Жан-Клод Юнкер: Ще помогнем на България да влезе в еврозоната и да просперира

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6656670 www.24chasa.bg

Европа ще бъде по-сигурно място, ако сте в Шенген

Върховенството на закона не е само български или румънски проблем

Не можем да си позволим да игнорираме възхода на националистите, те още не са победени

Срещата със Западните Балкани в София е крайъгълен камък за ЕС

- Г-н Юнкер, българското председателство на Съвета на ЕС току-що започна. Какви са очакванията на Европейската комисия към него и кои ключови теми бихте желали да видите приключени в следващите 6 месеца?

- Първо, искам да кажа, че съм изключително доволен, че първото в историята българско председателство най-сетне започна. Никога не съм крил привързаността си към България. И донякъде се чувствам като част от всяка стъпка от европейския път на България още откакто подписах договора за присъединяване на страната ви през 2005 г.

Тогава моята родна страна Люксембург бе председател на Съвета на ЕС, а аз бях премиер на държавата и сега мога да кажа, че с българското председателство затворихме кръга. Оттогава насам видях как страната ви се развива и просперира, видях появата на едно поколение от хора, отдадени на Европа, и сега виждам България като лидер в Европейския съюз, като лидер на Европейския съюз.

България се

държи като

страна -

основателка

на ЕС,

в много по-голяма степен от някои от първоначалните основателки. Изключително съм доволен, че в последния месец български учени поеха водещата роля в първия общ изследователски проект за отбрана, финансиран от Европейския фонд за отбрана. И това въобще не ме изненадва, честно казано, защото Европа е във вашата ДНК. Това мисля, че е прекрасно отразено и в мотото на българското председателство “Съединението прави силата”.

Това ще е по-важно откогато и да било в следващите 6 месеца. Така че аз съм в София за старта на едно решаващо за Европа председателство, изпълнен както с гордост, така и с огромни очаквания. Не бихме могли да очакваме толкова добро съвпадение във времето. В следващите шест месеца ни очаква много работа по всички приоритети – от икономиката през миграцията, дигиталната икономика, сигурността, чак до подготовката на разширяването със Западните Балкани и до дебата за бъдещето на нашия съюз.

С премиера

Бойко Борисов

сме в сигурни

ръце

С неговото лидерство българското председателство ще е фокусирано върху намирането и изпълнението на конкретни решения по конкретни проблеми. А това очакват от нас всички европейци.

- Вие прогласихте визията си за по-обединена Европа. Но какво трябва да бъде направено, за да постигнем този по-силен ЕС? Можем ли да кажем, че сме на пътя към европейска федерация?

- Вярвам, че пред Европа има реална възможност за развитие. Икономиката ни се възстанови и продължава да се развива възходящо, безработицата е на най-ниските си нива от десетилетия и заедно за първи път предприемаме стъпки към създаването на съвместна отбрана и общ дигитален пазар.

Още по-важно е Европа

да остане обединена и

да продължи да се развива

в интерес на гражданите,

още повече като погледнем бурно променящия се свят около нас. Очевидно е, че ние, европейците, трябва да поемем съдбата си в собствените си ръце. Заради това и през март 2017 г. представих Бялата книга за бъдещето на Европа.

Това беше стартът на дебат, който обхвана всичките 27 държави, хиляди души взеха участие в над 275-те диалога с гражданите, които се проведоха в градовете, включително и в София, Варна, Габрово и Русе. Милиони европейци изказаха мнението си онлайн. И след като ги изслушах, през септември в моята реч за състоянието на съюза представих пътна карта, за да направим Европа по-обединена, по-силна и по-демократична. Вече направихме и първите крачки по тази карта с първия в историята на ЕС Европейски стълб на социалните права и с предложенията за засилване на еврото.

През следващите шест месеца на българското председателство ще продължим в тази посока както с организираната през май в София среща на върха за Западните Балкани, така и с предложения за по-демократична Европа и с процедурата за следващия бюджет, който трябва да отговори на нашите общи амбиции.

Всичко това може и трябва да бъде извършено без отлагане и без промени в договорите. На 9 май 2019 г. в румънския град Сибиу се организира специална Европейска среща на върха, която ще обобщи свършеното за един по-обединен, по-силен и по-демократичен съюз. Дотогава всеки европейски гражданин трябва да е усетил и разбрал за какво ще гласува на Европейските избори, които ще са само няколко седмици по-късно.

- Не се ли страхувате, че вашият курс към повече Европа може да доведе до нова по-силна националистическа вълна в страните членки? Видяхме надигането на такива партии дори в Германия, а в България те дори са управляващи.

- Нито се страхувам, нито се самоуспокоявам, когато говорим за популисти и националисти. Решен съм да изградя Европа, която е добра и работи за своите граждани. Съюз, в който хората се чувстват в безопасност, съюз от равни, в който справедливостта и солидарността са на първо място. Това ще е съюз, в който всеки може да просперира и да се усеща защитен.

Не можем да си позволим да игнорираме възхода на националистическите партии. Въпреки някои мнения те не са победени и все още привличат много гласове навсякъде в Европа.

Трябва да опитаме да разберем защо хората са привлечени от тях, защо някои хора имат усещането, че обществото не работи за тях. И нашият отговор е фокусиране върху нещата, които наистина имат значение – работните места, икономиката, социалната политика, сигурността. Но не става дума за повече Европа, както казвате вие, а за Европа, която носи резултати по важните теми за гражданите.

Точно върху това са фокусирани както водената от мен комисия, така и българското председателство.

- Нарекоха ви мечтател след думите ви, че България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген. До края на мандата на тази комисия виждате ли двете държави и Хърватия като част от шенгенското пространство?

- Всяка една стъпка в европейската история, преди да стане реалност, е била мечта. Само мечтателите - такива като мен и като хората на България, мислеха преди 25 г., че страната бързо ще заеме своето пълноправно място в ЕС. А сега през 2018 г. отбелязваме първото в историята българско председателство. И никой не би могъл да е по-щастлив от мен.

Що се отнася до членството на България и Румъния в Шенген, отдавна сме преминали фазата на мечтите. Казвал съм го много пъти: България свърши своята работа и изпълни критериите за Шенген и присъединяването трябва да се случи възможно най-скоро. Политически съображения на някои страни членки забавиха процеса, но както казах на премиера Бойко Борисов, България може да разчита на подкрепата на Еврокомисията за възможно най-бързо присъединяване към Шенген. По отношение на сигурността и опазването на външните граници България е изключително сигурен партньор. Европа ще бъде по-сигурно място, ако България е в Шенген.

- Оптимист ли сте, че България и Румъния ще успеят да изпълнят всички препоръки, така че Механизмът за сътрудничество и проверка по отношение на правосъдните им системи да отпадне до края на мандата на Европейската комисия?

- Много пъти съм казвал, че до края на мандата на тази комисия искам да сложа край на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Последният доклад от края на миналата година бе позитивен.

България продължава

да се придвижва напред

в изпълнението

на препоръките

и изключително важно е нищо да не попречи на изпълнението на тази цел. Но да гледаме на този механизъм като чисто технически въпрос е капан, в който не трябва да падаме. Защото целта на механизма е постигането на това, което стои в самата същност на ЕС – върховенството на закона. Това е основата, върху която е построен ЕС, и тя осигурява справедливост и равенство за всеки. Върховенството на закона е базисно право и е ключова европейска ценност. Заради това и механизмът за сътрудничество никога не е бил просто упражнение по отмятане на задачи, а има истинско значение и носи стойност за българите. Оптимист съм, че можем да продължим в тази посока. Но върховенството на закона не е само български или румънски проблем. Затова искам да засиля политиката за върховенство на закона и през втората половина на 2018 г. ще представя инициатива на Еврокомисията как да стане това.

- Смятате ли, че реформата на еврозоната, която предложи ЕК, ще доведе до това еврото да стане единствената европейска валута и приемането му ще е привлекателно дори за държави като Дания?

- Еврото вече е валутата на ЕС. 340 милиона европейци в 19 държави го използват всеки ден. И всичките 27 държави без Дания са задължени да приемат еврото като валута. За да се случи това, през септември в речта си за състоянието на съюза обявих създаването на инструмент за присъединяване към еврозоната, който да подпомага страните. И имам предвид точно България, когато говоря за това. След напускането на Великобритания 85% от европейския БВП ще идва от еврозоната. Това е втората най-използвана валута в света и 60 държави са обвързали националните си валути с еврото, измежду които и българският лев. Нека не забравяме, че това се случва само 26 г. след зачеването на идеята за обща европейска валута и 16 г. след като са пуснати в обращение първите евро монети. През това време еврото направи живота за гражданите и бизнеса в Европа много по-лесен. И помогна много европейци да бъдат защитени от още по-лоши ефекти от финансовата и икономическа криза. Но еврото все още не е завършен проект и ние знаем, че нашата работа не е приключила.

Стъпвайки на уроците от

кризата, ние предлагаме

механизъм, така че,

образно казано,

да поправим покрива,

докато е слънчево,

а не след като завали и протече. Новите реформи на еврозоната са насочени към всички държави в ЕС и ще направят икономическия и паричен съюз по-силен, по-стабилен и по-демократичен. Ще ни помогнат да се предпазим или поне да смекчим всякакви икономически и финансови шокове в бъдеще. Еврото трябва да продължи да обединява, предпазва и просперира, за да носи ползи за целия ЕС.

- Предложеният от вас механизъм за помощ при присъединяване към еврозоната е за страни като България. Те наистина ли са готови за това, след като имат нужда от допълнителна помощ?

- Когато говоря за присъединяване на нови страни и разширяване на еврозоната, България е една от първите държави, които имам предвид. Имаме суровия материал, на който да стъпим. България има един от най-ниските бюджетни дефицити в ЕС, публичният дълг е само 29% от БВП и националната валута вече е обвързана с еврото. Ясно е, че България трябва да има ясна перспектива за присъединяване към еврозоната и аз напълно подкрепям това. Инструментът, който предлагам, не само ще помогне на България и други държави да се подготвят за членство в еврозоната, но и да просперират, след като въведат еврото като валута. Техническа, финансова и консултантска помощ вече е предвидена за България. Вярвам, че така ще помогнем да влезете в чакалнята на еврозоната и да направите още една крачка към пълно членство. Всяка стъпка идва с времето си, но България вече участва в първата си среща на върха на държавите от еврозоната през декември и вярвам, че това ще е само първото от много участия.

- България центрира своето председателство около европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Мислите ли, че тези държави могат да направят ЕС по-силен след Брекзит, след като Борисов обяви, че те ще заменят Великобритания?

- Европейският съюз е преди всичко проект за мир и според мен - един от най-успешните в историята. ЕС помогна географията и историята на Европа да се помирят и донесе стабилност за милиони на континента. Но все още работата не е свършена, стабилността и мирът са по-крехки, отколкото ни се струва. Хората на Балканите знаят това твърде добре и са придобили това знание с много болка. Заради това съм и напълно отдаден на техния европейски път и се радвам, че виждам такъв силен съюзник в лицето на премиера Бойко Борисов и българското председателство. Както България знае добре от собствен опит,

присъединяването към

ЕС отнема време

То изисква провеждането на реформи, които някой път са трудна, но важна подготовка, за да могат страните да започнат с летящ старт в момента на своето присъединяване.

Заради опита си България може да предложи подкрепа и насоки на съседите си. Вие сте преминали през това и сте написали своята история на успеха. Заради това и срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май е крайъгълен камък в усилията тези държави да се доближат до ЕС.

Това е ключов момент за българското председателство, но и за ЕС като цяло, както и за Западните Балкани.

  • 5000 лв. глоба, за да уврат главите на населението

    5000 лв. глоба, за да уврат главите на населението

    Наблюдаваме какво става по столичните търговски центрове - масово не се слагат маски или висят под брадичката. Главите на населението не са уврели, че вирус има, тук е и заразява наред. Културни хора, софиянци, а не разбират от дума. Без заплахата от санкции няма да стане - онзиден един гражданин без маска са чудеше дали някой “няма да се прави на