Днес е денят Х - речи и химни плюс протести “Европа да ни чуе”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6656653 www.24chasa.bg

Само който не се е сетил, не е тръгнал на шествие в този исторически четвъртък

Днес е денят Х за София и за България. Открива се европейското председателство на България, което е първото в историята на членството ѝ в ЕС. То ще мине под девиза “Съединението прави силата”, а избраните цветове ще са синьо и жълто. Това за протокола.

И докато домакините тръпнат как ще мине официалната церемония, бъдете спокойни -

Всичко, което трябва да знаете за:

няма да се

размине без

обичайните

български

дандании

и някои вносни.

Така например редакторът на сутрешния блог на онлайн портала Politico Райън Хийт в текста си “Кой кой е в българското европредседателство” побърза да обяви, че премиерът “Борисов може да претендира за най-интересната биография сред участниците на върха на ЕС”. А за Димитър Цанчев - постоянен представител на България към ЕС, е избрал да припомни на европейската публика, че е “бивше дете актьор, а неговият баща Цанчо Цанчев е бил филмов режисьор и журналист, Цанчев произхожда от една от най-изявените български фамилии”.

Но това е лека увертюра, защото на 11 януари София ще стане официално домакин на Европа, а заедно с това се задава и истински хепънинг от митинги и протести. Както се казва, само който не се е сетил, той не е тръгнал на шествие точно в този исторически четвъртък.

9 или 11 са

предварително

заявените

протести

за деня Х, не е толкова важно. Но техните организатори явно са разчитали, че тогава е точното време и правилното място да ги чуе и види светът или ако не светът, то поне Европа. Най-малкото защото всички акредитирани в Брюксел европейски кореспонденти са поканени да дойдат в София за официалната церемония.

И сега по-важното - протестиращите ще имат и специално комисарско внимание - цялата Европейска комисия начело с началника Жан-Клод Юнкер ще бъде тук. Освен това трябва да дойдат шефът на Европарламента Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Плюс всички български депутати и министри. Както и президентът Радев и премиерът Борисов.

От това

по-височайша

публика, здраве

му кажи!

И докато последните петима оглеждат за последно речите си за тържествената церемония в Народния театър “Иван Вазов”, която започва точно в 19,30 ч с химните на България и ЕС, по булевардите и площадите на София ще има протести и контрапротести. Едни ще бранят Истанбулската конвенция, други ще искат по-високи пенсии и по-големи полицейски заплати, а трети ще се борят “за” и “против” втория лифт на Банско. Впрочем от синдиката на полицаите вече са избрали и втора дата за “европейски” протест - на 25 януари, за срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в София, те ще излязат от 11 ч точно до щабквартирата НДК.

И без екзотика няма да мине. Например от 17 до 19 ч митинг са свикали от “Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света”. Ако се чудите какво е това сдружение, в сайта му има патос в три посоки - срещу НАТО, срещу Европа и срещу Америка. И всичко това в странна симбиоза с препратки към учението на Петър Дънов. Да има от всичко, за по-сигурно, докато бранят българския и световния суверенитет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Без наука няма сполука” важи с пълна сила и днес

    Когато нашите възрожденци са настоявали българските деца да ходят на училище, защото “Без наука няма сполука”, със сигурност са били визионерите на своето време. И тогава, и особено днес светът няма как да върви напред без научни постижения и изследвания. Затова е и особено важно, че в Софийския университет ще се изгради център за върхови научни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,