Ренета Камберова: Променяме организацията на спортните клубове в Пазарджик и до 2 г. ще има по-добри резултати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6704805 www.24chasa.bg

В града активно се развиват и работят клубове по 25 вида спорт, казва ръководителят на спорта в Пазарджик

- Г-жо Камберова, от няколко месеца ръководите спорта и дейностите, свързани с него, в община Пазарджик. Кои са основните приоритети, по които смятате, че трябва да се работи и да се развиват, след като се запознахте със състоянието на местните клубове?

- Това, което е най-важно и ние вече започнахме да го реализираме, е оптимизирането на клубовете в общината за по-добра работа и по-добри резултати.

Откакто ми е поверена тази дръжност, изцяло се занимавам с изготвянето на

нова наредба,

която да

регламентира

организацията и

финансирането

на клубовете,

защото смятам, че има пропуски в тази наредба.

Тя трябва да бъде основно подобрена и съответно с повече средства да постигнем много по-добри резултати, отколкото досега.

- Може ли да бъдете по-конкретна?

- Когато започнах, установих, че има един хаос. Всичко се е случвало безразборно, като кметът на общината Тодор Попов буквално е бил разпъван от клубовете.

Нямаше ред и правила как и защо трябва да се случват нещата, което изобщо не ми хареса. Смятам, че много по-лесно и резултатно може да се работи, когато има добре изградена регулация. Като пример ще посоча, че ако даден клуб се е нуждаел от някакво финансиране, от ръководството му са преследвали кмета, докато не получат желаното.

Мисля, че това е грешно. В началото на всяка година трябва да се поставя финансова рамка, за да имаме представа за бюджета на клубовете и какво ще се случва на база на това финансиране през календарната година.

Този ред трябва да важи за всички и да се изпълнява. За тази моя концепция

намерих пълна

подкрепа

от кмета

Тодор Попов

Затова правим промени в наредбата, в която всичко ще е по ясни и конкретни правила.

- Базите са основен проблем за развитието на спорта у нас. Какво е тяхното състояние в Пазарджик и достатъчни ли са за изпълнението на една амбициозна програма за развитието на спорта в общината?

- Категорично наличните спортни бази в Пазарджик не са достатъчни, като някои от тях не са и в добро състояние.

Това нещо се знае и от тази година ще се вземат необходимите мерки нещата да се подобрят към по-добро за постигането и на по-добри резултати.

Разбира се, има направени и много добри неща. През 2015 г. е ремонтирана основно голямата спортна зала “Васил Левски”. Там се провеждат редица първенства, в нея тренират клубовете от приоритетни за общината спортове - волейбол, бадмингтон, баскетбол.

Добро е състоянието и на залата за художествена гимнастика, както и на общинския плувен басейн.

Доста от

клубовете

имат нужда

от конкретно

пространство,

поради което имаме нужда от още зали за тренировки и турнири.

Трябва да знаете, че в Пазарджик активно се развиват и работят клубове по 25 спорта. В зала “Васил Левски” тренират 3 клуба и ако от някой друг спортен клуб поискат да ползват залата за турнир, те трябва напълно да се съобразят с графика на клубовете титуляри, за да си проведат състезанието.

За мен е важно да има поне още 2 тренировъчни зали.

Предвиждаме

тази година и

цялостен ремонт

на зала “Хебър”

Друг проблем е, че много от клубовете по различни спортове са позиционирани във физкултурни салони, където невинаги има добри условия за тренировки.

Неудачно е, когато трябва да се готвят професионални спортисти, това да се прави във физкултурен салон.

- Подобно е положението със спортните бази в цялата страна и не трябва ли и държавата да се намеси, тъй като общините сами трудно намират финансиране?

- Министър Красен Кралев нееднократно заяви, че се започва подобряване на спортните бази, и аз силно се надявам, че ние ще получим помощ от Министерството на младежта и спорта.

Има проект, който е задвижен за изграждането на нова зала в Пазарджик. Много се надявам, че ще се осъществи. Община Пазарджик също ще се включи с финансиране, но като цяло инвестицията е доста голяма.

Така че силно се надявам, когато кандидатстваме за средства по този проект, молбата ни да бъде удоблетворена.

- Спортните клубове, които развиват дейност в Пазарджик, основно разчитат на финансиране от общината, въпреки че са частни. Доколко определеният годишен бюджет за спортни дейностти е достатъчен и покрива ли нуждите на клубовете?

- Още в първите си срещи с представители на клубовете им обясних, че общината не е длъжна да им помага.

Точната дума е подпомага, т.е. те и сами са длъжни да си набират средства и от други източници - спонсори, програми.

Ако ръководствата на тези клубове държат децата, състезателите им да се развиват, те трябва да търсят пари отвсякъде. Поставила съм и въпроса, че трябва да се спрат безцелни състезания, а парите да се насочват към по-важни и належащи нужди.

Клубовете

трябва да са

наясно, че

всичко се прави

в тяхна полза

Отпускат се повече пари, отделя им се много по-голямо внимание, но и самите клубове трябва бързо да се адаптират към новите изисквания, които ще наложим.

Получават финансиране, то е осигурено и е достатъчно, но вече искаме и конкретни резултати. Постигнатото през тази година трябва да се надгражда през следващата и т.н.

Искам да отбележа, че обръщаме изключително голямо внимание и на масовия спорт. Подготвяме маратон през март.

Пазарджик е уникален с това, че има и силно развит работнически спорт, който се радва на изключителен интерес. Оптимистка съм, че до 2 г. нивото на развитие на спорта в Пазарджик ще е на много по-високо ниво и с по-добри резултати.

- Основно с финансиране от община Пазарджик бяха възродени мъжкият волейболен клуб “Хебър”, който вече играе в суперлигата, и едноименният футболен клуб, който сега е във “В” група. Кметът Попов е поставил големи цели пред тях. Волейболистите да станат шампиони още тази година в суперлигата, а футболистите да влязат в “Б” РФГ. Постижимо ли е това, още повече че касае и вашите отговорностти?

- Няма невъзможни неща, но според мен може би

другата година

ще бъде пикът

на волейболния

отбор

Защото, въпреки че в него играят изключително качествени, професионални състезатели, те са подложени на изключителен психологически натиск от големите очаквания към тях и от това: “Вие трябва...”

Този натиск оказва своето влияние. Аз лично съм го изпитала на гърба си. Само допреди 1,5 г. бях активен състезател и знам за какво става въпрос. Смятам, че ако още тази година волейболистите на “Хебър” не спечелят шампионата, те трябва да се представят по възможно най-добрия начин.

Оптимистка съм, виждам, че тренират на 200%, подсигурени са финансово, но им трябва да наберат една голяма инерция за постигането на желания успех.

Във футболния “Хебър” сериозно се инвестира, създадени са всички необходими добри условия за тренировъчния процес, продължаваме да подобряваме базата.

Стискаме палци да влязат в “Б” група, но трябва да се знае, че и този проект е в сравнително начална фаза.

CV

Ренета Камберова е родена в Пазарджик. Едно от златните момичета на българската художествена гимнастика. Тя е европейски и световен шампион, бронзов олимпийски медалист от ансамбъла ни по художествена гимнастика. От есента на миналата година Ренета Камберова е ръководител на спорта в община Пазарджик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.