Днес е денят Х - речи и химни плюс протести “Европа да ни чуе”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6656653 www.24chasa.bg

Само който не се е сетил, не е тръгнал на шествие в този исторически четвъртък

Днес е денят Х за София и за България. Открива се европейското председателство на България, което е първото в историята на членството ѝ в ЕС. То ще мине под девиза “Съединението прави силата”, а избраните цветове ще са синьо и жълто. Това за протокола.

И докато домакините тръпнат как ще мине официалната церемония, бъдете спокойни -

няма да се

размине без

обичайните

български

дандании

и някои вносни.

Така например редакторът на сутрешния блог на онлайн портала Politico Райън Хийт в текста си “Кой кой е в българското европредседателство” побърза да обяви, че премиерът “Борисов може да претендира за най-интересната биография сред участниците на върха на ЕС”. А за Димитър Цанчев - постоянен представител на България към ЕС, е избрал да припомни на европейската публика, че е “бивше дете актьор, а неговият баща Цанчо Цанчев е бил филмов режисьор и журналист, Цанчев произхожда от една от най-изявените български фамилии”.

Но това е лека увертюра, защото на 11 януари София ще стане официално домакин на Европа, а заедно с това се задава и истински хепънинг от митинги и протести. Както се казва, само който не се е сетил, той не е тръгнал на шествие точно в този исторически четвъртък.

9 или 11 са

предварително

заявените

протести

за деня Х, не е толкова важно. Но техните организатори явно са разчитали, че тогава е точното време и правилното място да ги чуе и види светът или ако не светът, то поне Европа. Най-малкото защото всички акредитирани в Брюксел европейски кореспонденти са поканени да дойдат в София за официалната церемония.

И сега по-важното - протестиращите ще имат и специално комисарско внимание - цялата Европейска комисия начело с началника Жан-Клод Юнкер ще бъде тук. Освен това трябва да дойдат шефът на Европарламента Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Плюс всички български депутати и министри. Както и президентът Радев и премиерът Борисов.

От това

по-височайша

публика, здраве

му кажи!

И докато последните петима оглеждат за последно речите си за тържествената церемония в Народния театър “Иван Вазов”, която започва точно в 19,30 ч с химните на България и ЕС, по булевардите и площадите на София ще има протести и контрапротести. Едни ще бранят Истанбулската конвенция, други ще искат по-високи пенсии и по-големи полицейски заплати, а трети ще се борят “за” и “против” втория лифт на Банско. Впрочем от синдиката на полицаите вече са избрали и втора дата за “европейски” протест - на 25 януари, за срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в София, те ще излязат от 11 ч точно до щабквартирата НДК.

И без екзотика няма да мине. Например от 17 до 19 ч митинг са свикали от “Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света”. Ако се чудите какво е това сдружение, в сайта му има патос в три посоки - срещу НАТО, срещу Европа и срещу Америка. И всичко това в странна симбиоза с препратки към учението на Петър Дънов. Да има от всичко, за по-сигурно, докато бранят българския и световния суверенитет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в