Коментар на седмицата №3: Защо ръмжи хубавата Костадинка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6674562 www.24chasa.bg
Доналд Туск

Заради Доналд Туск и Емил Кошлуков десни и русофили заговарят в синхрон

През първата седмица от председателството Доналд Туск и Емил Кошлуков незнайно защо накараха фейсбук елитите да се държат неприлично.

Разтърсващата реч на поляка и шоуто на бившия политик по БНТ провокират повече тропане с крак, плезене и пръхтене, отколкото дългият нос на Мис Тамара. Дотам парадоксално се получава, че Христо Комарницки и Петър Волгин зазвучаха в синхрон. “Ето това ненавиждам в българското общество, - написа видният карикатурист. - Сега ахкате по речта на Туск, ама утре пак ще си изберете най-безкултурните нечленоразделни, мучащи простаци да ви управляват... И не само в политиката е така.” Неизчерпаемият радио русофил продължава и допълва абсолютно същата мисъл: “Фактът, че един висш евробюрократ е изчел от листче няколко изречения на български език не бива да става повод за телешки възторг. Обидно е. Работата на еврочиновници като Туск е такава - да правят добро впечатление и да омайват туземците. Не бива да се държим като туземци, на които са подхвърлили кенче от кока-кола. А да избоботиш тенкю, като Лиляна след речта на Туск, е проява на тежка комплексарщина.” Да се бяха снимали хванати за ръка пред Паметника на Съветската армия, нямаше единомислието им да се откроява чак така.

Само професор Иво Христов не излезе да им удари рамо, припомняйки, че “80 процента от българите са дебили”, но до края на председателството остава достатъчно време.

Съдейки по този тип реакции, е трудно да се прецени какво точно очаква прогресивната интелигенция да прозвучи от сцената на Народния театър по време на тържествена политическа церемония. Вместо да аплодира една нестандартна и остроумна реч, защото се откроява на фона на високопарните глупости,

тя плюе и

презира

Някои анализатори ще излязат прави, че българското ухо е отвикнало от качественото публично слово. Не го е чувало от 90-те години, когато думата имаха ерудити като Димитър Попов, Стефан Савов и Гиньо Ганев. Днес високите трибуни звучат махленски, предимно просташки като глъчка от ромски чистачки във фоайето на операта. Аудиторията се обърква, не може да прецени веднага дали позитивното говорене я ласкае, или дразни.

Един от старите депутати, изключително светла личност, ерудит, полиглот, член на Великото народно събрание, разказваше как баба му преди 9 септември завела слугинчето Костадинка на кафе сладкарница в града. Искало ѝ се момичето да се социализира, да се поочупи, та да ѝ намерят по-достойна партия.

Хубавичка била, сервитьорът взел да я ухажва: “Какво ще желае младата госпожица? Мога ли да ви предложа един фъч?...” Костадинка дълго го гледала намръщено, без да обели дума. Накрая не издържала на напрежението, като старопланинска мечка стръвница изръмжала: “Я са дръж по-прилично!” Та и те така.

Случаят с Кошлуков изважда наяве подобни страсти, назначаването му едновременно за програмен директор и водещ на коментарното шоу “Още от деня” разстройва пластове от горната кора. Журналистът и бивш депутат от “Атака” Венцислав Лаков пита: “Кошлуков що не сипва по ракия и не предлага чинийки с туршия (може и царска) на събеседниците си, за да стане предаването му още по-хубаво и народно?” Ето и реакцията на Виктор Лилов, бивш председател на ДЕОС, изключен от собствената си партия: “Без да искам, видях Кошлуков на телевизора. На неговия фон Цецка Цачева правеше впечатление на ерудиран юрист с практика на конституционен съдия като минимум. Искам също така да помоля Влади Горанов да не ми начислява данък за БНТ, освен ако не ми разреши да ползвам санитарно-хигиенната инфраструктура на телевизията.” Човек ще реши, че гледат само новогодишните концерти на Виенската опера и след това нищо, за да не се цапат.

Някои колеги от БНТ неуморно твърдят, че зрителските рейтинги не ги касаят, тъй като по закон са обществена, а не комерсиална медия, но засега друг критерий за успеваемостта на телевизионната продукция не е измислен. Разгръщайки извадките от първата седмица на Кошлуков в “Още от деня”, се вижда, че

неговият рейтинг

расте, при това

стабилно

Всяко издание има по много събеседници, средно по осем, сред които действащи и бивши министри, политолози, екоактивисти, юристи, артисти. Основното възмущение идва от разкрепостеното поведение на водещия, но смутени се оказват само единици, най-чувствителните инструменти на демокрацията.

Факт е, че съвместяването на ръководен пост с позицията “водещ” е прецедент в най-новата история на БНТ, но това съчетание, изглежда, не въздейства негативно на аудиторията засега. Точно както фактът, че половинката на един от най-непримиримите протестъри работи на щат за действащото правителство, не оказва въздействие върху опозиционната борба срещу Борисов. Единични журналистически коментари обаче разкриват друга тревожна тенденция - за разлика от Туск, който търпи унищожителна критика заради една конкретна реч, зад нападките срещу Кошлуков прозира кампанийност.

Уважаван колега помества на стената си скриншот с грешка в сайта на БНТ - вместо “хиляди”, пише: “Десетки протестираха в защита на Пирин.” До тази снимка слага кадър от репортаж на Ройтерс, който показва наистина хилядно множество. Парадоксът е безспорен, но заключението бие в неочаквана посока: “Между Куши и Ройтерс аз некакси избирам Ройтерс.” Или въпросният колега мрази Куши заради нещо съвсем друго, или за една седмица бившият политик е започнал да олицетворява цялата БНТ. Той не отговаря нито за сайта, нито за новините, но го държат отговорен. То е като да плюеш Тръмп, когато ти се развали американското дивиди. На фейсбук хубавото му е, че

сблъсква гледни

точки, различни

светове и

галактики,

стига да имаш време и нюх, може да откриеш изключително интересни зависимости и метаморфози, пристрастия и слабости. А най-чудесното е, че колкото и да се мъчат, подмолните кръгове не успяват да манипулират социалната мрежа, просто се излагат, колкото могат. Маргиналите си остават маргинали, а мрежата си остава мрежа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя