Все същата шизофрения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6670786 www.24chasa.bg

Партийни кръжоци не обясняват защо да не развиваме инфраструктурата в българските планини, без да увреждаме природата

СТРАННО се развива публичният дебат у нас по темата за зимните курорти, щом дори на човек като мен, който никога не се е качвал на ски, му писна безкрайно. Разговорът – доколкото въобще се води – доби клинични измерения. Той много напомня последната социология, в която на въпроса “Какво бихте направили, ако разберете, че синът ви е homo sapiens?”, следва незабавният отговор “Ще го изгоня от вкъщи!” Няма чуваемост. Който не е със зелените, той е едва ли не против човечеството.

Не мога да си обясня откъде самоопределилата се като “еколози” общност доби самочувствие да бомбардира публичното пространство с позиции, които отдавна са напуснали не само полето на спокойния диалог, но и на истинността. Говорил съм с неколцина от тях, защото в нормалните часова от деня те са талантливи художници, програмисти, рекламаджии…И вероятно някаква малка част от тях наистина са честни фанатици на зелената фикция - доколкото е редно фанатизмът да е присъщ на умния човек. Но къде е, питам се, мотивацията на онези няколко хиляди из страната (не са много повече), които като с натискане на бутон започват да припяват глуповатите песни за “презастрояване”, “изсичане”, “бетон в планината”? И кой държи този бутон…

Разбира се, няма как да не става въпрос и за пари. На фона на доказаните вече и в голяма степен публикувани данни за съмнително експертно финансиране по “еко” проекти, логично е да предполагаме, че зелените ръководители разполагат с достатъчно ресурс за мотивация и публично присъствие. Нищо, че ходят с липсващи зъби и клошарски бради.

Друго стои на първо място и от десетилетия трови публичната сцена. Няма нужда да си свръхграмотен, за да разбереш, че от години тази война на зелените не е експертна, а политическа. Напоследък не срещам нито един аргумент, който да обясни на мен, редовия гражданин, защо да не развиваме инфраструктурата в българските планини, без да увреждаме природата? Бих приел всяка позиция, която почива върху обективна оценка и някакъв здрав смисъл. Особено що се отнася до опазване на природата, сред която прекарвам почти половината си време. Но не виждам логика в това да смяташ, че Банско от романтичното време на бай Гошо Тупалката, когато на мястото на днешната начална станция лисиците си казваха “лека нощ”, е по-добър зимен курорт от този днес? Защо децата ми трябва да ходят на зимен ски лагер в съседна Сърбия (!!), вместо да отиват всяка сутрин на Витоша с метрото? И кой управляващ позволява някой да се гаври така с всички нас?!

Казах, че ми писна безкрайно. Не само от зелената дъвка, с която чат-пат си цапам обувките по софийските тротоари. Продават ни много стар роман и се надяват да не си го спомняме. Все същите, все същите! Незначителни и полумъртви партийни кръжоци, едва добрали се до авансцена, поискали тия дни Витоша да се върнела на софиянци. Как точно да се върне, господа демократи? С национализация, вероятно? В какъв ли шизофренен сън трябва да се движиш, за да се наричаш буржоазен демократ, да ходиш на гроба на избитите от Народния съд, а в същото време да призоваваш към болшевишки методи, защото си убеден, че “наше дело правое, мы победим”…

Но те явно го намират за нормално: преди няколко години половината им реформаторска партийка се правеше на опозиция, докато другата половина беше на хранилка в правителството. И днес са все същите, все същите! Те са, които искат да има развитие, същевременно правят митинги срещу развитието. Обичали да се модернизира България, а навряха половината от територията й в “Натура 2000”, с което буквално взривиха местния бизнес и демография. Пак те, пак те. Няколко хиляди души с обща електорална тежест под 1%.

За да не строшим хатъра на зелените, децата ни няма да карат ски на Витоша, районите ще обезлюдяват все повече, Банско-Пампорово-Боровец ще останат курорти на умерено регионално ниво, някой ще брои делфини и ще богатее от лалугери. Ами хак да ни е!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в