Образът на врага пази ГЕРБ и БСП непокътнати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6682569 www.24chasa.bg

Президентската институция държи високи нива на подкрепа - 65% Участието във властта не ерозира процентите за патриотите

На пръв поглед в последното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” новина няма. Но липсата на новина сама по себе си е новина.

Откакто стартирахме нашия общ индекс “24 ТРЕНД” през ноември миналата година, не отчитаме сериозна динамика в обществените нагласи, както спрямо партиите, така и за оценката на работа на основните институции.

Подобно отсъствие на промяна вероятно изглежда странно при изключително динамичния политически процес в последните няколко месеца. Бих казал, дори година.

Градусът на

политическо

напрежение

е стигнал особено високи нива. Темите като корупция, Истанбулска конвенция и строителството на втори кабинков лифт в Пирин внесоха допълнително напрежение и поставиха нови разделителни линии.

При такова разпалено противоборство и напрежение въпросът е

защо

обществените

нагласи не

помръдват? Отговорът най-вероятно се крие в изброеното. Силната конфронтация между ГЕРБ и БСП, която характеризира политическия ни процес повече от година, води до стягане и мобилизация на двата електората.

В този смисъл атаките на опозицията спрямо управляващите и обратното играе в интерес и на двете големи партии. Закон в политиката е, че първото и най-важно, с което трябва да започнеш, е изграждането на образ на врага. БСП и ГЕРБ са се справили отлично с тази задача и резултатите са налице.

В политическия ни дебат присъства и ясно оформена втора ос на противопоставяне, носеща изцяло характеристиките на първата - сблъсъкът между ДПС и “Обединени патриоти”. Атаките на движението спрямо патриотичното обединение не води до електорални загуби, а по-скоро

консолидира

техните

привърженици

Не се забелязва участието на Обединени патриоти във властта да води до съществена ерозия на тяхната обществена подкрепа. А участието в управлението винаги изхабява. Но тук трябва да се има предвид, че избирателите на партиите на Каракачанов, Симеонов и Сидеров са гласували доверие на Обединени патриоти тъкмо заради непримиримата им позиция към ДПС. И докато движението атакува националистическите формации по всички фронтове, избирателите на патриотите продължават да се чувстват удовлетворени от своя избор. А ДПС пък умело е намерило своя политически опонент.

Традиционно ниските дялове положителни оценки за работа на парламента не трябва да ни учудват. Народното събрание се възприема от обществото като

събирателен образ на

целия политически елит,

а самият този елит страда от хронично недоверие от страна на гражданите. Освен това не сме видели нищо по-различно от това Народно събрание в сравнение с предишни състави.

Президентската институция продължава да държи високи нива на подкрепа. Данните са логични - Радев е в първата година на своя мандат и все още предизвиква интерес. Образът му не е започнал да се изтърква.

Предизвикателствата тепърва предстоят. Опитът показва, че втората и третата година от мандата на президента са ключови за политическите му перспективи.

  • Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Лекари от спешна помощ се отказват от бонуса, който би трябвало да получават, защото са на първа линия в битката срещу коронавируса. Всеки на тяхно място би постъпил по същия начин - защото, забележете, полагат им се по 11 стотинки за всяка минута, в която са преглеждали и лекували болен от COVID. Разбира се
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо