Борислав Сарафов: Иззети са дрехи на Росен Ангелов, обилно напоени с кръвта на Кети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6650562 www.24chasa.bg
Зам. главният прокурор и шеф на следствието

Зам. главният прокурор и шеф на следствието казва още, че Ангелов е помагал на Кюхова да чисти къщи

- Г-н Сарафов, сблъсквали ли сте се досега във вашата практика с престъпление като шесторното убийство в Нови Искър?

-В моята над 20-годишна практика като прокурор и следовател съм се сблъсквал с множество изключително тежки криминални престъпления, но шесторното убийство в Нови Искър се отличава от останалите по своята безпрецедентна жестокост, изразяваща тоталното падение на отделния човешки индивид. За лица като обвиняемия Росен Ангелов човешкият живот няма никаква стойност - заличаването на цяло семейство го потвърждава.

Именно силното ми вътрешно желание да способствам чрез своя професионален опит, натрупан през годините, за изолирането на такива индивиди от обществото, бе и причината да приема предизвикателството като оглавя националното следствие.

- Остана ли нещо неизяснено около шесторното убийство в Нови Искър?

- Цялостната фактическа обстановка ще бъде известна едва когато бъдат готови

заключенията по

всички назначени

експертизи - 91

на брой

- Лесно ли стигнахте до него?

- Разкриването на престъплението бе възможно само благодарение на високо професионалната, буквално денонощна работа на цял екип прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници.

Именно екипната работа както на колегите, които работиха на терен, така и на нас в щаба, даде възможност името на извършителя да ни бъде известно за по-малко от 24 часа, а след още 24 вече бяхме събрали и достатъчно доказателства, за да повдигнем задочно обвинение на Росен Ангелов.

- Кое бе решаващото доказателство, което затвърди подозренията ви? Какви са доказателствата на обвинението освен ДНК? Оръжието не е открито, няма очевидци, самопризнания - възможно ли е да се измъкне от правосъдието?

- Доказателствата са обилни и не оставят никакво съмнение в авторството на деянието. В дома на Росен намерихме и иззехме дрехите му, обилно напоени с кръв, за която впоследствие се установи, че е на жертвата Кети. В дома му намерихме гилзи, съвпадащи с тези от местопрестъплението.

Разполагаме със свидетелски показания относно действията на Росен преди и след убийството, както и много други доказателства, по несъмнен начин уличаващи обвиняемия, които на този етап не мога да коментирам.

- Кой всъщност открива труповете в къщата?

- Свидетел, чието име на този етап няма да назова от съображения за неговата сигурност.

- Не са ли чули комшиите стрелбата в къщата?

-Тази къща е сравнително изолирана, пък и не забравяйте, че трагедията се е случила именно в новогодишната нощ, когато гърмежите не са изолирано явление.

Нямаме данни

убиецът да

е използвал

заглушител

- Първо е била убита Кети Кюхова - къде? Как смятате - доброволно ли е отишла там, или убиецът я е заставил със сила?

-Действително Кети е била първата му жертва, но тя не е убита на мястото, където намерихме нейното тяло. На този етап обаче ще спестя повече подробности, защото това би компрометирало следствената тайна.

- Какво е работил Росен при нея?

-Кети е почиствала жилищни домове, като в някои от случаите е взимала Росен да ѝ помага.

- Възможно ли е престъплението да не е свързано с ревност, а с пари?

-Водещ мотив за престъплението е “синдромът на отхвърления любовник”. Както разбрахте от изготвения му психопрофил,

Росен е бил

болезнено

честолюбив

и силно раздразнителен, склонен да употребява насилие за решаване на проблемите си.

- Какво е накарало Росен да убие и роднините на Кети?

-След убийството на Кети последвалите убийства са извършени с цел заличаване на всички възможни свидетели. Всъщност извършителят е направил някакъв опит да заличи следите си - размествал е телата, събрал е част от гилзите, опитал се е да укрие трупа на Кети в кладенец.

- В социалните мрежи се коментира, че убитото семейство няма кой знае какви доходи, а има голяма къща и джип. Дали не са се занимавали с нещо незаконно и това да е причина за кръвопролитието?

-За момента няма конкретни данни за нерегламентирана дейност и нетрудови доходи на жертвите.

- Вчера стана ясно, че е намерен трупът на Росен Ангелов в къща в района на село Луково. Категоричен ли сте, че става въпрос за самоубийство?

- Това ще покажат разследването и експертизите по него.

- Смятате ли за правилно решението на съда Росен да бъде освободен предсрочно от затвора?

-Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития.

- Онзи ден съобщихте за разкрит контрабанден канал за цигари. Каква е предотвратената щета за бюджета?

- Близо 600 000 кутии цигари са били внесени по този канал от Турция. Задържан е шофьорът на камиона - турски гражданин. Издирват се организаторите на канала. Предотвратената щета за бюджета е около 2,5 млн. лв.

  • Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Сатанизирането на българските лекари продължава. Всеки ден излизат различни по посока компромати и върви чистка с неясна мотивация. Мислехме си, че това е породено от неистовия стремеж да се ликвидира всичко, което мирише на Бойко Борисов. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров (R.I.P.). Според последните социологически данни партия ГЕРБ твърдо е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо