Ще си утрепем политическата система, ако бигбрадърският бой в парламента продължи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636627 www.24chasa.bg

“24 часа” се обърна към умни, компетентни и добре информирани хора да дадат залозите си за това какво ще се случи през 2018 година - у нас и по света, в политиката, бизнеса и за личните финанси.

Политика

1. Европредсе-дателството - успешно или не?

2. Ще затвърдим ли тренда за усилия за лидерство на Западните Балкани?

3. Ще има ли предсрочни избори?

4. Ще има ли смени на министри?

5. Коя ще е основната трудност, с която ще се сблъскат управляващите?

6. Опозицията - силна или слаба?

Ще си утрепем политическата

система, ако бигбрадърският

бой в парламента продължи

1. Надявам се да е успешно. Все пак следващия път май ни се пада чак през 2031г. Без да изпадаме в някакъв апотеоз, но това България с нейната тежка национална орис да председателства ЕС има и своята историческа стойност.

2. Самият факт, че Европа започна да говори за съдбата на Западните Балкани, е вече успех за България. Ние не можем да се развиваме добре в район, който исторически е бил и продължава да е като барутен погреб на повикване. Няма как да сме стабилни, заобиколени от една постоянна заплаха от хаос.

Европа е длъжник на Балканите. Великите сили са ни длъжник.

Малко ли пъти

са ни палили

фитила, възползвайки се от кърватата ни история? И сега ако Европейският съюз не иска да има практически вътре в себе си едно страшно буре с барут, натъпкано с критична маса етнически вражди, трябва да даде перспектива и на босненеца, и на сърбина, и на албанеца.

Човек без

перспектива,

лесно хваща

пушката

Дано в Брюксел го осъзнаят.

А Западните Балкани и ние самите можем да се поучим от опита на Франция и Германия. Страните, които дълго време са били смъртни врагове, които са дали в три войни помежду си три милиона убити, днес са най-добрите съюзници.

3. Предсрочни избори през 2018 г.

ще са титанична

глупост

От лозунга “Избори до дупка” най накрая се пада в дупката. Страната не може да живее в някаква безумна перспектива от по две години. От 2013 г. насам ние нямаме правителство, изкарало пълен мандат. Аман от избори и служебни кабинети. У нас предсрочните избори винаги раждат едно специфично безвластие. Няма нищо по-лошо от безвластието. Нашата икономика не е италианската, за да издържа постоянни политически сътресения.

4. Смяна на министър винаги може да има. Не е драма, че един министър се сменя с друг. Драма е, когато удара понесе някой наистина свестен човек. Мисля, че генерал Николай Петров е страшно свестен човек. Беше

грозен

скандалът,

който

спретнаха

около него

6. И управляващи, и опозиция би трябвало да осъзнаят, че перманентните скандали и размяна на удари унищожават доверието не само в тях, но и в цялата политическа система като цяло. За 27 години политическа класа така и не се създаде, но някаква що-годе демократична политическа система се създаде. Да не вземем да си я “утрепем”, преди да знаем какво идва след нея.

Последните шест месеца в парламента доста напомняха на подготовка за някакво политическо сепуко. Предният парламент беше доста по-нормален като отношения. Когато “биеш” опонента си по “бигбрадърски”, ти всъщност унищожаваш не само него, но и себе си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,