Проф. Любен Тотев: Време е за мораториум за откриване на нови университети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6658688 www.24chasa.bg
Проф. Любен Тотев

Проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите

Преди да говорим за проблемите на висшето образование, искам да пожелая на всички колеги преподаватели от висшите училища и на нашите студенти една много здрава, мирна и успешна 2018 година.

Проблемите на висшето образование са в няколко посоки. На първо място, както е известно са

малкият брой

завършващи

средно

образование

и заявеният голям брой места от университетите.

Проблем са също и многото специалности.

В много университети се изучават едни и същи специалности, което във времето се е налагало по различни причини, но сега трябва да се намалят. Става дума за специалности като икономика, право, национална сигурност и др. Университетите трябва да обучават по акредитирани за тях професионални направления, в които са най-добри, за да може да говорим за качество на висшето образование. Когато те обучават по нетрадиционни и неспецифични за тях професионални направления, естествено, нямат подготвени свои кадри и събират преподаватели от други висши училища. Тогава се получава

ефектът на

хвърковатата

чета на

Бенковски,

както казваше проф. Боян Биолчев. Това не води до добро качество на висшето образование.

Един хабилитиран преподавател трябва да има право да работи в един университет на основен трудов договор и най-много на още едно място на половин щат. В момента един професор обикаля и Свищов, и Варна, и Велико Търново, и Габрово, и Русе и навсякъде участва и в акредитацията.

В последно време се говори в обществото, че в България има много университети. Винаги съм казвал, че университетите не са много, а в някои от тях се обучава по специалности, неприсъщи за техния профил. Това води до по-ниско качество на подготовка на студентите.

В тази връзка на последното заседание на Съвета на ректорите взехме решение да се наложи мораториум за определен период от време и да не се разкриват нови университети, филиали, колежи, изнесени обучения, както и специалности, за които учебното заведение няма акредитация. Само така ще бъде спряна критиката, че университетите в България са много. Не е необходимо да се разрастваме повече, защото няма откъде да намерим обучаеми.

Финансовата страна също е много важна. Проблем са малкото средства за издръжка на обучението. Изключвам малкото университети като медицинските, които нямат финансови проблеми.

Трябва, от една страна, ние самите да се коригираме и правителството да обърне внимание на висшето образование, като вижда, че полагаме усилия и се реформираме. Бяха дадени доста средства за учителите и няма нищо лошо в това. Ние оценяваме, че е важно

как се подготвят

нашите деца

в основното

и средното

образование, защото това са нашите бъдещи студенти, но смятаме, че е време да се обърне внимание и на нас. Много трудно можем да мотивираме младите преподаватели да останат в университетите с тези заплати.

Седмото издание на рейтинговата система на висшите училища в България показва, че тя непрекъснато се усъвършенства. Все още не може да се отчете напълно спецификата на различните категории университети. Има критерии, които не се отчитат напълно и точно. Вярваме, че в следващото издание и това в по-голяма степен ще бъде отстранено.

Рейтинговата система обаче

ще даде още

по-положителен

ефект върху

качеството

на обучението

Всеки университет се оглежда и се пита къде се намира спрямо останалите в рейтинга. Доброто място в него е голяма реклама за всяко висше училище. За университетите вече е много важна както акредитацията, така и оценката в рейтинговата система. Всъщност и двете неща са взаимносвързани, защото едното се отразява на другото, а и на финансирането.

ЛЮБЕН ТОТЕВ

В много направления абсолвентите имат отлична реализация според рейтинга.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Съдът не трябва да променя закони, а да ги прилага

    На съдебната власт не ѝ е работа да променя законите, работата ѝ е да ги прилага. А законодателната дейност е работа на парламента. Но ето, че Върховният касационен съд на практика заличи гражданската конфискация, предвидена в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. (Виж 4-а и 5-а стр.
  • Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

    Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три