В Русия - повече от същото, а Пхенян стига до Вашингтон

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636686 www.24chasa.bg

Вероятно най-лесната прогноза за 2018 г. е, че Владимир Путин ще спечели президентските избори през март. Такъв извод би могъл да направи дори и човек, който няма никаква представа от политическата обстановка в Русия.

През последните години се наложи усещането, че Путин може да печели всякакви избори, вотове, допитвания и референдуми. И то в чужбина. Като започнем от Доналд Тръмп в САЩ и стигнем до резултатите за независимостта на Каталуня - някой много последователно се опитваше да ни убеди, че зад всичко това стои дългата ръка на Владимир Владимирович. Е, след като Путин може да организира и печели безпроблемно зад граница, какъв проблем би могъл да има у дома?

А кой въобще

е този Навални

и колко войни в Чечня и Сирия е спечелил, че да иска да се кандидатира? Русия не иска друго, иска повече от същото. И Путин ще ѝ го даде.

Казват, че 2018 г. щяла да бъде тежка за Тръмп, но да не забравяме, че и през 2017 г. казваха много неща за него, които се оказаха просто неверни. След като повечето от големите американски медии ни надуват от доста време главите, че републиканците ще загубят изборите през 2018 г., то по-вероятно е да стане обратното. Което пък от своя страна би означавало, че няма никакъв шанс за импийчмънт на президента. Така, както го сънуват някои в Холивуд или пък в Капитолия.

Тръмп няма да бъде отстранен нито чрез 25-ата поправка, нито пък сам ще подаде оставка. А след като призна Йерусалим за столица на Израел, американските евангелисти гледат на него като на някой, хванал Господ за скрижалите. Ако сте виждали на живо американски евангелисти, сигурно знаете, че с тези хора шега не бива. Първо, защото лягат с Новия завет, а стават с карабина изпод възглавницата. А, и една малка подробност. Точно тия хора избират американския президент. Палестинците и Ердоган може да са много убедителни и гласовити, но още нямат избирателни права в САЩ. Така че положението и през 2018 г. ще е, както се казва у нас и на повечето места из Западните Балкани:

“Удри, бай Тръмпе!”

През изминалите две години Северна Корея сериозно се готвеше за това, което предстои през 2018 г. Армагедон? Едва ли.

Ким просто иска

малко уважение

През май 2017 г. Северна Корея изстреля нов тип ракета, за която се предполага, че е “Хуасон-12” с обсег около 5 хил. км, а на 4 юли и на 28 юли 2017 г. бяха изстреляни две други балистични ракети, които би трябвало да са “Хуасон-14” с обсег над 5500 км.

След шестия си ядрен тест на 3 септември 2017 г. Северна Корея обяви, че успешно е извършила изпитание на водородна бомба. Тогава бе регистриран и най-мощният магнитуд на сеизмична активност досега - около 160 кТ. Година по-рано Северна Корея направи и тест на ядрена бойна глава. През февруари 2016 г. бе изстреляно нещо, за което се твърдеше, че е сателит, но експертите са убедени, че е било проба на “Таеподонг-2” - балистична ракета с дълъг обсег. Около 10 хил. км. Дистанцията между Пхенян и Вашингтон се топи бързо.

През 2017 г. Ким Чен Ун демонстрира също, че може да изстрелва ракети не само от стационарни бази и подводници, но и от мобилни установки, което прави нещата по-сложни от гледна точка на евентуална превантивна атака на САЩ.

Явно през 2018 г. Рокетмен ще е заслужил прякора си и вече ще разполага с ядрени бойни глави, които могат да се монтират на междуконтинентални ракети.

Затова клубът на ядрените държави просто ще трябва да приветства новата страна членка. А Ким не иска нищо повече от това да преговаря директно с Тръмп. Без посредници от Китай, Русия или ООН.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо