Как Джеймс Бонд стана Джейн Бонд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6688269 www.24chasa.bg

Или как в галактиката

изведнъж се нароиха

толкова много жени

Аз съм голям фен на “Междузвездни войни” и горе-долу връстница на първите серии. Тази Коледа отидох да гледам поредната серия “Последните джедаи” със сина ми, който е на годините, на които бях, когато филмът започна.

“Междузвездни войни” е филм, който определя или отразява до голяма степен мирогледа на вече две поколения. През 70-те години на миналия век това

беше един много

мъжки филм,

направен около Шекспировия конфликт между баща и син, с дузина интересни мъжки роли и една-единствена главна женска роля – на принцесата, която всички искат да закрилят.

През 2017 година нещата изглеждат съвсем различно. В“Последните джедаи” Космосът изведнъж се оказа населен с жени. Има ги навсякъде – те са пилоти, те са командири, те са дори генерали. И най-вече тези жени вземат основните решения във филма, докато на мъжете около тях им е позволено да участват в боевете под тяхно командване, но не и да ги ръководят. Поне не при добрите.

Но и лошите не могат вече без жени – най-изкусният стормтрупър този път също е жена.

Под костюма на роботизирания воин се крие актрисата Гуендолин Кристи, която се прочу с ролята си на Бриен фон Тарт от “Игра на тронове” – друг култов сериал, в който

жените сякаш

решават всичко,

при това не само в мъжката постеля, а и на бойното поле.

Матриархатът в “Междузвездни войни” толкова изнерви някои негови мъжки фенове, че в интернет се появи версия на “Последните джедаи”, в която всички жени са изрязани. За съжаление, от близо двучасовата лента така остават само някакви си 42 минути без особен съспенс.

Покрай скандала meetoo, който започна от Холивуд, попаднах и на различни анализи за ролята на киното във формирането на мирогледа на цяло поколение мъже.

В един подробен видеоанализ мой връстник показа онези сцени, които всъщност представляват каньонът между възприемането на жените в обществото преди 40 години и ролята им днес. Става дума за ухажването на принцеса Лея от Хан Соло, изигран от Харисън Форд.

Нееднократно

Хан Соло опитва

да изтръгне

целувка от

принцесата,

но тя първоначално не му обръща внимание. В една от сцените той просто я притиска към стената на космическия си кораб и я целува по устните.

Всъщност, посочва се в анализа, принцесата е приклещена от всички страни – той я държи, а зад нея има метална стена и тя няма къде да избяга, макар да се опитва. Това според днешните разбирания не е ухажване, а насилие.

Какво внушава този филм, а и много други от онази епоха на тогавашните момчетата и младите мъже?

Че жената казва “не”, когато всъщност иска да каже “да”, че трябва просто достатъчно дълго да я притискаш и преследваш, ако трябва, да прилагаш дори сила, и тя ще те обикне. Че всяко “не” е само кокетство, имащо за цел да стане още по-привлекателна.

Какво си мислят днешните момчета, връстници на 11-годишния ми син, когато гледат “Последните джедаи”?

Че в никакъв случай не можеш да изтръгнеш целувка от някого със сила. Че жените могат да бъдат точно толкова силни, колкото и мъжете. Да дават заповеди, да са добри или зли и никое от тези качества не се определя по пола им. Между другото, на английски в оригинала на филма

джедай няма

определен род

Всъщност това, което първата и последната серия на култовия филм демонстрират, е, че само за някакви си 40-45 години светът се е променил драстично, а с него и отношенията между мъже и жени.

Днешните 20- и 30-годишни не отдават такова значение на типичните “мъжки” или “женски” качества, които са определили вижданията на 50- и 60-годишните.

Жените отдавна

не са сладки

създания,

чиято роля е да досаждат на мъжете, да им раждат деца и да чистят с прахосмукачката. Днешните момичета не са сладки, а доста бойни и предимно образовани и информирани.

Те бръснат половината си коса, защото е модерно, точно както го правят и връстниците им от мъжки пол, и това не предизвиква скандал в целия град.

Носят разпрани на коленете дънки, гуменки, тренират бокс, учат информатика и имат многобройни сексуални партньори – точно както и момчетата.

Последните джедаи са днешните джедаи, за които светът отдавна не се дели на мъжки и женски и всички скандали около meetoo и конвенции за това дали може, или не може да се бият съпругите, вероятно са неразбираеми.

Което е чудесно, защото с нетърпение очаквам онзи момент след 20-ина години, когато те ще са зрелите и важните в обществото ни и няма да се скандализират от това, че

са се нароили

толкова жени в

галактиката

Между другото знаете ли кой ще е следващият Джеймс Бонд? Да, и в галактиката на агентите изведнъж се нароиха жени. В момента в Холивуд търсят Джейн Бонд.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи