Радослав Стоянов: Русофили и американски евангелисти подклаждат истерията за трети пол

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6662760 www.24chasa.bg
Радослав Стоянов

Това с 3-ия пол е голяма глупост!

Едни организации с много пари не искат жената да е свободна, казва експертът от Български хелзинкски комитет

- Г-н Стоянов, Истанбулската конвенция влиза в НС след бурни реакции “за” и “против”. Какво ще посъветвате политиците?

- Мненията са полярни поради дълбоко непознаване на понятийния апарат на феминизма, който е залегнал в конвенцията. И поради определено влияние от страна на американски евангелистки организации и на русофилски консервативни кръгове. Бих посъветвал конвенцията категорично да бъде ратифицирана.

А за gender (разделителната линия) да се информират от тези, които са го въвели като понятие в обществените науки и философията - феминистките. Изумява ме колко хора се изказаха произволно по темата напоследък. Това е нелепо.

Странно е също, че всички те коментираха казуса, без да са виждали изготвения от работна група в Министерството на правосъдието законопроект за въвеждане във вътрешното законодателство на стандартите от конвенцията. Когато тези промени се внесат, ще се види, че всички измислици не фигурират. Стигна се до абсурдни твърдения, че ще се налага промяна в конституцията.

- Явно сте наясно какво пише в тези промени - разкажете ни. Цачева обяви, че проектът е на финална фаза в работната група.

- Лично не съм участвал, но колеги от БХК са. Работната група беше създадена през втората половина на 2016 г. и приключи работа в началото на 2017 г., оттогава няма движение. Ако правят нещо ново, не сме информирани. Съдържанието на проектите е известно само на участниците в работната група, така че всички коментари се основават на волни интерпретации на самата конвенция.

А тя е един революционен документ.

Първият

международен

договор, който

залага толкова

сериозни

стандарти

и дълбоко разбиране на корените на домашното насилие, на насилието спрямо жените, на сексизма, на женомраството. Концепции, създадени от жени.

- Страхът е, че се отваря врата за признаване на еднополови бракове, транссексуалност.

- Това е тезата на американски евангелистки кръгове от много време. Консерватизмът държи жената да запази традиционната си роля в семейството, да не се разпорежда със собственото си тяло. И тъй като това са движения с огромни финансови ресурси, те от години упражняват влияние. Конвенцията въобще не поставя въпроси за брака и семейните отношения.

- А за третия пол?

- Това е друга глупост. Няма такова нещо като трети пол.

Объркването идва

от уредената

в германското

законодателство

3-а опция за пол

- Какво значи това?

- В Германия и в някои от другите държави приеха законодателство, с което в личната карта, паспорта, акта за раждане, за смърт се включва трета опция за пол - мъж, жена или друг. Това касае хората с интерсекс състояние - медицинско състояние, при което не може да се определи еднозначно полът при раждането на детето.

Има много малък процент хора, които не се чувстват като част от половата бинарност мъж-жена. Но направените за тях промени са в националните законодателства на тези държави. Те никога не са били уреждани на международно ниво, а Истанбулската конвенция въобще не се занимава с този въпрос.

Но ако си спомняте, 2014 г. имаше доклад, който се отнасяше за приемането на пътна карта от страна на ЕС за равенство на ЛГБТ хората (лесбийки, гейове, бисексуални и трансджендър хора). И той не засягаше по никакъв начин тази уредба, но имаше спекулации, че ЕС иска да легализира третия пол. Както виждаме 3 г. по-късно - няма нищо такова.

Сега за втори път се проявява този сценарий. Идеята е да се предизвика истерия в обществото, да се лъже и да се насажда впечатлението, че се случва нещо много страшно, нещо задкулисно. Нищо подобно няма.

- Но понятието джендър продължава да е спорно.

- У нас се правят волни интерпретации на понятието gender, употребено в конвенцията. То е

неудачно преведено в

българския вариант като

“социален пол”.

Вече 20 г. в българската академия не може да

се постигне консенсус

как да се преведе това понятие. Но то не касае по никакъв начин сключване на еднополови бракове, а социалните проявления на пола, традиционните роли - жената, която трябва да си пече курабийките вкъщи, но да не участва в политическия живот, а мъжът да ходи да изкарва пари и да участва в политиката. Това са традиционните роли на пола, за които говори конвенцията. И тъй като домашното насилие се корени обичайно в тези представи - че жената трябва да слуша мъжа си, а за него е нормално да си я понабие, за тези традиционни роли говори конвенцията.

Ако видите всички знакови случаи - на убийства на жени, на залятата с киселина, на Нона Славова, която беше залята с боя в Пловдив - всичко това са прояви на собственическа мъжественост, която иска да унижава и да наказва жените, които не се подчиняват. Това е концепцията, която конвенцията разпознава като корена на домашното насилие и насилието върху жени.

Но както виждате - никой не желае да слуша, особено пък от БСП. За мен поведението им е доста странно, явно има задкулисни игри. Като видите кои държави в Съвета на Европа са правили проблем или не са подписали конвенцията - Русия, Унгария, Полша, ще стане ясно, че има геополитическо влияние тук.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди