.

Това означава зимен туризъм. И не само в Банско, което отдавна е заслужило и има крещяща нужда от нова кабинка, и то не само от една. И еврокомисарят Крецу каза, че това е най-хубавият курорт в Източна Европа. А същевременно

хората чакат на

опашки по 2 часа

- аз съм

свидетел

Отново казвам, българските планински региони нямат друг шанс освен зимния туризъм, те могат да го направят по най-високите стандарти и всяко село в българските планини има правото, както всяко село в Австрия и както всяко село в Швейцария, да развива зимен туризъм. И всички, които ги спират, практически не дават перспектива на 1/3 от България. Не им прави чест. Включително на тези еколози.

Трябва да се дават решения. Решенията са наложителни, понеже милиони българи живеят в планинските региони на България. И на тези милиони българи всички ние сме големи длъжници. И еколозите също.

Както има стратегия за черноморските региони, има стратегия за селските региони, трябва да имаме стратегия за планинските региони на България.

Да копираме едно към едно стандартите на Австрия и Швейцария. Да дадем шанс на всяко село да се развие, така че младите да останат, да раждат, всички да живеят достойно, да имат перспектива, да има инвестиции. Това минава през развитието на туризма във всичките му форми, през връзката на селския туризъм със ски туризма и със спа туризма. Така България ще стигне много далече.

  • Декларация голове не вкарва

    Декларация голове не вкарва

    Елитните (може би в кавички) български футболни клубове от два дни се замерят с декларации по повод на съдийските грешки и настоявания за смяна или запазване на шефа на съдиите след последните гафове на подопечните му. Това не е от тази седмица. Години наред активността във футбола ни се измерва с броя декларации и изказвания на разни фактори
  • Лидерката на БСП Корнелия Нинова с испанския премиер Педро Санчес

    Писмо на един българин от Париж: Гласовете ви чувам

    Използвам заглавието на последния роман на Димитър Талев от тетралогията му за живота и революционните борби на българите в Македония, не за да поставям въпроса за род, родина и национална принадлежност, а като отправна точка за по-общи разсъждения по въпроса за ролята на БСП в тези турбулентни за България, Европа и целия свят времена