Мустафа Карадайъ: Доган подкрепи държавата, а не правителството с националисти - вот ще има

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6643923 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

- Целта на вота на недоверие е корекция на управлението, което е управление по инерция, казва лидерът на ДПС

- Единствено чрез Българския етнически модел можем да постигнем европейската интеграция на Западните Балкани

- През 2017 г. нашите избиратели показаха изключителна вярност на ценностите, които споделя ДПС, и с това всеки от тях спечели приза за политик на годината

- Последно, г-н Карадайъ - вот на недоверие срещу кабинета на ГЕРБ и “Обединени патриоти” през януари ще има ли, или ще оставите тази работа на БСП?

- Ние, народните представители от ДПС, сами не сме достатъчни да внесем вот на недоверие, но ще сме активни в този процес. Имаме решение на Централния съвет и ще го изпълняваме.

Големият проблем на правителството на Бойко Борисов е коалиционната му политика и по-конкретно – включването на националисти в кабинета. Всеки проблем, с който правителството не се справя или е продуциран от управлението, трябва да бъде коригиран чрез опозиционни политики с демократични инструменти, какъвто е и вотът на недоверие. Правителството не можа да се справи с бедността, с проблемите в здравеопазването, в социалната сфера като цяло и това трябва да се коригира.

- А каква е целта на този вот - ясно е, че правителството няма да падне?

- Корекция на това управление, което е управление по инерция. Ако е на принципа “стани да седна”, означава кой да е, а не какви цели се поставят пред държавата. Опозицията коригира краткосрочната политика на управляващите и участва във формирането на дългосрочните цели на държавата. Този вот има за цел да коригира правителството, да го насърчи в положителна посока. Демокрацията не е диктат на мнозинството, а баланс между институциите. Ние не можем да стоим безучастни, когато някой руши институциите и държавността.

- Защо се получи разминаване в тълкуването на предпразничната реч на почетния ви лидер Ахмед Доган? Повечето политици разбраха думите му като рамо за правителството, защото то нямало алтернатива. Няма ли наистина алтернатива? Ако я има, коя е?

- Нашият почетен председател д-р Ахмед Доган е най-опитният политик, стратег и визионер, той е държавник от най-висока класа и несъмнено неговите речи и обръщения трябва да се изучават много внимателно.

Неговите думи носят много дълбок смисъл и не трябва да се приемат едностранчиво.

Моделът на

“проба-грешка”

е крайно нежелан

модел на управление

Управниците трябва да се справят много добре със задачата да управляват. Те нямат право да се учат в крачка, преходът вече отмина, времето е на професионалистите и в политиката. Крайно време е да постигнем тази така желана нормалност в политиката. Партия, която ще управлява, трябва да има ясна визия и капацитет. Управляващите удобно прескочиха и частта от посланието на д-р Ахмед Доган с грешката да включат националисти в управлението.

Думите на нашия почетен председател трябва да се приемат като подкрепа за държавата, а не за правителство с националисти.

За алтернативата – още преди сформирането на този кабинет ние посочихме 3-4 алтернативи без участието на националисти.

Значима цел не може да се постига с разделение и противопоставяне, с омраза и агресия, каквато е политиката на националистите. Тяхното поведение поставя въпроса за състоянието на демокрацията в България.

- Често говорите, че трябва да се демонтират патриотите от управлението, кой и как може да го направи? Вашите европейски партньори още ли гледат с лошо око на България заради присъствието на националисти във властта?

- Патриотите обединяват, а националистите разединяват. В този смисъл ние сме против участието на националистите във властта. Правилният термин е “националистите”, както е във втората част на вашия въпрос.

Присъствието на

националистите е вредно

за държавата

и виждаме в Европа какъв отпор се дава на националистите. Обратно на българския модел – да са в управлението, без да има нужда от това. Нашите европейски партньори са последователни в своята оценка. И не само те. При посещение на председателя на Европейския парламент винаги присъстват председателите на всички политически групи в ЕП.

При посещението на г-н Антонио Таяни в България не присъства нито един председател на основните политически групи в Европарламента. Това е прецедент и е много категорична оценка на европейските партии за участието на националистите във властта в България.

- В речта на Доган се говори и за приемане обратно според устава на партията на подведени членове на партията, които са я напуснали. За кого става дума - кои са заблудените и кои предателите? Има ли желаещи да се върнат?

- Винаги може да има грешки и те трябва да се коригират. И

в нашата партия

тече нормален

процес на

обновяване

Включително на политики, за да са адекватни на времето. Ние сме длъжни да отговаряме на изискванията на времето.

Всеки, който иска активно да участва в процеса на формиране на политики в ДПС, в управленските решения, има място в ДПС на база нашите ценности и устава на партията.

- Завръщане, обединение, подадена ръка - кой ще е новият тренд за 2018 г.? Ще има ли нови послания за 28-ия рожден ден на ДПС на 4 януари?

- Възползвам се от възможността да поздравя всички членове и симпатизанти на ДПС с рождения ден на партията – първата нова партия, регистрирана след демократичните промени, да благодаря на всички за силите и куража да бъдат последователни в отстояването на каузата ДПС и да им пожелая здраве и много нови успехи. Нашите членове и съмишленици познават цената на демокрацията, знаят как да отстояват своите права и свободи. Сигурен съм, че те осъзнават своята мисия да бъдат активни членове на гражданското общество, съставено от свободни граждани, призвани да съучастват във вземането на важните за държавата решения и в тяхното реализиране. През 2017 г. нашите избиратели показаха изключителна устойчивост и вярност на ценностите, които споделя ДПС, и с това всеки наш избирател спечели приза за политик на годината. През новата 2018 г. политиката ни ще бъде насочена към всички свободни и активни български граждани, които да участват във формирането на управленските решения и в тяхното реализиране.

- Има ли затопляне на отношенията между ДПС и турската страна? В последния доклад на г-н Доган - в деня на оттеглянето му от активната политика през 2013 г., имаше няколко остри думи срещу партията на Ердоган. Промени ли се нещо за това време?

- Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се карали с никого. С всички партии в Република Турция поддържаме добри отношения. Ние сме длъжни да го правим, защото над половин милион български граждани, наши братя и сестри, живеят в Турция.

- България за първи път ще председателства Съвета на ЕС - какви са вашите очаквания? Освен Брекзит, Полша, разширяването на еврозоната и отношенията Турция-ЕС ще са във фокуса?

- Европредседателството е много важно за нас. Дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират на първо място сигурността и стабилността на държавата.Трябва да сме проактивни по темите, които посочихте, както и по въпросите за развитието на Дунавския регион, на Черноморския регион. Особен акцент поставяме на Западните Балкани, на Балканите като цяло, като обръщаме внимание, че България може да предложи на Балканите един много успешно реализиран проект – Българския етнически модел, чийто идеолог и създател е нашият почетен председател д-р Ахмед Доган.

- Каква е позицията на ДПС по възраждането на проекта АЕЦ “Белене”?

- Първо, стратегическите цели трябва да са ясни, за да е ясна и позицията по конкретния въпрос. Държавата трябва да има ясна цел –

каква икономика

ще развива,

какви нужди

ще има и как

ще ги осигури

- Темата за “ревизия” на приватизацията и отпадане на давността сякаш първо я изговори ДПС, а след това ГЕРБ обяви инициатива за промяна в конституцията. Всъщност ще има ли промяна на конституцията в тази посока, защото май дебатът зацикли във фаза “Техноимпекс” и Корнелия Нинова като приватизатор?

- Ние бяхме първи, имаме и своя проект. Всички, които подкрепят идеята, могат да подкрепят нашия проект. Нашата позиция е ясна и тя няма нищо общо с опитите за подмяна на темата, каквато политика наблюдаваме последните години поначало.

- Ако ще се отваря конституцията за приватизацията, бихте ли предложили и давността за престъпленията на комунизма да отпаднат?

- За нас тази идея не е нова и винаги сме отстоявали тезата престъпленията на комунизма да бъдат осъдени и в този смисъл сме последователни.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо