Любомир Минчев: При бързите промени днес оцеляват не най-добрите, а най-адаптивните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6675018 www.24chasa.bg
Любомир Минчев

Количеството данни, натрупано за последните 2 години, е 90% от събираните някога в света, казва  Любомир Минчев, съсобственик на “Телелинк”

- Г-н Минчев, съвсем скоро “Телелинк” се реорганизира структурно. От каква трансформация има нужда една високотехнологична компания?

- Трансформацията касае всички. Ако не я правим, няма да сме конкурентоспособни. Целта ни е да въведем дигитални средства, за да създадем по-висока производителност и съответно по-голям брой автоматизирани процеси. Но хората по принцип не искат да се променят, защото харесват това, което познават. Промяната води до въпросителни, тя е път към неизвестното, което е плашещо. И това е голямото предизвикателство към всеки един от нас, към съвременното общество – дигиталната среда води до бърза промяна, ако не си част от нея, ако не се развиваш успоредно с нея, най-вероятно утре просто няма да те има. Това е и причината да оцеляват най-адаптивните, а не най-добрите.

- Вие от кои сте?

- Ние първо започнахме да трансформираме себе си, за да сме адекватни на новите реалности. Започнахме тези процеси още през миналата година и те имат много измерения.

- Това вероятно за всеки период се е твърдяло.

- Да, но ако мерим по събития, които се случват на единица време, на минута. Ако вземем 2017 г., ще видим, че

за минути е

имало 900 000

влизания във

фейсбук, 16 млн.

съобщения,

4,1 милиона ютюб гледания, 450 хил. туита, 156 млн. мейла, 40 хил. спотифая, 120 нови акаунта в линкдин, 1,2 милиона снапчата, 750 хил. покупки онлайн, 70 хил. часа изгледано време в Нетфликс и 3,5 милиона търсения в гугъл.

Количеството данни, което е натрупано за последните 2 години, е 90% от събираните някога в света. Поради това е нужен изкуственият интелект. Като например за автономните автомобили, защото едно от най-големите спестявания на средства и време може да са реализира в транспорта. От него може да се икономисат стотици милиарди евро или долари.

Развитието на 5G мрежите дава възможност да бъде управляван целият процес на летящи коли, дронове, мотори. Обменът на информация трябва да тече по толкова бърз, гарантиран и сигурен начин, че да няма хаос.

- Напоследък все повече се говори за изкуствен интелект. Ще убие ли стотици хиляди работни места развитието му, г-н Минчев?

Ще изчезнат едни

професии, но ще

се появят други

Това е най-голямото предизвикателство за нашето поколение. За тези след нас не толкова, защото те ще са виждали толкова много трансформации, че за тях новото статукво ще е трансформацията.

- Кои професии ще изчезнат и какви ще са последствията?

- Почти всички професии, свързани с взаимодействия, които могат да бъдат сменени. Включително продавачките, административните работници, банкови служители. Не мога обаче да кажа кога. Изкуственият интелект ще променя света в следващите 10 години. Неговата роля е да използва данните, които е събрал и систематизирал, и да даде решение на даден въпрос. Това са математически алгоритми, които обработват едновременно изключително големи масиви данни, които са непосилни за човек. Тези алгоритми са фундаментът на т.нар. лицево или предметно разпознаване например.

В медийната индустрия се използват за събиране на информация за личните им предпочитания. Всички ние доброволно ги даваме - какво харесваме, адрес, приятели. Така през реакциите на хората и повечето точки на информация може да се разбере кой стои зад даден профил и какво може да му се предложи като реклама.

- Събирането на лични данни кара много хора да се чувстват, сякаш някой ги следи.

- Тук стигаме до регулацията. Новият регламент относно защитата на данните (GDPR) е на базата на закони, които са били погазвани. Затова Европейският съюз казва, че след като законите не се спазват, се налага да има още по-големи санкции, за да бъдат дисциплинирани компаниите. Аз съм собственик на личните си данни и всеки, който ги ползва, може да го направи само с мое разрешение. Това е в основата на този регламент. Той казва: Не те наказвам, че си хакнат, а че нямаш процесите да защитиш и възстановиш данните, с които оперираш. Ако си положил максимално усилия да ги защитиш, няма да те накажа.

Ако искам

социална медия

да забрави за

мен, тя трябва

да го направи

Крайният срок за приемане на регламента е 25 май тази година.

- У нас обаче дойде като нещо ново, едва последните месеци се заговори за това.

- Много често не се обръща голямо внимание на тези събития. Мислим си, че ще ни заобиколят като държава или бизнес. Санкцията ще е между 2-4% от глобалния оборот на компанията или минимум 10 до 20 млн. евро.

- Вече активно се работи у нас по т.нар. административна реформа. Достатъчно ли е единствено да се намалят документите на хартия? Вероятно ще е трудно да настигнем Естония например по добро е-управление, но какви са стъпките в тази насока?

- Вече е ясно, че не трябва поединично да се прави една система, решение или услуга. Искам да поздравя Държавна агенция “Електронно управление”. От там излязоха и казаха: Ние трябва да променим десетки закони и поднормативни актова, за да може да се случват електронни процеси.

Осъзнаването, че те са свързани със законодателната дейност, ще доведе до много по-висок резултат в по-кратък срок.

За да направиш административна реформа, първо трябва да осъзнаеш кои са средствата, които ще въведеш, за да не оставиш празнина.

- Ще продължи ли икономическият растеж и през 2018 г.?

- Смятам, че ще продължи - у нас и в Европа. Основно заради ниските лихви, еврофондовете, възможностите за инвестиции. Дори мисля, че тази година България ще може да изпревари в икономическия си растеж другите страни от Централна и Източна Европа.

- Сключихте сделка за покупката на хърватския оператор “Тотал тв”. Кога и защо решихте да се насочите към такъв бизнес, какво ще последва?

- Придобих хърватския доставчик на сателитна телевизия Total TV. Сделката не е през “Телелинк” и е със спекулативна цел, смятам да го препродам. Сделката е осъществена чрез регистрирано в Холандия дружество - V-Investment Holdings.

Визитка

Един от основателите и главен изпълнителен директор на “Телелинк” от създаването ѝ през 2001 г.

От 1999 до 2000 г. е бил мениджър на “Глобал Секюритис България”

Между 1998 и 1999 г. е старши анализатор в “Глобал Секюритис България”

От 1997 до 1998 г. заема позицията мениджър инвестиции в “Глобал файнанс” - София

Играе голф, посветен е на спорта, обича приключенията и пътува много със семейството си

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис