Мария Габриел: Рейтинговата система е пътеводител пред новите хоризонти *

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6660065 www.24chasa.bg
Мария Габриел СНИМКА: Архив

Уважаеми г-н вицепремиер, уважаеми господа министри, г-н Порожанов, г-н Вълчев, госпожо Фандъкова,уважаеми ректори, представители на академичните ръководства, скъпи гости.

За мен е изключителна чест днес да бъда тук. Искам най-напред да благодаря от все сърце на госпожа Гочева за това, че с това събитие ние показваме нещо много силно. Най-наред показваме, че за нас в България образованието е традиция. 

За нас е ценност да работим за запазване на традициите ни, защото те са в основата на всичко. В основата на знанието. Стремежът към знанието е нещо, което всеки един е получил в най-ранна детска възраст.

Рейтинговата система, която достига до нас благодарение на вашите усилия. Тя е пътеводител. Тя е пътеводител пред новите хоризонти пред, които искаме да изправим университетите, научните изследователи, студентите, младото поколение и бъдещето на България и Европа. 

За мен е изключително важно, че в България на цифровите технологии се отделя все по-голямо внимание, защото несъмнено бъдещето на Европа е цифрово. В него цифровите умения са тези, които ще позволят да имаме наука, която да продължи да дава ползи на обществото, която продължава да носи самочувствие на страни като България, с постиженията си. Затова обаче е необходимо да продължим усилията, всички заедно да продължим да гледаме в една посока. Радвам се, че е на европейско ниво. Най-напред има истинско признание към постиженията на българските учени, на младите ни хора, които всяка година ни карат да се гордеем по международните олимпиади и състезания.

Следващата седмица заедно с комисаря на образованието Тибор Наврачич ще представим план за действие с повече мерки свързани с цифровизацията в образованието. Този план ще позволи ще позволи да бъдат още по-високо оценени усилията.

Искам да благодаря на министър Вълчев, защото темата за цифровизацията е поставена високо в системата на образованието. Защото само с цифровите умения можем да дадем възможност на днешните граждани на Европа и на света да успеят да се възползват от цифровата революция. Защото трябва да го признаем - цифровата революция, която в момента ипреживяваме има най-силното въздействие спрямо всички останали индустриални, които сме преживявали. Несъмнено ще бъдат създадени работни места, други ще се трансформират, но благодарение на работата на университетите и на системата на образованието, на знанията и уменията, можем да направим така, че тази цифрова революция да донесе още по-голям позитив за България, позитив за Европа. 

Искрено вярвам в потенциала на нашите учени. Тук е моментът да кажа дълбок поклон пред ректорите, представителите на академичните ръководства, преподавалите. Благодарение на вашето мисионерство България продължава да отстоява тази своя традиция, има пътеводители, но и пази силата на енергията погледът да продължава да е вперен в бъдещето.

От страна на Европейската комисия е изключително важно да продължим в тази посока. В Европейската комисия България е видяна, като регионален лидер, когато говорим за новите технологии. Ще дам един пример - само преди ден в Европейската комисия анонсирахме официалното стартиране на създаване на европейския суперкомпютър. Тези високопроизводителни и изчислителни технологии са част и от нашата традиция. България е част от европейската инициатива. България има още по-голяма възможност да заявява това лидерско място и да го отстоява. Това може да става само благодарение на усилията на всеки един от вас.

Искам да благодаря още веднъж на всички, които ясно ни показват, че образованието е кауза, за България то е и визия за бъдещето. Посланието, което днес излъчваме е изпълнено с емоция, със заслуги от постижения и дава много силна заявка да продължим да правим така, че университетите, които днес ни помагат да градим този нов образ на България, да имат подкрепата ни и да продължават да ни карат да се гордеем.  

Госпожо Гочева, сили и енергия, за да продължавате да ни вдъхновявате, да продължавате да ни карате да се гордеем с постиженията на българските университети.

На добър час на всички! 

* Реч на българския еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел на церемония по награждаване на най-добрите университети в България за 2017 г., организирана от в. "24 часа"

  • Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Само за няколко седмици НАП отвори доста широк фронт срещу сивия сектор и неплащането на данъци. Приходната агенция въведе тотален данъчен контрол над горивата, после мина към фирмите с големи касови наличности, последната акция е проверка на онлайн търговците. Действията на НАП са похвални, защото сивият сектор и неплащането на данъци
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо