2018 г.: има много неща за правене от активните, щедрите и великодушните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6639983 www.24chasa.bg
Връщането на лъва пред НДК бе една от каузите, които обединяваха през 2017 г. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

С читателите “24 часа” ще търси каузите, които обединяват.

Очаквайте и още много нови и интересни страници през новата година

По източния хороскоп новата година е на Жълтото куче. Под този знак, казват, съдбата възнаграждава активните хора, щедрите и великодушни жестове, честната позиция, дружелюбието, упоритото преследване на целта. Но и без хороскопи се знае, че

късметът обича

предприемчивите

и креативните

Българите сме предприемчиви. Но най-вече в частни проекти, в личния живот. Няма да е зле, ако може тази енергия да отива и за общите каузи. Иначе става добре познатата картин – къщата хубава, офисът подреден, а улицата навън мръсна и в дупки.

Късметът идва при информираните, затова “24 часа” ще осведомява все така бързо и в дълбочина читателите за новините и актуалните тенденции във всички области на живота.

А Жълтото куче символизира и забогатяването. Има много за правене през 2018 г. в България в тази посока. Звездите сякаш са се подредили добре за нас.

- Европа очаква икономически растеж, България също расте. Икономисти казват, че 2017 г. е била най-силната в икономически план от кризата насам, т.е. за последните 9 г.

Безработицата е паднала до толкова ниски нива, че бизнесът изпитва все по-остър глад за кадри.

Вижте прогнозите на МВФ за БВП на глава от населението (паритет на покупателната способност) за 2018 г. в долари за нас и още три държави на Балканите:

България - 22 830

Румъния - 25 530

Гърция - 29 090

Сърбия - 16 060

Да видим сега как е било през 2007 г.:

България - 14 290

Румъния - 15 440

Гърция - 31 125

Сърбия - 11 200.

Числата са показателни в няколко посоки – как се расте в Европейския съюз и как се отразява финансовата криза.

- Поемаме председателството на Съвета на ЕС, което също е шанс, но и риск. По българския държавнически календар влизаме в 6 месеца, в които ще ръководим Европа. Освен всичко друго тук става дума и за репутация.

Може да

спечелим

авторитет и

уважение в

чужбина,

но може и да стане обратното. Ще се промени ли звученето на думата bulgarian?

Така че в началото на 2018 г. у нас има поне 2018 теми за бъдещето, по които едни имат идея какво трябва да се прави, други – как не трябва да се прави (това е добре, защото в спора се ражда истината), а на трети не им пука.

От 2007 г. насам, когато влязохме в Европейския съюз, пътят на страната е ясен. Дали са толкова ясни обаче бъдещите ни цели. За какво да хвърлим енергия, какво искаме да постигнем след 5, след 10 години.

“24 часа” ще търси заедно с читателите си общите каузи, които могат да обединяват. Те са много, ето някои от тях:

- По-добро образование, защото особено в епохата, когато технологиите превземат живота ни по-бързо, отколкото можем да го осмислим, доброто образование е ключово за всичко – от силната икономика до шансовете на младите за добра кариера и добре платена работа и намаляването на бедността.

- Да спазваме правилата. Това е основата също за безброй неща - от намаляване на катастрофите по пътищата до спадане на нивата на корупция.

- Как да расте по-бързо икономиката, как Северна България да настигне Южна по развитие.

- Каузата на щедрите и добри хора, обикновените българи, които правят необикновени дела, достойни да се разказва за тях.

А когато свършат празниците – след Атанасовден, ще покажем на читателите с какви нови, още по-интересни теми, истории, страници и приложения ще ги зарадва “24 часа”.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо