В Швейцария и Австрия - може, в България - не

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6641893 www.24chasa.bg

Какво се случи в последните дни на 2017 година и какво ще стане през 2018 г.

20 декември. Официално се открива най-новата ски писта в Швейцария. Която има всичко. Намира се в зоната на Гщад, където има и глетчер. Или с прости думи - ледник. Най-запазеното място в природата. Защото са застрашени. И тяхното изчезване или намаляване е пряко свързано с живота на земята. Да погледнем фирмата, която откри новата писта - Glacier 3000. Тя е собственик на няколко лифта в региона Диаблеретс в Западна Швейцария. Създадена е през 1997 г. след обединението на Reusch-Cabane des Diablerets SA и Tuluphuriques Pillon-Glacier des Diablerets SA. Офисът е в Гщад.

Главният лифт е открит през 1964 г. и тотално обновен през 1999 г. Той свързва Кол дьо Пилон (1546 м) и Сце Руж (2950 м). В зоната попада и глетчерът Трансфльорон.

През 2005 г. акциите бяха изкупени от Жан Клод Мимрам, Бърни Екълстоун и Марсел Бах. Богатството на Мимрам е 2 млрд. швейцарски франка. Той притежава банка, захарни полета в Сенегал, акции в “Ламборгини” и 5-звезден хотел в Гщад с 56 стаи, всяка от тях струва 5 млн. долара. Два пъти щастливо женен за манекенки. Бърни Екълстоун го познават всички. Оценен на 3,2 милиарда долара, четвърти по богатство във Великобритания. Бивш собственик на Формула 1. Марсел Бах е най-бедният от тройката. Но притежава огромно количество имоти в Гщад. На които строи хотели. Има скромното богатство от 850 млн. швейцарски франка.

В България тези тримата щяха да са олигарси, народни изедници, унищожители на природата. Щяхме да им пращаме по стотина протестъри на площада, за да блокират централната улица на Гщад. И там със сигурност има, ако не Орлов мост, то поне някакъв над реката.

Но това не се случва. Мълчат всички екологични организации, граждански движения, политически партии. И всичко това на фона на едни 4,2 милиона швейцарски франка грант по българо-швейцарската програма за сътрудничество. Нарича се “За Балкана и хората”, като там партньори са фондация “Биоселена”, Асоциацията на парковете и WWF България. Тези, които най-сериозно страдат за Пирин. Или за някой друг? Това са фактите, всеки сам може да си направи изводите.

Защото преводът на една от статиите за откриването, която може да бъде намерена на https://www.htr.ch/leute---events/red-run-eroeffnet-im-skigebiet-glacier-3000-46930.html, гласи: След три години планиране и 2 месеца в сряда бе открита новата червена писта в ски зоната на Glacier 3000. Официалната церемония се проведе в присъствието на медиите и гости от политиката, бизнеса и туризма. “Тази писта е голяма стъпка напред за нашата фирма. Тя подобрява офертите и атракциите в ски курорта. Благодарение на наличието на лед от глетчера курортите, които са разположени върху тях, стават изключително важни. Това е сериозен аргумент в полза на Гщад като дестинация за почивка”, подчерта на пресконференцията Марсел Бах, шеф на съвета на директорите на Glacier 3000.

Червената писта е 8 км и се пуска от Сце Руж при денивелация от 3000 метра до Рьош. Максималният наклон е 40%.

След пресконференцията журналистите и гостите се насладиха на традиционното фондю, а оркестърът на Бернард Анчо не спря да свири. Но голямата новина бе наличието на стотици скиори, които дойдоха, за да имат честта да бъдат първите по новото трасе.

26 декември. Правителството на България взема решение да се промени един план, за да има втора кабинка на Банско. Следва буря в социалните мрежи. Стотина човека, главно получатели на гореспоменатия грант, тръгват да блокират Орлов мост. Сред тях дори има граждани на швейцарската конфедерация, поне един със сигурност. Започва се масово плюене. Повтарят се лъжи, говорени с години. Пирин е харизан на олигархията, ще се застроят 50% от планината, ще го извадят от ЮНЕСКО, апокалипсисът идва. Толкова е близо, че какво ли тук значи някакъв си ледник? И то в Швейцария.

Министърът на екологията веднага влиза в обяснителен режим, че не са 50, а 0,5, да речем. Че ЮНЕСКО отдавна се е произнесъл. Кметът също се впуска в един куп интервюта, в които обяснява ясно, че колите в природен парк правят повече поразии от лифт. Но трудно могат да бъдат чути.

Вътрешният министър е в дълбока нелегалност. За да обясни как опазва обществения ред. И се позволява на 200 да блокират 2 милиона?

Забравени са доносите и делата, които бяха водени срещу Банско преди години и които забавиха с години създаването на ски зона в курорта. Забравено е решението на Европейската комисия да се спре процедурата срещу България, след като не бяха открити нарушения. В Банско си е олигархия и се правят подаръци на концесионера. Нищо, че той плаща редовно данъци, такси и всичко, което е предвидено по договор. И няма нито едно нарушение. За какво ли са тези пари на България, след като можем да вземем от Швейцария да броим нещо. Каквото и да е. Хем по-лесно, хем по-изгодно и екологично. Те парите никога не са мирисали.

И малко оптимизъм. До началото на следващия сезон трябва да бъде готов и новият лифт, който ще свързва австрийския курорт Капрун с ледника Китцщайнхорн. 123 кабини за по 10 човека ще качват скиорите направо от 768 м. надморска височина до върха на 3029 м. Около 12 километра дължина. И като резултат ще се спре на практика автомобилният трафик към ледника. Който се интересува, може да види целия проект на k-onnection.com. Там са снимките на огромните кранове, които работят вече в планината. Просеките вече са изсечени. Но явно и там знаят как да опазят природата си по-добре от нас.

В България за последните 10 години няма построен и един лифт. В Швейцария и Австрия това става в рамките на по-малко от 3 години. Върху най-защитените места на планетата.

  • За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

    За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

    Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Иван Коев “наказа” с 20 г. затвор двойния убиец Викторио Александров, който разстреля доскорошната си приятелка и едногодишната им дъщеричка. Присъдата е шокираща, възмутителна. Това е най-лекото наказание поне за последните 20 години, давано на двоен убиец с доказана вина
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност