Борислав Сарафов: Иззети са дрехи на Росен Ангелов, обилно напоени с кръвта на Кети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6650562 www.24chasa.bg
Зам. главният прокурор и шеф на следствието

Зам. главният прокурор и шеф на следствието казва още, че Ангелов е помагал на Кюхова да чисти къщи

- Г-н Сарафов, сблъсквали ли сте се досега във вашата практика с престъпление като шесторното убийство в Нови Искър?

-В моята над 20-годишна практика като прокурор и следовател съм се сблъсквал с множество изключително тежки криминални престъпления, но шесторното убийство в Нови Искър се отличава от останалите по своята безпрецедентна жестокост, изразяваща тоталното падение на отделния човешки индивид. За лица като обвиняемия Росен Ангелов човешкият живот няма никаква стойност - заличаването на цяло семейство го потвърждава.

Именно силното ми вътрешно желание да способствам чрез своя професионален опит, натрупан през годините, за изолирането на такива индивиди от обществото, бе и причината да приема предизвикателството като оглавя националното следствие.

- Остана ли нещо неизяснено около шесторното убийство в Нови Искър?

- Цялостната фактическа обстановка ще бъде известна едва когато бъдат готови

заключенията по

всички назначени

експертизи - 91

на брой

- Лесно ли стигнахте до него?

- Разкриването на престъплението бе възможно само благодарение на високо професионалната, буквално денонощна работа на цял екип прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници.

Именно екипната работа както на колегите, които работиха на терен, така и на нас в щаба, даде възможност името на извършителя да ни бъде известно за по-малко от 24 часа, а след още 24 вече бяхме събрали и достатъчно доказателства, за да повдигнем задочно обвинение на Росен Ангелов.

- Кое бе решаващото доказателство, което затвърди подозренията ви? Какви са доказателствата на обвинението освен ДНК? Оръжието не е открито, няма очевидци, самопризнания - възможно ли е да се измъкне от правосъдието?

- Доказателствата са обилни и не оставят никакво съмнение в авторството на деянието. В дома на Росен намерихме и иззехме дрехите му, обилно напоени с кръв, за която впоследствие се установи, че е на жертвата Кети. В дома му намерихме гилзи, съвпадащи с тези от местопрестъплението.

Разполагаме със свидетелски показания относно действията на Росен преди и след убийството, както и много други доказателства, по несъмнен начин уличаващи обвиняемия, които на този етап не мога да коментирам.

- Кой всъщност открива труповете в къщата?

- Свидетел, чието име на този етап няма да назова от съображения за неговата сигурност.

- Не са ли чули комшиите стрелбата в къщата?

-Тази къща е сравнително изолирана, пък и не забравяйте, че трагедията се е случила именно в новогодишната нощ, когато гърмежите не са изолирано явление.

Нямаме данни

убиецът да

е използвал

заглушител

- Първо е била убита Кети Кюхова - къде? Как смятате - доброволно ли е отишла там, или убиецът я е заставил със сила?

-Действително Кети е била първата му жертва, но тя не е убита на мястото, където намерихме нейното тяло. На този етап обаче ще спестя повече подробности, защото това би компрометирало следствената тайна.

- Какво е работил Росен при нея?

-Кети е почиствала жилищни домове, като в някои от случаите е взимала Росен да ѝ помага.

- Възможно ли е престъплението да не е свързано с ревност, а с пари?

-Водещ мотив за престъплението е “синдромът на отхвърления любовник”. Както разбрахте от изготвения му психопрофил,

Росен е бил

болезнено

честолюбив

и силно раздразнителен, склонен да употребява насилие за решаване на проблемите си.

- Какво е накарало Росен да убие и роднините на Кети?

-След убийството на Кети последвалите убийства са извършени с цел заличаване на всички възможни свидетели. Всъщност извършителят е направил някакъв опит да заличи следите си - размествал е телата, събрал е част от гилзите, опитал се е да укрие трупа на Кети в кладенец.

- В социалните мрежи се коментира, че убитото семейство няма кой знае какви доходи, а има голяма къща и джип. Дали не са се занимавали с нещо незаконно и това да е причина за кръвопролитието?

-За момента няма конкретни данни за нерегламентирана дейност и нетрудови доходи на жертвите.

- Вчера стана ясно, че е намерен трупът на Росен Ангелов в къща в района на село Луково. Категоричен ли сте, че става въпрос за самоубийство?

- Това ще покажат разследването и експертизите по него.

- Смятате ли за правилно решението на съда Росен да бъде освободен предсрочно от затвора?

-Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития.

- Онзи ден съобщихте за разкрит контрабанден канал за цигари. Каква е предотвратената щета за бюджета?

- Близо 600 000 кутии цигари са били внесени по този канал от Турция. Задържан е шофьорът на камиона - турски гражданин. Издирват се организаторите на канала. Предотвратената щета за бюджета е около 2,5 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.