Само глоба за дрифта под Шипка - това тъпа шега ли е?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6678555 www.24chasa.bg

Спасителната операция струва 4000 лева - осмината младежи от Раднево трябва да я платят до стотинка

Точно 4000 лева струва спасителната операция, за да бъдат извадени от снега 8 младежи от техникума в Раднево, тръгнали към Бузлуджа. Часове наред - още от ранни зори в понеделник, бяха мобилизирани хора и техника - 2 противопожарни автомобила, 2 трактора с гребла, много работници, включително и шефът на Областното пътно управление, който се добрал до бедстващите 7 момчета и едно момиче с джипа си.

За отплата родителите на едно от децата грубо отпрати репортерите, не се чуха и поне обичайните думи на благодарност, защото всичко е завършило добре.

Не, вместо това с едно мънкане се обяснява, че младежите не са тръгнали да си правят дрифт (което вероятно няма да предизвика съчувствие), а само на разходка до близката хижа. И в двата случая обаче - по затворен, а значи и забранен за движение път. Затова и ще ги глобят скромно - по 300 лв. за всяка от трите коли. И нито дума за хвърления обществен ресурс - хора, техника (и гориво), които е трябвало да чистят от преспите друг важен път през това време.

Не е заяждане на дребно, а принципен въпрос. Ако всеки любител на силни усещания си представя, че вдигането на адреналина е евтино, че даже и безплатно занимание, за което обаче държавата ще плаща, това трябва да бъде спряно веднъж завинаги. Така преди време търсеха един “смелчага” дни и нощи по горите, пък накрая той се появи и каза, че просто се разхождал, защо въобще се вдига толкова шум! Преди година други трима младежи самонадеяно избрали някаква хижа, без да познават местността. Търсеха си десетки доброволци и професионални спасители. И после не платиха нито стотинка за глупостта си.

Та същото е с въпросните любители на дрифта. Всяка глупост трябва да се плаща от джоба на онзи, който реши, че може безнаказано да я развява пред обществото и за негова сметка. Затова глобата от 300 лева си е едно на ръка - за нарушение на правилата на пътя. Но осмината младежи трябва да платят и разходите за спасителната операция - точно 4000 лева и нито стотинка по-малко. Как ще се справят, откъде ще ги вземат - това не е проблем на обществото, което е направило необходимото да бъдат спасени. Ако трябва - ще работят, ако трябва - и на абитуриентски бал няма да ходят, но да ги платят.

В противен случай те и такива като тях цял живот ще си въобразяват, че обществото всеки път им е длъжно - трябва да се втурва да ги спасява за поредната им глупост, че отгоре на всичкото това трябва да става и безплатно. Откъде накъде!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,