България трябва да спре неонацисткия “Луковмарш”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6696573 www.24chasa.bg

Над 115 000 души по света подписаха петиция против презряното наследство на ген. Луков

Всеки месец февруари крайно десни екстремисти от цяла Европа се събират в София да честват печално известен български антисемит, чието движение е помогнало на нацистите да изпратят повече от 11 300 евреи на смърт в лагера “Треблинка”, Полша, през Втората световна война. Нацистки символи се поставят на видно място в сърцето на българската столица, а маршируващите, облечени в тъмни дрехи, крещят противни лозунги, докато шестват през града с факли.

Маршируващите наричат себе си български националисти, но

те са далеч

по-крайни и

всъщност

представляват

заклети

неонацисти,

събрани в чест на главния български подбудител на холокоста: Христо Николов Луков.

Всяка година Столична община приканва към забрана на този марш и всяка година той продължава необезпокояван под усилената защита на полицията. Тази година Световният еврейски конгрес и българската еврейска общност, представлявана от организацията на евреите в България “Шалом”, обединиха сили, за да отправят петиция, подписана от вече над 115 000 души от целия свят, с която изискват държавата да наложи административна забрана на този марш и да сложи край на възхвалата на разпространители на омразата като Луков.

Луков е бил висш български военен и политическа фигура, който е ръководил ултранационалистическия Съюз на Българските национални легиони от 30-те години на ХХ век до убийството му през 1943 г. Изпълнявал е длъжността военен министър от 1935 г. до 1938 г., през което време е поддържал близки връзки с висши нацистки функционери в Германия. След пенсионирането си той продължава да има силно влияние и сериозно се е застъпил за въвеждането на българския Закон за защита на нацията, изготвен по подобие на печално известните Нюрнбергски закони от 1935 г. в Германия, които отнемат гражданските права на евреите.

Браковете между български евреи и неевреи биват забранени като следствие,

законът принудил

евреите да

заплащат

наказателен данък върху нетните си притежания, а много от тях са изселени от големите градове. Евреи са били изключвани от университети, освобождавани от държавни длъжности и други професии, имуществото им е било конфискувано и много са били заточени в трудови лагери. Членовете на движението на Луков неуморно нанасяли жестоки побои над евреи и организирали погроми над еврейски домове и магазини. Мотото на техните легионери било: “Трябва да депортираме от България всеки, който няма българска кръв.”

През 1942 г. е учредено Комисарство по еврейските въпроси към Министерството на вътрешните работи на България, което обещало на немците да предаде 20 000 евреи от администрираните от България територии от Гърция и Югославия. Но българите надценили броя на евреите, живеещи в тези райони. Те изготвили план, който включвал около 8500 евреи от старите предели на България.

През март 1943 г. евреите от град Пловдив са затворени в двора на еврейското училище в града, готови за депортация. Но Българската православна църква се намесила, за да спре тяхното депортиране. В

този велик акт

на смелост,

подкрепян от по-голямата част от обществото, от интелектуалци до средностатистически граждани, около 48 000 български евреи били спасени от депортиране.

Но за над 11 000 евреи, живеещи в администрираните от България територии в Северна Гърция, Сърбия и Македония, било прекалено късно - те вече са били качени в конски вагони и на кораби, за да бъдат

убити в газовите

камери на

“ Треблинка”

Христо Луков е бил един от ревностните поддръжници на Хитлер. 75 години след смъртта му неговите изпълнени с омраза послания все още се популяризират и всяка година на годишнината от убийството му на 13 февруари 1943 г. ултранационалисти, фашисти и неонацисти тръгват по улиците, за да окажат чест на неговото презряно наследство.

Призивите на българското правителство да се забрани този марш като заплаха за обществения ред многократно остават глас в пустиня, а из цяла Европа ние виждаме подобни крайнодесни маршове да се провеждат необезпокоявани.

Тази година трябва да се сложи край на този феномен. Не можем да стоим отстрани в мълчание, докато неонацисти и антисемити маршируват по улиците на София или на друг град, изразявайки същата опасна, изключително антисемитска идеология, която е довела до унищожаването на европейското еврейство.

От този месец България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. В тази позиция, която носи голяма отговорност, тя трябва да отстоява ценностите на Европейския съюз, включително и тези на толерантност и отхвърляне на екстремизма и антисемитизма.

България положи добре посрещнати и положителни усилия да противодейства на антисемитските демонстрации. Ние подканваме нейното правителство да продължи по този път и твърдо да отстоява своето

противодействие

на опасната

прослава на

нацистката

идеология

и заплашването на малцинствата.

Освен това ние призоваваме другите европейски правителства да се присъединят към този важен акт и да се обединят, за да гарантират сигурността и благополучието на всички граждани.

Навсякъде по света този месец стотици хиляди се обединиха за кампанията на Световния еврейски конгрес с наименование “Ние си спомняме”, инициатива на социалните медии, целяща да противодейства на антисемитизма и всички форми на

омраза, геноцид

и ксенофобия Миналата година с това си послание СЕК достигна до 250 милиона - нека тази година да предадем това послание до 500 милиона.

Ние дължим това на всички жертви на нацистката машина за убиване, в България и навсякъде, за да гарантираме, че хората си спомнят за тях. Ние дължим това на всички праведни българи и други, които храбро са спасили толкова много евреи от сигурна смърт, за да си спомним и за тях. Ние трябва да помним, защото оцелелите сред нас намаляват, и техните животи и истории скоро ще се превърнат в спомен от близкото минало. Ние трябва да помним, защото ако не помним, това може да се случи отново.

.

Факелното шествие

“Луковмарш” е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. се провежда ежегодно през февруари в София. Тази година Българският национален съюз се кани да го направи на 17 февруари. Проявата започва с храмова църковна служба в памет на генерала и продължава като знаменно шествие до Паметника на Незнайния войн. Следва факелно шествие до мястото на гибелта на генерала - неговия дом на ул. “Тракия” №1 (бивша “Артилерийска”) и полагане на цветя на паметната му плоча.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадеш, просиш, но един ден алчността излиза във фейсбук

    Може да се спори дали просяците от видинското село Дреновец се издадоха от глупост, или пък толкова са си повярвали, че са недосегаеми, та дръзко са демонстрирали имането си във фейсбук. Но да къпеш новичкия си мерцедес с шампанско и да си пожелаваш “още много хиляди крони”, си е наглост отвсякъде.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.