Константин Каменаров: Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на БНТ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6686633 www.24chasa.bg
Генералният директор на БНТ Константин Каменаров

CV

- Роден на 31 юли 1966 г.

- Завършва медицина, но не практикува

- В началото на 90-те години става репортер в “По света и у нас”, после води емисията по Ефир 2, след което става шеф на “По света и у нас”

- През 1999 г. става говорител на правителството на Иван Костов за 4 месеца

- По-късно е говорител на “Мобилтел”

- Между 2011 и 2013 г. е оперативен директор на БНТ

- На 23 август 2017 г. е избран за генерален директор на БНТ

- Откъде дойде напрежението в БНТ през последната седмица, г-н Каменаров? Намесва ли се ръководството на обществената телевизия в нейни предавания, и в частност в “Денят започва с култура”?

- Категоричното ми мнение е, че напрежението, както вие го нарекохте, дойде по-скоро отвън. Реално то се “състоя” в социалните мрежи и пред телевизията, защото разговорът вътре в нея беше нормален и професионален. Ако усилията на ръководството стриктно да бъдат спазвани журналистическите стандарти и плурализмът на мнения в обществената медия се квалифицират като намеса, само тогава бих приел вашата формулировка.

Моята отговорност като генерален директор е

да гарантирам, че

общественият интерес

за обективност в ефира

на БНТ ще бъде спазен

Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на телевизията и на професионалистите, които работят тук. Мисля, че е напълно нормално ръководството да има изисквания за повишаване качеството на телевизионната продукция, за нейното разнообразяване и за придържане към правилата за работа в интерес на обществото. Ако някой смята, че ще бъда параван за прокарване на други интереси, тежко се е объркал.

- След срещата на Управителния съвет на БНТ със СЕМ по казуса “Денят започва с култура” от регулатора решиха да направят мониторинг на плурализма в обществената телевизия. Как ще коментирате решението?

- Не бих си позволил да коментирам решенията на СЕМ, с тях се съобразяваме. Но се радвам на тази новина, защото съм убеден, че мониторингът ще докаже правотата на моите думи. Интересът към БНТ в последната седмица, включително и полярните коментари, са доказателство колко важна е функцията на БНТ за цялото общество. Темата породи и много експертни мнения и това е най-ценното. Аз съм човек, който уважава чуждото мнение, вслушвам се в него, когато е аргументирано и стойностно.

- Какво е отношението ви към културните предавания? Очакват ли се някакви промени при тях?

- БНТ винаги е имала открояващо се място в общата система на културните институции. Неслучайно в концепцията си предложих засилване на ролята на обществената телевизия като активен фактор в културните процеси.

Разглеждам развитието на

“Денят започва с култура”

като част от създаването

на самостоятелна

24-часова програма

с културна и образователна насоченост. Мисля, че е още рано да говоря за новата концепция, но съм убеден, че обществената телевизия има значителен интелектуален ресурс и умение да привлича умни и можещи хора със съвременно мислене.

- На заседанието на СЕМ във вторник представихте тригодишната програмна визия и стратегия на БНТ - какво влючвате в тях?

- Пред СЕМ представихме обща стратегия за развитие на обществената телевизия като група телевизионни канали, взаимната обвързаност на програмите и постепенното формиране на тяхната специфика. Разбира се, стратегията е визионерски документ, над който предстои много работа именно в тактическата част - конкретните стъпки за реализирането на целите, които сме си поставили.

Но това, което предстои

за БНТ1, са нови

интересни формати,

с което да се оправдаят очакванията на аудиторията

към обществената медия

БНТ2 ще се обособи като специализиран канал за култура и образование, а БНТ HD ще е изцяло със спортен профил. При “БНТ Свят” няма да има генерални промени, но сериозно ще преразгледаме настоящото съдържание и ще го обогатим с нови и качествени продукции.

- Каква ще е новата програмна схема на телевизията?

- Една добра телевизия следва естествения ритъм на живот на своите зрители и тогава тя е гледана. По моя преценка досега липсваше такова адекватно програмиране и много качествени продукции се губеха в програмата. А това води до загуба на зрителски навици. В новата схема, която въвеждаме, има програмна дисциплина - ясно обособени пояси. Зрителите ще знаят какво ще гледат, ако си пуснат телевизора сутрин, следобед или вечер - точни часове на излъчване на конкретните предавания и спазване на определена продължителност.

Предстои да се въведат и нови жанрове и тематики.

Ще заложим на

инфотейнмънт форматите

- освен информация включваме и забавление като истинска модерна телевизия. Финансовият ресурс не позволява по-големи промени в момента.

Интересът към БНТ е доказателство колко важна е функцията на обществената телевизия за всички.  Но няма да чуете да се оплаквам непрекъснато за пари, наясно съм с реалността. Предпочитам да концентрирам енергията си в работа. Добрата новина е, че процесът на овладяване на огромния финансов дефицит, който БНТ имаше, вече се случва.

- Поканихте в БНТ хора с опит от други телевизии - Надя Костова беше програмен директор на Тв 7, Емил Кошлуков беше ваш конкурент при избора на генерален директор на БНТ. Защо?

- Отговорът е кратък - защото

оценявам хората по

техния професионализъм

и доказани възможности

- Директорът на новините в БНТ Константин Кисимов подаде оставка два месеца след назначаването му. Ще приемете ли оставка му и кой ще бъде новият шеф на дирекция “Информация”?

- Константин Кисимов е много добър човек, когото искрено уважавам. Вярвам, че ще продължи да се развива професионално. Неговото решение да напусне БНТ чисто формално съвпадна с назначаването на Емил Кошлуков и не е коректно някои медии да правят подобна връзка. Самият Косьо не е дефинирал подобни аргументи. Дирекция “Информация” в обществената телевизия е независима самостоятелна структура, която е пряко подчинена на генералния директор и обвързването ѝ с кадровите промени в друга самостоятелна структура в телевизията цели само инсинуации. Що се отнася до бъдещия директор на новините, той ще бъде професионалист, достатъчно решителен, за да отстоява принципите и стандартите на журналистиката, и ще разчита на моята пълна подкрепа в своите решения, когато те са справедливи. В самата телевизия има твърде много колеги, които отговарят на тези изисквания и сигурно затова изборът ми е труден.

- Защо избрахте Емил Кошлуков да води “Още от деня”?

- А защо смятате, че Кошлуков не може да води “Още от деня”?

- Имаше такъв прецедент преди години - тогава Светла Петрова беше в ръководството и правеше предаване по БНТ, но след това то падна от програмата. Няма ли така конфликт на интереси при Кошлуков?

- Има и други такива примери, както този с Митко Цонев, Бог да го прости. Отпадането на Светла Петрова като водещ не беше резултат от конфликт на интереси, а следствие от едно решение на тогавашния Управителен съвет да не се съвместяват творчески и административни длъжности. В момента такова ограничение няма.

Емил Кошлуков

влезе като водещ

на утвърден и добър

формат, стига това

да не пречи на другите

му задължения

- “Панорама” само в събота или неделя, две двойки водещи на централните емисии новини, БНТ2 да стане канал за култура - тези идеи бяха в концепцията ви, когато се явихте на прослушването пред СЕМ. Сега кои от тях ще реализирате?

- Централната емисия новини вече има две двойки водещи, които са на екран от понеделник до неделя. На изслушването ми пред СЕМ казах, че не само “Панорама”, но и други работещи формати и емблеми на телевизията могат да се препозиционират, така че да следват общата логика на зрителския интерес. От това ще спечелят нашите зрители, а и самите предавания, защото БНТ продължава да бъде телевизията на активните и образовани граждани. За БНТ2 вече споменах какви са плановете ни. Превръщането на този канал в нишов за култура и образование е по-дълъг процес, който изисква време.

- Напоследък забелязваме по обществената телевизия да се излъчват много автореклами, така както е в частните телевизии. Това част от стратегията ви ли е?

- Автопромоцията е част от общата ни маркетингова стратегия, според която БНТ все по-отчетливо ще позиционира стратегическите проекти в собствения си ефир. През следващите месеци ще продължите да наблюдавате тази тенденция. Така е професионално.

- Бяхте казали, че рейтингите са важни не само за частните телевизии, а и за обществената. Кои са най-гледаните предавания на БНТ?

- Ако рейтингът означава гледаемост и интерес на публиката, да, за БНТ той е важен. Но ако това са просто цифрите, с които някои участват в състезанието, за нас то е отдавна спечелено. Защото

за нас е важно

доверието, с което

продължават да

се ползват новините

и публицистичните

предавания

И никога не забравяйте, че БНТ е единствената телевизия, която може да си позволи да произвежда специфични формати, към които нито една друга телевизия няма интерес. Вземете за пример много обсъжданото предаване “Денят започва с култура” или “История.BG”.

- Вашата съпруга Радина продължава да води “По света и у нас” - вкъщи за телевизия говорите ли?

- У нас телевизорът винаги е включен, но все по-често като фон, понеже и двамата се прибираме късно и много уморени. Разбира се, че гледаме телевизия - от осветлението в студиото до композицията на кадъра, от поведението на водещите до анализа на темите и подбора на събеседници. За съжаление, не ни остава време за приятелите ни по обясними причини. Освен това знаете, че имаме доста деца, а и куче.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Велик е нашият войник, но трябва и някой лев

    Това, че армията отново присъства в живота, макар и с рекламна кампания, е чудесно. Все пак това е основна институция на държавността. И е хубаво младите да си припомнят защо е велик нашият войник. Пък и да поискат и те да са войници, щом ги влече. Голата реклама обаче не върши работа, ако не е подплатена с добър продукт
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов