У нас Туск сложи акцент на историята и народопсихологията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6664496 www.24chasa.bg

 

Председателството е възможност да покажем хубавите неща, които се случват в държавата ни

Българското председателство официално започна. Знаем гледната точка на политиците, но как изглежда 6-месечната висока позиция на България в очите на обикновените българи? Потърсихме коментар от такъв човек - Христо Христов.

Той е младежки активист и работи в международната компания Tech tour, която ще доведе в България 40 топ инвеститори на 12 и 13 юли, за да ги срещне с български проспериращи компании в рамките на събитието Eastern Europe Tech Tour 2018, което ще се проведе в София и Варшава.

Оценявам българското председателство на ЕС като отрезвяващо. Тази мисия е ротационна, затова и не трябва да го приемаме грандомански, като единствен приоритет на държавата ни, а като рутинна процедура, изпълнявана от пълноценен член на ЕС като България. За нас то е възможност да представим страната си на другите европейски държави такава, каквато е. Тук вече се случват достатъчно хубави неща и те просто трябва да се покажат.

Впечатлен съм от речта на Доналд Туск при откриването на българското председателство. Произнесе я на български, което е реверанс към нас. В нея имаше много симпатия към народа ни, но в тази, която Туск е произнесъл за старта на председателството на Естония, има изброени много повече техни постижения като малка страна с два милиона население и сходна с нашата съдба.

Речта му в България е повече сантиментална и с акцент върху нашата история и народопсихология. Туск говореше за нас като за част от Източна Европа, каквато е и неговата родина Полша. Няма нищо обидно в различните речи, които Туск произнесе в двете бивши соцстрани. Но като ги сравняваме, очевидно имаме още да наваксваме. Естония също преживява подобен на нашия демографски срив. Но за разлика от нас те имат електронно правителство, продадоха няколко компании за милиарди, дигиталното им образование и изучаването на чужди езици са напред.

Очаквам от председателството на България да постави във фокуса на общественото внимание у нас и в чужбина Европейската младежка конференция, която ще е през април по инициатива на Европейския младежки форум - организация под шапката на ЕС. Тя ще събере младежи от всички държави от Западните Балкани, които ще обсъждат приоритетно постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН.

И не на последно място председателството ще създаде предпоставки за заетост на много млади хора - като доброволци или като част от екипа на председателството като контактни лица с представителите на всяка държава за сесиите на ЕС, които да осъществяват комуникацията и логистиката на домакините с тях.

  • 5000 лв. глоба, за да уврат главите на населението

    5000 лв. глоба, за да уврат главите на населението

    Наблюдаваме какво става по столичните търговски центрове - масово не се слагат маски или висят под брадичката. Главите на населението не са уврели, че вирус има, тук е и заразява наред. Културни хора, софиянци, а не разбират от дума. Без заплахата от санкции няма да стане - онзиден един гражданин без маска са чудеше дали някой “няма да се прави на