Минчо Празников на 80 г.: Веднъж обърках в ефир Петър Стоянов с Петър Младенов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706951 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

И при комунизма, и при демокрацията има добри и лоши неща - преди нямаше свобода, не даваха да се излиза в чужбина, но образованието и здравеопазването бяха безплатни

- Честит юбилей! 80 години много време ли са, г-н Празников, малко ли са?

- Средно според мен.

- Значи поне още 40?

- Е, да не са чак 40, но поне 20-30 да има.

- Как започнахте да се занимавате с прогнозата за времето?

- Завърших физика в Софийския университет, специализацията ми беше метеорология. След това съм работил само в тази област. 22 години бях във военновъздушните сили, след това се преместих в националния институт по метеорология и хидрология.

- А кога стартира телевизионната ви кариера?

- Докато бях в института, едновременно работех и за националната телевизия и националното радио. Между другото, може да се каже, че и в “24 часа” съм работил. Известно време бях в частната агенция “ТВ-Мет”, която, ако не се лъжа, и до днес обслужва вашия вестник за прогнозата за времето. През същата агенция започнах да работя и за bTV, а в края вече бях и на щат в ТВ7.

- Кога всъщност започнахте да работите само в телевизия?

- През 1998 г. Преди това ни показваха епизодично, но тогава стартира сутрешният блок на БНТ. Фактически с откриването му бяхме на екран, сменяхме се трима души. В началото беше доста хаотично, но след седмица-две се оформиха нещата. Все пак ние имахме опит от времето, когато предавахме за БНТ и БНР от института. Всичко ставаше директно, имахме една кабинка и предавахме оттам.

- От онези години прогнозата за времето се промени много. Преди беше много научна, сега гледат да я представят по-атрактивно. На вас кой стил ви харесва повече?

- В интерес на истината

сега прогнозите

са по-добри

Това на първо място се дължи на подобрените комуникации. Сега синоптиците могат на момента да се консултират с Англия, с Германия. Ние, когато започнахме в телевизията, нямахме подобни възможности. Сега от института дават много добри прогнози, а манекенките ги представят от екрана.

- Не ревнувате ли, че всъщност прогнозите сега не се представят от истински метеоролози?

- Не. Три години бях на екран в БНТ, после с фирмата отидохме в bTV, но там не се показвах, само правехме прогнозите, а водещите на новините ги представяха. И в ТВ7 пак няколко години бях на екран.

- Трябва ли този, който представя прогнозата, да разбира за какво става въпрос, или е достатъчно само да я изчете?

- Хубаво е да я разбират, защото сега ситуацията е много динамична. Ето например ураганът миналата седмица, който направи много бели във Врачанско, а и не само там. През България от югозапад премина циклон, който пренасяше топъл въздух от Сахара. Той се сблъска с областта на високо налягане и ниски температури, което доведе до ураганния вятър. Сега има много методи за следене и възможности да бъдат предупредени хората. Мога да обобщя, че в момента прогнозите са на едно нормално ниво. Е, ако човек е много претенциозен, винаги може да намери кусури.

- Имало ли е случаи в миналото да ви наказват за несбъднати прогнози?

- Случвало се е. Събират целия състав, разглежда се обстановката, търсят се причините, за да не се повтаря. Несбъднати прогнози винаги ще има, може би по-малко, но ще има.

- За колко време е реално да се прави точна прогноза?

- Точни са прогнозите

до пет дни

Големите институти в Англия, Германия, Франция хващат доста добри и по-дългосрочни прогнози. Но при тях се намесва и статистиката, така че едва ли може да говорим за абсолютно точни месечни прогнози.

- Вярно ли е, че зачестилите напоследък урагани, особено в западното полукълбо, са плод на глобалното затопляне?

- Глобалното затопляне си върви, но то е бавен процес. То идва най-вече от замърсяването на въздуха, което пък е неминуемо при съвременния начин на живот - автомобили, промишленост, ядрени опити... Ето вече и ледовете на Северния полюс започват да се топят, климатът се променя и предполагам, че по нашите земи ще се появят и маймуни. И това време не е много далече. (Смее се.)

- Възможни ли са сценариите от апокалиптичните филми? “След утрешния ден” или “2012” например?

- С топенето на ледовете наистина се повдига равнището на световния океан. И в миналото е имало прогнози за Варна, за Бургас, че и те могат след много години да се окажат под вода. Но няма да е скоро. Но глобално затопляне не означава само по-горещо време. Ето - тази зима в САЩ станахме свидетели на невиждани снежни бури и температури, стигащи до минус 40 градуса. Не е нормално, но в метеорологията е така, има и ненормални неща.

- Имате чин подполковник от ВВС. В армията ли беше по-отговорно, или по телевизията?

- В армията, разбира се. Там работех с живи хора, които изпълняват сложни неща във въздуха. Трудно мога да кажа, че съм спасявал нечий живот, но отговорностите във ВВС са много големи.

По мое време не е

имало катастрофа

заради времето,

по метеорологични причини.

- Какви са впечатленията ви от военните летци? Ето сега президентът ни е летец.

- Е, той е много по-млад от мен, няма как да го познавам. Но летците са истински мъже, защото във въздуха във всеки един момент може да се получи извънредна ситуация, даже направо екстрена. Главно с техниката. И трябва пилотът да прояви голямо майсторство, дори героизъм, за да спаси не само своя живот, но и самолета.

- Преди години, като се кажеше “прогноза за времето”, хората се сещаха за Минчо Празников и Любка Кумчева. Как приемахте популярността, разпознаваха ли ви по улиците?

- Популярността наистина идва през телевизията. И по улиците са ме спирали. Даже помня как един човек ме спря, някъде през юни беше, каза колко се радва, че ме вижда. И после ме пита какво ще е времето през втората половина на септември, че щял да ходи на почивка на Южното Черноморие. Явно, че много хора не са наясно как се прави прогнозата, мислят си, че е като разписанието на влака.

- Сега заради учебниците по история тръгна дискусия за периода на социализма в България. Кога според вас се живееше по-добре?

- И тогава, и сега има както добри, така и лоши моменти. При социализма имаше една прослойка от богопомазани партийци от ЦК. Сега, по време на демокрацията, тази прослойка е заменена от бизнесмени. Останалото е маса, обикновените хора от народа. Преди нямаше свобода, не даваха да се излиза в чужбина, но пък образованието и здравеопазването, които са най-важните неща, бяха безплатни. Не мога да дам категорична оценка кога животът е бил по-добър.

- Кой е най-големият гаф, който сте правили на екран?

- Имам такъв. Аз обичах да разчупвам прогнозата и понякога честитях имените дни на по-известни хора от екрана. Едип път, на Петровден беше, вместо Петър Стоянов казах Петър Младенов. А той вече беше починал. Извиних се после, а един приятел ми каза: Можеше да е по-зле - да кажеш Бог да прости Петър Стоянов...

- Коя е любимата ви прогноза?

- Тази, която се е сбъднала.

- А любимото годишно време?

- Не обичам нито прекалената жега, нито кучешкия студ. Така че - късна пролет и ранна есен.

- Благодаря ви и доскоро.

- И след 20 години пак да ме интервюирате!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,