Прескочи ли Борисов юни, ще е премиер поне до май 2019

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636641 www.24chasa.bg

Какво може да очакваме от 2018 г.? Шест умни, компетентни и добре информирани хора дават залозите си за събитията, които предстоят - у нас и по света, в политиката, бизнеса, за личните финанси, в спорта.

За политическите сценарии зададохме следните въпроси:

1. Европредседателството - успешно или не?

2. Ще затвърдим ли тренда за усилия за лидерство на Западните Балкани?

3. Ще има ли предсрочни избори?

4. Ще има ли смени на министри?

5. Коя ще е основната трудност, с която ще се сблъскат управляващите?

6. Опозицията - силна или слаба?

Ще кипи яростна битка справяме ли се пред чужденците

Ремонт на кабинета - след европредседателството

1. Първото полугодие на следващата година ще започне с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това неминуемо ще промени политическия дневен ред в страната, като голяма част от фокуса ни ще бъде насочен именно към това домакинство.

Още в първите месеци на годината ще започне

войната на интерпретации дали председателството е успешно, или не. Опозицията ще търси всеки възможен повод да обвинява правителството в провал на председателството.

Битката за това да бъде наложена едната или другата позиция ще бъде ожесточена и важна. Ако в крайна сметка председателството бъде обяснено като успешно, това ще даде тласък и кредит на доверие на управлението до изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

2. Европредседателството е шанс България да направи стъпки в посока интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури. Тук не трябва да си поставяме свръхзадачи, които не са ни по силите. Не говорим за приемането на определени страни в ЕС или НАТО, а по-скоро за задълбочаване на диалога между Западните Балкани и ЕС.

Всеки един напредък в рамките на този период от шест месеца ще бъде точка за страната ни, утвърждавайки ролята ни на основен балкански мотор за европейската перспектива на нашите западни съседи.

3. Краят на председателството на България на Съвета на ЕС се възприема като своеобразен рубикон за управлението. Едва ли не тази коалиция е формирана заради самото председателство, а след него – задължителни избори.

Не споделям тази хипотеза.

Разбира се, много зависи от това каква интерпретация ще се наложи – успешно или неуспешно председателство, но въпреки всичко здравата политическа логика сочи, че предсрочни парламентарни избори през 2018 г. е по-вероятно да няма. През май 2019 г. ще се навършат 2 години от съставянето на този кабинет. В същия месец има и избори за Европейски парламент –

това ще бъде

истинският вот на доверие

на гражданите за това дали това правителство си върши работата, или не.

4. Вероятно ще има, но кадрови рокади не трябва да очакваме в месеците на председателството. След домакинството ни ще се налага преструктуриране на Министерския съвет най-малкото поради факта, че имаме министър по европейското председателство.

Ако ще има някакви промени, вероятно премиерът ще ги предприеме именно заедно с тази промяна в правителството. Разбира се, не можем да изключваме някакъв скандал, който да покачи градуса на политическото напрежение и да доведе до смени, подобни на последната в Министерството на здравеопазването.

5. Пренастройването на целия дневен ред, съобразен с председателството на България на Съвета на ЕС, е истинско предизвикателство. Налагането на мнението дали сме се справили, или сме се изложили пред чужденците, е също важна задача, която стои пред управлението.

6. БСП се представя убедително като опозиция от началото на това Народно събрание. Силна е. Налага дневен ред. Произвежда новини. Не виждам никакво основание да смятаме, че политическото й темпо ще спадне през 2018 г.

  • Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Лекари от спешна помощ се отказват от бонуса, който би трябвало да получават, защото са на първа линия в битката срещу коронавируса. Всеки на тяхно място би постъпил по същия начин - защото, забележете, полагат им се по 11 стотинки за всяка минута, в която са преглеждали и лекували болен от COVID. Разбира се
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо