Депозитите ще носят реален доход

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636675 www.24chasa.bg

Какво може да очакваме от 2018 г.? Шест умни, компетентни и добре информирани хора дават залозите си за събитията, които предстоят - у нас и по света, в политиката, бизнеса, за личните финанси, в спорта. За икономиката зададохме следните въпроси

1. По-добра или по-лоша за портфейла ни ще е 2018?

2. Икономиката ще расте ли и с колко?

3. Кои са най-големите проблеми за по-висок ръст - гладът за кадри, възраждането на Северна България или друг? Къде ще е изгодно за инвестиране?

4. Ще има ли скок на икономическото влияние на Китай в света?

1. Да, това прогнозират всички международни финансови институции и независими анализатори. В България вече отбелязахме първото от седем години

увеличение на лихвените

проценти по банкови

депозити,

а за българите това е най-важният индикатор за финансово благополучие, тъй като огромната част от спестяванията им са именно в банките, алтернативните форми - инвестиции в ценни книжа и пр. финансови инструменти имат пренебрежим дял в портфейла на домакинствата.

При всички положения обаче повишаването на депозитните лихви през 2018 г. ще е все още символично, не можем да очакваме лихвите да се върнат на предкризисните нива.

2. Икономиката на България и през миналата 2016 г., и през 2017 г. има сериозен ръст, който статистиката отчита на нива 3,5% до 3,9% увеличение на БВП, а ръстът е със сигурност по-висок поради забавянето (лаг), с който прилаганата у нас и изобщо в Източна Европа статистическа методология отчита произведения продукт и добавената стойност.

Трябва да се има предвид също, че валутният съвет има балансираща функция - в периоди на растеж този паричен режим забавя процесите, в замяна на това в периоди на криза има предпазващо влияние.

Можем да говорим за устойчива тенденция към разширяване на производството и износа. Очакванията на самия бизнес са за ръст между 4 и 6%.

Така нареченият глад за кадри винаги е относителен, той зависи от работната заплата, цената на труда. При стабилно увеличаващите се заплати в България очаквам в съвсем скоро време, може би още през 2018 г. да отбележим увеличение на работещите у нас за сметка както на внос на работна ръка, така и на завръщането у нас на икономическите мигранти, предпочели досега да работят в чужбина.

Разбира се, ще се освободи работна ръка и от отраслите, които досега разчитат само на ниското заплащане на заетите - в условията на поскъпване на труда такива предприятия ще затварят и ще освобождават заетите.

Възстановяването на

икономиката на

Северозападна България

(в Централна и Източна Северна България и досега наблюдаваме сериозен ръст) също е фактор за ускорен растеж.

3. На този въпрос няма универсален отговор, той зависи от това дали отделният инвеститор има възможността да започне своя собствена стопанска дейност. Активните инвестиции, свързаните с възможността самият инвеститор да създава добавена стойност, стига предприятието да е конкурентоспособно, винаги са по-доходоносни от пасивните, които инвеститорът влага в банките или в търгуеми финансови инструменти. Разбира се, и рискът на собствената стопанска дейност е по-висок. Но и вложенията в банкови депозити в България - за разлика от тези в еврозоната, през 2018 г. ще носят положителен реален доход.

4. Със сигурност икономиката на Китай расте по-бързо от средното в света вече от десетилетия. Разбира се, вече не с двуцифрените проценти, както в миналия век. Така или иначе икономиката на Китай стана втората в света по абсолютен размер на произведения брутен вътрешен продукт.

Плановете на правителството предвиждат

Китай да изпревари

САЩ и да стане

първата по размер на БВП

икономика в света

Малцина вече се съмняват, че това е възможно, въпросът е кога.

С ръста на икономиката расте и влиянието на Китай в света. Китай е най-важният икономически фактор за развитието на десетки страни в Азия и Африка. Забелязваме сериозен ръст и още по-сериозни намерения за увеличаване на китайските инвестиции в Източна Европа. А който инвестира, той и ръководи новосъздадените предприятия. Ето защо очакваме и съществено нарастване на икономическото влияние на Китай и в нашия регион.

Работник в завод за стомана в Кажгар, автономен регион на Китай

СНИМКА: РОЙТЕРС

Идва все по-силно икономическо

влияние на Китай в нашия регион

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо