Добра година за портфейла

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636651 www.24chasa.bg

БВП вероятно ще е с ръст по-голям, отколкото през 2017 г.

Какво може да очакваме от 2018 г.? Шест умни, компетентни и добре информирани хора дават залозите си за събитията, които предстоят - у нас и по света, в политиката, бизнеса, за личните финанси, в спорта. За икономиката зададохме следните въпроси

1. По-добра или по-лоша за портфейла ни ще е 2018?

2. Икономиката ще расте ли и с колко?

3. Кои са най-големите проблеми за по-висок ръст - гладът за кадри, възраждането на Северна България или друг? Къде ще е изгодно за инвестиране?

4. Ще има ли скок на икономическото влияние на Китай в света?

1. Високият коефициент на заетост и ниската безработица, резултат както от икономически растеж, така и от отворения пазар на труда в по-богатите страни в ЕС, предполагат запазване на относително високия

ръст на заплатите –

средно по 10%

в последните 3 години. В среда на относително слабо увеличение на потребителските цени това означава нарастване на покупателната сила на доходите.

2. Ръстът на БВП е възможно дори да е по-висок от този през миналата година – но това не е нито изненада, нито особен успех на фона на общия подем в икономиките на ЕС и най-вече в Източна Европа.

Предизвикателството за следващата година е как да се увеличи инвестиционната активност и особено – привличането на чуждестранни инвестиции. Само с повече капитал и нови технологии икономиката ще може да произвежда повече, без да е проблем липсата на достатъчно свободна работна ръка.

Ръстът на

производителността

трябва да измести

механичното увеличаване

на броя заети,

каквото виждахме през последните 4 години.

3. На глобалните пазари се трупа все повече риск: както заради паричната експанзия и засилената зависимост от подкрепата на финансовия сектор от централните банки, така заради увеличаващия се дълг, частен и държавен, в развитите страни. Всеки, който планира инвестиция, трябва да отчита тези опасности.

4. Ролята на Китай нараства, но това става постепенно и без резки промени. Китайската икономика се обръща все повече към потребление и вътрешни инвестиции за разлика от експортноориентирани производства.

  • Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Отдавна е известно, че когато в един спор вместо битка на аргументи се премине на лични нападки, това вече не е конструктивен разговор, а безсмислена размяна на думи. А когато личните нападки не са само вербални, а по-груби, нещата вече намирисват на вандалщина. Точно такъв е случаят с агресията на протестиращи заради новите мерки за ограничаване
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо