Константин Каменаров: Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на БНТ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6686633 www.24chasa.bg
Генералният директор на БНТ Константин Каменаров

CV

- Роден на 31 юли 1966 г.

- Завършва медицина, но не практикува

- В началото на 90-те години става репортер в “По света и у нас”, после води емисията по Ефир 2, след което става шеф на “По света и у нас”

- През 1999 г. става говорител на правителството на Иван Костов за 4 месеца

- По-късно е говорител на “Мобилтел”

- Между 2011 и 2013 г. е оперативен директор на БНТ

- На 23 август 2017 г. е избран за генерален директор на БНТ

- Откъде дойде напрежението в БНТ през последната седмица, г-н Каменаров? Намесва ли се ръководството на обществената телевизия в нейни предавания, и в частност в “Денят започва с култура”?

- Категоричното ми мнение е, че напрежението, както вие го нарекохте, дойде по-скоро отвън. Реално то се “състоя” в социалните мрежи и пред телевизията, защото разговорът вътре в нея беше нормален и професионален. Ако усилията на ръководството стриктно да бъдат спазвани журналистическите стандарти и плурализмът на мнения в обществената медия се квалифицират като намеса, само тогава бих приел вашата формулировка.

Моята отговорност като генерален директор е

да гарантирам, че

общественият интерес

за обективност в ефира

на БНТ ще бъде спазен

Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на телевизията и на професионалистите, които работят тук. Мисля, че е напълно нормално ръководството да има изисквания за повишаване качеството на телевизионната продукция, за нейното разнообразяване и за придържане към правилата за работа в интерес на обществото. Ако някой смята, че ще бъда параван за прокарване на други интереси, тежко се е объркал.

- След срещата на Управителния съвет на БНТ със СЕМ по казуса “Денят започва с култура” от регулатора решиха да направят мониторинг на плурализма в обществената телевизия. Как ще коментирате решението?

- Не бих си позволил да коментирам решенията на СЕМ, с тях се съобразяваме. Но се радвам на тази новина, защото съм убеден, че мониторингът ще докаже правотата на моите думи. Интересът към БНТ в последната седмица, включително и полярните коментари, са доказателство колко важна е функцията на БНТ за цялото общество. Темата породи и много експертни мнения и това е най-ценното. Аз съм човек, който уважава чуждото мнение, вслушвам се в него, когато е аргументирано и стойностно.

- Какво е отношението ви към културните предавания? Очакват ли се някакви промени при тях?

- БНТ винаги е имала открояващо се място в общата система на културните институции. Неслучайно в концепцията си предложих засилване на ролята на обществената телевизия като активен фактор в културните процеси.

Разглеждам развитието на

“Денят започва с култура”

като част от създаването

на самостоятелна

24-часова програма

с културна и образователна насоченост. Мисля, че е още рано да говоря за новата концепция, но съм убеден, че обществената телевизия има значителен интелектуален ресурс и умение да привлича умни и можещи хора със съвременно мислене.

- На заседанието на СЕМ във вторник представихте тригодишната програмна визия и стратегия на БНТ - какво влючвате в тях?

- Пред СЕМ представихме обща стратегия за развитие на обществената телевизия като група телевизионни канали, взаимната обвързаност на програмите и постепенното формиране на тяхната специфика. Разбира се, стратегията е визионерски документ, над който предстои много работа именно в тактическата част - конкретните стъпки за реализирането на целите, които сме си поставили.

Но това, което предстои

за БНТ1, са нови

интересни формати,

с което да се оправдаят очакванията на аудиторията

към обществената медия

БНТ2 ще се обособи като специализиран канал за култура и образование, а БНТ HD ще е изцяло със спортен профил. При “БНТ Свят” няма да има генерални промени, но сериозно ще преразгледаме настоящото съдържание и ще го обогатим с нови и качествени продукции.

- Каква ще е новата програмна схема на телевизията?

- Една добра телевизия следва естествения ритъм на живот на своите зрители и тогава тя е гледана. По моя преценка досега липсваше такова адекватно програмиране и много качествени продукции се губеха в програмата. А това води до загуба на зрителски навици. В новата схема, която въвеждаме, има програмна дисциплина - ясно обособени пояси. Зрителите ще знаят какво ще гледат, ако си пуснат телевизора сутрин, следобед или вечер - точни часове на излъчване на конкретните предавания и спазване на определена продължителност.

Предстои да се въведат и нови жанрове и тематики.

Ще заложим на

инфотейнмънт форматите

- освен информация включваме и забавление като истинска модерна телевизия. Финансовият ресурс не позволява по-големи промени в момента.

Интересът към БНТ е доказателство колко важна е функцията на обществената телевизия за всички.  Но няма да чуете да се оплаквам непрекъснато за пари, наясно съм с реалността. Предпочитам да концентрирам енергията си в работа. Добрата новина е, че процесът на овладяване на огромния финансов дефицит, който БНТ имаше, вече се случва.

- Поканихте в БНТ хора с опит от други телевизии - Надя Костова беше програмен директор на Тв 7, Емил Кошлуков беше ваш конкурент при избора на генерален директор на БНТ. Защо?

- Отговорът е кратък - защото

оценявам хората по

техния професионализъм

и доказани възможности

- Директорът на новините в БНТ Константин Кисимов подаде оставка два месеца след назначаването му. Ще приемете ли оставка му и кой ще бъде новият шеф на дирекция “Информация”?

- Константин Кисимов е много добър човек, когото искрено уважавам. Вярвам, че ще продължи да се развива професионално. Неговото решение да напусне БНТ чисто формално съвпадна с назначаването на Емил Кошлуков и не е коректно някои медии да правят подобна връзка. Самият Косьо не е дефинирал подобни аргументи. Дирекция “Информация” в обществената телевизия е независима самостоятелна структура, която е пряко подчинена на генералния директор и обвързването ѝ с кадровите промени в друга самостоятелна структура в телевизията цели само инсинуации. Що се отнася до бъдещия директор на новините, той ще бъде професионалист, достатъчно решителен, за да отстоява принципите и стандартите на журналистиката, и ще разчита на моята пълна подкрепа в своите решения, когато те са справедливи. В самата телевизия има твърде много колеги, които отговарят на тези изисквания и сигурно затова изборът ми е труден.

- Защо избрахте Емил Кошлуков да води “Още от деня”?

- А защо смятате, че Кошлуков не може да води “Още от деня”?

- Имаше такъв прецедент преди години - тогава Светла Петрова беше в ръководството и правеше предаване по БНТ, но след това то падна от програмата. Няма ли така конфликт на интереси при Кошлуков?

- Има и други такива примери, както този с Митко Цонев, Бог да го прости. Отпадането на Светла Петрова като водещ не беше резултат от конфликт на интереси, а следствие от едно решение на тогавашния Управителен съвет да не се съвместяват творчески и административни длъжности. В момента такова ограничение няма.

Емил Кошлуков

влезе като водещ

на утвърден и добър

формат, стига това

да не пречи на другите

му задължения

- “Панорама” само в събота или неделя, две двойки водещи на централните емисии новини, БНТ2 да стане канал за култура - тези идеи бяха в концепцията ви, когато се явихте на прослушването пред СЕМ. Сега кои от тях ще реализирате?

- Централната емисия новини вече има две двойки водещи, които са на екран от понеделник до неделя. На изслушването ми пред СЕМ казах, че не само “Панорама”, но и други работещи формати и емблеми на телевизията могат да се препозиционират, така че да следват общата логика на зрителския интерес. От това ще спечелят нашите зрители, а и самите предавания, защото БНТ продължава да бъде телевизията на активните и образовани граждани. За БНТ2 вече споменах какви са плановете ни. Превръщането на този канал в нишов за култура и образование е по-дълъг процес, който изисква време.

- Напоследък забелязваме по обществената телевизия да се излъчват много автореклами, така както е в частните телевизии. Това част от стратегията ви ли е?

- Автопромоцията е част от общата ни маркетингова стратегия, според която БНТ все по-отчетливо ще позиционира стратегическите проекти в собствения си ефир. През следващите месеци ще продължите да наблюдавате тази тенденция. Така е професионално.

- Бяхте казали, че рейтингите са важни не само за частните телевизии, а и за обществената. Кои са най-гледаните предавания на БНТ?

- Ако рейтингът означава гледаемост и интерес на публиката, да, за БНТ той е важен. Но ако това са просто цифрите, с които някои участват в състезанието, за нас то е отдавна спечелено. Защото

за нас е важно

доверието, с което

продължават да

се ползват новините

и публицистичните

предавания

И никога не забравяйте, че БНТ е единствената телевизия, която може да си позволи да произвежда специфични формати, към които нито една друга телевизия няма интерес. Вземете за пример много обсъжданото предаване “Денят започва с култура” или “История.BG”.

- Вашата съпруга Радина продължава да води “По света и у нас” - вкъщи за телевизия говорите ли?

- У нас телевизорът винаги е включен, но все по-често като фон, понеже и двамата се прибираме късно и много уморени. Разбира се, че гледаме телевизия - от осветлението в студиото до композицията на кадъра, от поведението на водещите до анализа на темите и подбора на събеседници. За съжаление, не ни остава време за приятелите ни по обясними причини. Освен това знаете, че имаме доста деца, а и куче.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,