Грешките в здравната система са в началото, конструирана е неправилно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6686431 www.24chasa.bg

Пациентски размисли защо здравеопазването не върви

За последните няколко месеца имах два сериозни сблъсъка с българското здравеопазване. И двата пъти ми спасиха живота и имам прекрасни впечатления от български лекари, медицински сестри, рехабилитатори и санитари. Тоест система, която спасява животи, не е толкова зле. В нея работят много мотивирани и всеотдайни хора.

Кои са й проблемите - малките болници нямат достатъчно пари, а много медицински професионалисти се чувстват недооценени. Няма достатъчно медицински сестри и млади специалисти. Лекарите емигрират масово.

Тези проблеми се пораждат от грешката в конструкцията. Т. нар. здравна каса е безсмислена паразитна структура, но не само. Изобщо системата с т. нар. джипита води до деквалификация и разпиляване на средства. Общопрактикуващите лекари са нещо като някогашните регистратури в поликлиниките. Те не лекуват, а нещо пишат.

Преди Коледа избуя проблемът с фалитите на малките болници от типа на Белоградчик. Закриването на подобни болници е трудно и болезнено. Фактически това означава понижаване на определеното населено място в паланка - селище от градски тип, което няма големи административни функции. И тук стигаме до най-големия проблем в конструкцията на здравеопазването - т. нар. здравна каса. От нея няма никаква нужда, разходите по собственото й съществуване са прекалено големи, а резултатът от дейността й - клонящ към нула. Тя трябва незабавно да бъде сведена до отдел в министерството на финансите, защото и бездруго парите от осигуровки се събират от НАП. А държавата допълва за дълговете.

Всъщност от идеята здравната каса да е самоиздържаща се структура, която разпределя събраните средства по един много правилен начин, нищо не е останало. На практика тя насърчава злоупотребите и изкривяванията с някакви лимити и пътеки, които спуска. Ако парите за здравеопазване са част от държавния бюджет, ще е ясно, че за издръжка на малките болници ще се пренасочат пари и от други пера. Защото удоволствието в Белоградчик да има болница е част от издръжката на общината и тя може да се редуцира за сметка на повече пари за болницата.

Другият голям проблем е възнаграждението на лекарите и сестрите. Има някакво споразумение между здравната каса и май лекарския съюз, че лекарската заплата е 2,6 пъти минималната работна заплата. Ако това е наистина така, е обидно. Един лекар специалист не бива да получава по-малко от 2500 лв. на месец, за да може да покрие разходите по образованието си - такси и издръжка. Същото се отнася и за сестрите - тяхната диплома също струва пари, към 13 000 лв., които при 600 лв. заплата много трудно се покриват. Най-добре е възнагражденията да не се определят декретивно. Съответният ръководител на болница да предложи такива заплати, които в рамките на бюджета на болницата да осигурят специалист на разумна цена.

Освен всичко друго лекарите, които работят повече от колегите си, трябва да бъдат насърчавани. Но не е нужно това да става с декрети, централизирано. Централизирано трябва да идват пари за тези, които са иновативни, защото това е наука в действие. Хирург, който се усъвършенства в най-иновативните дялове на медицината, трябва да бъде насърчаван чрез средства от перата за наука в държавния бюджет. Защото данъкоплатците предпочитат да финансират лапароскопската хирургия вместо нови изследвания за кола на баба Илийца.

И накрая, че взех да звуча твърде хейтърски, да изкажа своите благодарности на прекрасните лекари и сестри, които работят в тая система, спасиха ми на два пъти живота и се възстановявам доста добре. На първо място благодаря на ген. проф. Николай Петров. На него му е за втори път (направи го и преди 10 години, след като тогава ме блъсна тир). Сега искам да благодаря и на доц. Добрин Василев, невероятен кардиолог от Александровска болница, както и на кардиолога от Военна болница д-р Юри Рангелов, както и на полк. проф. Красимир Генов, д-р Христина Димитрова, на високоуважавания проф. Николай Габровски от “Пирогов”. Специални благодарности на много младия, но много талантлив хирург от Александровска болница д-р Константин Гроздев (такива като него връщат оптимизма и у хейтъри като мен) и на реаниматорката от Александровска болница доц. Маргарита Атанасова. Освен на професорите искам да благодаря на всички медицински сестри и санитарки от Военна болница и Александровска болница, както и от Военния санаториум в Банкя. Спецални думи за рехабилитаторите от Банкя Недко Недков и Константина Граматикова и на моя приятел Делян Денчев. Хора, вдигнахте ме за дни!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,