България трябва да спре неонацисткия “Луковмарш”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6696573 www.24chasa.bg

Над 115 000 души по света подписаха петиция против презряното наследство на ген. Луков

Всеки месец февруари крайно десни екстремисти от цяла Европа се събират в София да честват печално известен български антисемит, чието движение е помогнало на нацистите да изпратят повече от 11 300 евреи на смърт в лагера “Треблинка”, Полша, през Втората световна война. Нацистки символи се поставят на видно място в сърцето на българската столица, а маршируващите, облечени в тъмни дрехи, крещят противни лозунги, докато шестват през града с факли.

Маршируващите наричат себе си български националисти, но

те са далеч

по-крайни и

всъщност

представляват

заклети

неонацисти,

събрани в чест на главния български подбудител на холокоста: Христо Николов Луков.

Всяка година Столична община приканва към забрана на този марш и всяка година той продължава необезпокояван под усилената защита на полицията. Тази година Световният еврейски конгрес и българската еврейска общност, представлявана от организацията на евреите в България “Шалом”, обединиха сили, за да отправят петиция, подписана от вече над 115 000 души от целия свят, с която изискват държавата да наложи административна забрана на този марш и да сложи край на възхвалата на разпространители на омразата като Луков.

Луков е бил висш български военен и политическа фигура, който е ръководил ултранационалистическия Съюз на Българските национални легиони от 30-те години на ХХ век до убийството му през 1943 г. Изпълнявал е длъжността военен министър от 1935 г. до 1938 г., през което време е поддържал близки връзки с висши нацистки функционери в Германия. След пенсионирането си той продължава да има силно влияние и сериозно се е застъпил за въвеждането на българския Закон за защита на нацията, изготвен по подобие на печално известните Нюрнбергски закони от 1935 г. в Германия, които отнемат гражданските права на евреите.

Браковете между български евреи и неевреи биват забранени като следствие,

законът принудил

евреите да

заплащат

наказателен данък върху нетните си притежания, а много от тях са изселени от големите градове. Евреи са били изключвани от университети, освобождавани от държавни длъжности и други професии, имуществото им е било конфискувано и много са били заточени в трудови лагери. Членовете на движението на Луков неуморно нанасяли жестоки побои над евреи и организирали погроми над еврейски домове и магазини. Мотото на техните легионери било: “Трябва да депортираме от България всеки, който няма българска кръв.”

През 1942 г. е учредено Комисарство по еврейските въпроси към Министерството на вътрешните работи на България, което обещало на немците да предаде 20 000 евреи от администрираните от България територии от Гърция и Югославия. Но българите надценили броя на евреите, живеещи в тези райони. Те изготвили план, който включвал около 8500 евреи от старите предели на България.

През март 1943 г. евреите от град Пловдив са затворени в двора на еврейското училище в града, готови за депортация. Но Българската православна църква се намесила, за да спре тяхното депортиране. В

този велик акт

на смелост,

подкрепян от по-голямата част от обществото, от интелектуалци до средностатистически граждани, около 48 000 български евреи били спасени от депортиране.

Но за над 11 000 евреи, живеещи в администрираните от България територии в Северна Гърция, Сърбия и Македония, било прекалено късно - те вече са били качени в конски вагони и на кораби, за да бъдат

убити в газовите

камери на

“ Треблинка”

Христо Луков е бил един от ревностните поддръжници на Хитлер. 75 години след смъртта му неговите изпълнени с омраза послания все още се популяризират и всяка година на годишнината от убийството му на 13 февруари 1943 г. ултранационалисти, фашисти и неонацисти тръгват по улиците, за да окажат чест на неговото презряно наследство.

Призивите на българското правителство да се забрани този марш като заплаха за обществения ред многократно остават глас в пустиня, а из цяла Европа ние виждаме подобни крайнодесни маршове да се провеждат необезпокоявани.

Тази година трябва да се сложи край на този феномен. Не можем да стоим отстрани в мълчание, докато неонацисти и антисемити маршируват по улиците на София или на друг град, изразявайки същата опасна, изключително антисемитска идеология, която е довела до унищожаването на европейското еврейство.

От този месец България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. В тази позиция, която носи голяма отговорност, тя трябва да отстоява ценностите на Европейския съюз, включително и тези на толерантност и отхвърляне на екстремизма и антисемитизма.

България положи добре посрещнати и положителни усилия да противодейства на антисемитските демонстрации. Ние подканваме нейното правителство да продължи по този път и твърдо да отстоява своето

противодействие

на опасната

прослава на

нацистката

идеология

и заплашването на малцинствата.

Освен това ние призоваваме другите европейски правителства да се присъединят към този важен акт и да се обединят, за да гарантират сигурността и благополучието на всички граждани.

Навсякъде по света този месец стотици хиляди се обединиха за кампанията на Световния еврейски конгрес с наименование “Ние си спомняме”, инициатива на социалните медии, целяща да противодейства на антисемитизма и всички форми на

омраза, геноцид

и ксенофобия Миналата година с това си послание СЕК достигна до 250 милиона - нека тази година да предадем това послание до 500 милиона.

Ние дължим това на всички жертви на нацистката машина за убиване, в България и навсякъде, за да гарантираме, че хората си спомнят за тях. Ние дължим това на всички праведни българи и други, които храбро са спасили толкова много евреи от сигурна смърт, за да си спомним и за тях. Ние трябва да помним, защото оцелелите сред нас намаляват, и техните животи и истории скоро ще се превърнат в спомен от близкото минало. Ние трябва да помним, защото ако не помним, това може да се случи отново.

.

Факелното шествие

“Луковмарш” е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. се провежда ежегодно през февруари в София. Тази година Българският национален съюз се кани да го направи на 17 февруари. Проявата започва с храмова църковна служба в памет на генерала и продължава като знаменно шествие до Паметника на Незнайния войн. Следва факелно шествие до мястото на гибелта на генерала - неговия дом на ул. “Тракия” №1 (бивша “Артилерийска”) и полагане на цветя на паметната му плоча.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Дългата чиновническа дрямка ражда кошмари

    Прокуратурата дава на съд 6-има чиновници от Агенция “Пътна инфраструктура” за смъртта на жена, ударена от паднала лампа в тунела “Ечемишка”. Добре е, че обвинението е стигнало до отговорните за тази нелепа трагедия, сега очакваме магистратите да постановят справедлива присъда. Каквито и наказания обаче да обяви съдът, те няма върнат жената,
  • Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

    Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три