Да изчезнеш за 8 г. и на кварталния да му е все тая!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6654773 www.24chasa.bg

Сега българите ще се удивляват още няколко дни от абсурдите с тайния живот на Росен Ангелов, но истината е, че при полицаите има не просто дефицит на хора, а дефицит на желание да си вършат работата

Откакто настъпи демокрацията и 30 години “реогранизират” МВР, всеки българин може да изчезне за колкото години си иска. Без да е престъпник.

Случаят с Росен Ангелов, който с 8-годишна присъда за блудство се е укривал от 2009 г., няма да е последният. Има много като него с влезли в сила присъди или търсени по различни обвинения, които с години не ги откриват. А когато се случат трагични събития като шесторното убийство в Нови Искър, обществото започва да се удивлява, после постепенно вълната утихва, без в системата, която се занимава с подобни издирвания, да настъпят промени.

Точната цифра на българите, които се търсят, за да се изпълнят присъдите им или за да приключат разследванията срещу тях, може да каже единствено прокуратурата. На базата на дългогодишния ми опит като прокурор съм убеден, че колегата, водил т.нар. присъдна преписка, е

имал дълги

и упорити

кореспонденции

с МВР. Той е искал този човек да бъде установен или поне да бъде уведомяван какви действия предприема полицията.

В отговор на неговите писма със сигурност има редица докладни, които може да се перефразират с краткия израз: Не сме го открили.

Откакто в България настъпи демокрацията, не е трудно човек да изчезне от общественото полезрение или да напусне страната без следа. Реално погледнато, такъв човек, ако не направи нещо сериозно, за да попадне в полезрението на полицията, или не бъде заловен при спорадична полицейска операция, може да живее дълги, дълги години необезпокояван от никого.

Защо е така?

Първият и основен отговор е, че полицията през последните 30 г. е толкова “реорганизирана”, “модернизирана”, “променяна”, че освен сериозен дефицит на кадри се получава и дефицит на желание и възможности да се работи.

Самата полицейска служба, която се занимава с издирването и е отделна дирекция в системата на МВР, трябва да работи в тясно взаимодействие с два основни фактора.

Първо, с т.нар. информатори и с останалите служби на МВР.

Що се отнася до информаторите, публична тайна е, и то е признавано през последните години многократно, че е

изключително

остър дефицитът

на контактите на

оперативните

работници с лица, които могат да им подават информация.

В конкретния случай обаче прави впечатление, че въпросният човек - Росен Ангелов, поне през последните години въобще не се е крил. Живял е на едно място, работел и

никой не му

е обръщал

внимание

Всъщност така се получава, защото беше обезличен апаратът на кварталните милиционери, по-късно наречени районни инспектори. Преди години това беше, а и би трябвало да бъде, основният гръбнак на МВР за изпълнение на неговите функции.

Районните инспектори обслужваха точно определени квартали или малки населени места и знаеха какво се случва в тях - от историята на живеещите до това кой е дошъл, откъде и защо. И тъй като в годините на реорганизация тази тяхна дейност някак си отпадна, сега е нормално един човек да се появи в едно малко населено място, да се установи и

никой да не го

попита: Кой си?

Откъде идваш?

Какво правиш?

А какво остава за големите градове?

Хората престанаха да си обръщат внимание един на друг, а и не желаят да си обръщат внимание.

Комбинацията от тези фактори води и до дефицит в издирвателната дейност.

Ако хората си мислят, че т.нар. издирвачи работят с изключително модерни средства, които виждаме по американските сериали, то много се лъжат. Това са едни малки отдели, които са претрупани със задачи. Те издирват от изчезнали хора до престъпници, които се укриват. Колкото можем да виним хората, които работят в тях, толкова и цялата система, която не е създала условия.

Имам странното впечатление, че нашата реорганизирана, модернизирана,

съкращавана

полиция е

изпаднала в

една тиха

летаргия

от много години. И ако висшите чинове с големите звезди се напъват да работят, ако има някои звена като ГДБОП или ДАНС, които извършват някаква дейност, то редовите полицаи въобще не се интересуват.

И то с известно право. Защото с това заплащане, с това отношение на обществото към тях тотално се демотивираха.

Нима никой не е виждал как

полицаят в

полицейската

кола се прави,

че не забелязва

нарушенията, които се извършват до него. Така е и със системата на издирването. Каквото сме посели, това и жънем в момента като държава. Не бива да ни учудват подобни случаи. Трябва обаче много сериозно да се извърши истинска реорганизация и мотивиране на служителите на системата за сигурност.

Този път наистина е нужно да покажем кой е виновен и как ще бъде наказан, а не да размиваме с общи приказки анонимната отговорност на бюрократите.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо