Кастинг за джендъри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6672684 www.24chasa.bg

Или когато “да” всъщност значи “не” - наръчник за кандидат-политици

Кастинг за политици ще прави Слави в поредно свое шоу. Тоест не съм сигурна, че става дума за шоу, може и да е сериозен проект, но то в България напоследък двете неща не се различават, така че и да бъркам, пак ще съм права.

Та от една страна – защо не? Принципно тия работи в една държава трябва да са прозрачни и всички да знем кой е този, който иска да ни управлява например финансите, кой е баща му, кой е кумът му, с кого е живял и какви семейни фирми има, може ли да пее, може ли да готви и най-важното – от кой пол е. Защото днес джендърът е по-важен от всичко.

Та ето как трябва да протече един кастинг.

- Здравейте! Вие сте следващият кандидат, с кое министерство ви се занимава?

- Снимате ли вече? Ама хванете ми другия профил, че ми е по-авторитетен, така.

Министерство,

което и да ми

дадеш, ще го

оправя

Важното е да е с добър бюджет. Да съм министър с портфейл, както се казва. А може и без министерство, само с портфейл... Иначе каквото кажете – образование, финанси, дипломация, култури-мултури – с всичко ще се оправя. Пари да има. Парите какви са?

- Чакайте сега, нека поговорим, вие веднага за пари започнахте. Каква е квалификацията ви?

- Строителен инженер съм, ма не довърших, щото то днес дипломата за кво ти е. Занимавам се предимно с продажба на движими и недвижими имоти.

- Какви?

- Нивите на тейко ми продадох, с тях довършихме ремонта и купих едно джипче на сина. Той обаче отиде в Англия и продадох джипа, та купих една горичка край Созопол и там смятам да реализирам дипломата си, само веднъж да ми излезе разрешението за строеж. Обаче запъна се нещо работата и жена ми вика: то само ако си политик, стават тия работи.

- Тоест искате да станете политик, за да построите хотел в Созопол?

- Предимно искам да помогна на България! За родината всичко давам аз! И хотелът е, за да помогна, да отворя работни места, не за друго.

- А в свободното си време какво правите, хоби някакво имате ли?

- Да, карам такси.

- Сега кажете най-важното. Какво мислите за джендър културата?

- За джендъра ли? Аз да ви кажа, съм си роден демократ. И в БКП като бях, тайно в себе си знаех, че съм демократ, но не смеех да се разкрия. Туй ми е на мен джендърът. Но съм и европейски човек, мога да го сменям, ако се наложи. Например

и либерал съм

бил едно време

с царя

Обаче него сега го няма в политиката, та се наложи да сменям джендъра и така открих любовта към родината. Преди ни караха да обичаме всички народи, но аз винаги съм обичал само моя си. То другите народ ли са – бежанци и чужденци! И консерва съм бил, и патриот съм бил – широк ми е джендърът.

- Момент, нещо ,разбирате. Джендърът, това е социалният ви пол.

- А?

- Как се чувствате?

- Добре, мерси!

- Не, как се чувствате полово – мъж ли сте, жена ли сте...

- Как ще съм жена, бе, нали, ако съм жена, щях сега да правя салатата. Или не? Затруднихте ме с този въпрос... Кое е по-добре за министър, квоти нещо има ли? Да? Жена ли съм?

- Както решите...

- Ами в името на България всичко ще понеса. Само да не боли много.

- Какви биха били приоритетите ви по време на европейското председателство?

- Ами да увеличим парите най-вече. Да има! Ние на какво точно сме председатели, ако може да питам? На Съвета на Европа, на Европейския съвет, на Съвета на Европейския съюз или на цяла Европа? Че по едната телевизия таман кажат едното и по другата - хоп! - съвсем другото. Ма няма значение, да ви кажа,

на мен Европа ми

харесва. Каквото

и да правиш, все

си председател

на нещо. Шефска работа!

- Какво бихте обсъждали с европейските си колеги?

- Каквото ми поръчате, това ще обсъждам! Да? Не? Не познах ли? Каквото каже Меркел? Москва? Американците? Всъщност на мен английският ми е малко слаб, та квото и да ми казват, все тая.

- Как бихте представили България пред чужденците?

- Е, как – ще ги поканя на гости. Баница, салати, ракията на тейко ми. То в министерството повече място има, ще можем и програма да им поканим –

Сашето Васева,

онази с “Излел е

Делю хайдутин”, малко художествена гимнастика. Ще ги смая!

- Нещо интересно няма ли да им разкажете?

- Ами то най-интересното е, че при нас “да” и “не” е наобратно. Като возя чужденци в таксито, все недоразумения стават.

Даде ми примерно 50 евро и пита може ли, аз викам “не”, той разбрал “да”. Пита ме ще му върна ли ресто, аз викам “да”, той разбрал “не”. Дошъл тука, не научил български, а се оплаква.

Той затова сигурно онзи, другият председател - Туск, говори български вече. Сигурно бая недоразумения е имал. Ми представям си го това и на по-високо ниво колко е трудно, не само в таксито. Питат ни те всяка година дали се борим с корупцията и ние клатим глава от долу на горе, което те си мислят, че е “да”, а то всъщност си е истината. Ма ето, вече са започнали да схващат.

Веднъж като научат европейците, че у нас, дори и да ти кажат “да”, често това е “не” и обратното, ще научат и останалите ни хватки. Но дотогава – рахат. Е, ставам ли за министър? Да или не?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инсулта пак ли с аспирин ще го лекуват

    Нормално е здравната каса да пести всеки лев, за да може да се лекуват повече и по-качествено всички българи. Когато обаче се вгледаме в цените за лечение на инсулти, очевидно се стига до парадокс. Уж не са по-малко парите за клиничната пътека, но реално когато се стигне до конкретно лечение, ако то е от по-модерния вариант като тромболизата
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.