Минчо Празников на 80 г.: Веднъж обърках в ефир Петър Стоянов с Петър Младенов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706951 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

И при комунизма, и при демокрацията има добри и лоши неща - преди нямаше свобода, не даваха да се излиза в чужбина, но образованието и здравеопазването бяха безплатни

- Честит юбилей! 80 години много време ли са, г-н Празников, малко ли са?

- Средно според мен.

- Значи поне още 40?

- Е, да не са чак 40, но поне 20-30 да има.

- Как започнахте да се занимавате с прогнозата за времето?

- Завърших физика в Софийския университет, специализацията ми беше метеорология. След това съм работил само в тази област. 22 години бях във военновъздушните сили, след това се преместих в националния институт по метеорология и хидрология.

- А кога стартира телевизионната ви кариера?

- Докато бях в института, едновременно работех и за националната телевизия и националното радио. Между другото, може да се каже, че и в “24 часа” съм работил. Известно време бях в частната агенция “ТВ-Мет”, която, ако не се лъжа, и до днес обслужва вашия вестник за прогнозата за времето. През същата агенция започнах да работя и за bTV, а в края вече бях и на щат в ТВ7.

- Кога всъщност започнахте да работите само в телевизия?

- През 1998 г. Преди това ни показваха епизодично, но тогава стартира сутрешният блок на БНТ. Фактически с откриването му бяхме на екран, сменяхме се трима души. В началото беше доста хаотично, но след седмица-две се оформиха нещата. Все пак ние имахме опит от времето, когато предавахме за БНТ и БНР от института. Всичко ставаше директно, имахме една кабинка и предавахме оттам.

- От онези години прогнозата за времето се промени много. Преди беше много научна, сега гледат да я представят по-атрактивно. На вас кой стил ви харесва повече?

- В интерес на истината

сега прогнозите

са по-добри

Това на първо място се дължи на подобрените комуникации. Сега синоптиците могат на момента да се консултират с Англия, с Германия. Ние, когато започнахме в телевизията, нямахме подобни възможности. Сега от института дават много добри прогнози, а манекенките ги представят от екрана.

- Не ревнувате ли, че всъщност прогнозите сега не се представят от истински метеоролози?

- Не. Три години бях на екран в БНТ, после с фирмата отидохме в bTV, но там не се показвах, само правехме прогнозите, а водещите на новините ги представяха. И в ТВ7 пак няколко години бях на екран.

- Трябва ли този, който представя прогнозата, да разбира за какво става въпрос, или е достатъчно само да я изчете?

- Хубаво е да я разбират, защото сега ситуацията е много динамична. Ето например ураганът миналата седмица, който направи много бели във Врачанско, а и не само там. През България от югозапад премина циклон, който пренасяше топъл въздух от Сахара. Той се сблъска с областта на високо налягане и ниски температури, което доведе до ураганния вятър. Сега има много методи за следене и възможности да бъдат предупредени хората. Мога да обобщя, че в момента прогнозите са на едно нормално ниво. Е, ако човек е много претенциозен, винаги може да намери кусури.

- Имало ли е случаи в миналото да ви наказват за несбъднати прогнози?

- Случвало се е. Събират целия състав, разглежда се обстановката, търсят се причините, за да не се повтаря. Несбъднати прогнози винаги ще има, може би по-малко, но ще има.

- За колко време е реално да се прави точна прогноза?

- Точни са прогнозите

до пет дни

Големите институти в Англия, Германия, Франция хващат доста добри и по-дългосрочни прогнози. Но при тях се намесва и статистиката, така че едва ли може да говорим за абсолютно точни месечни прогнози.

- Вярно ли е, че зачестилите напоследък урагани, особено в западното полукълбо, са плод на глобалното затопляне?

- Глобалното затопляне си върви, но то е бавен процес. То идва най-вече от замърсяването на въздуха, което пък е неминуемо при съвременния начин на живот - автомобили, промишленост, ядрени опити... Ето вече и ледовете на Северния полюс започват да се топят, климатът се променя и предполагам, че по нашите земи ще се появят и маймуни. И това време не е много далече. (Смее се.)

- Възможни ли са сценариите от апокалиптичните филми? “След утрешния ден” или “2012” например?

- С топенето на ледовете наистина се повдига равнището на световния океан. И в миналото е имало прогнози за Варна, за Бургас, че и те могат след много години да се окажат под вода. Но няма да е скоро. Но глобално затопляне не означава само по-горещо време. Ето - тази зима в САЩ станахме свидетели на невиждани снежни бури и температури, стигащи до минус 40 градуса. Не е нормално, но в метеорологията е така, има и ненормални неща.

- Имате чин подполковник от ВВС. В армията ли беше по-отговорно, или по телевизията?

- В армията, разбира се. Там работех с живи хора, които изпълняват сложни неща във въздуха. Трудно мога да кажа, че съм спасявал нечий живот, но отговорностите във ВВС са много големи.

По мое време не е

имало катастрофа

заради времето,

по метеорологични причини.

- Какви са впечатленията ви от военните летци? Ето сега президентът ни е летец.

- Е, той е много по-млад от мен, няма как да го познавам. Но летците са истински мъже, защото във въздуха във всеки един момент може да се получи извънредна ситуация, даже направо екстрена. Главно с техниката. И трябва пилотът да прояви голямо майсторство, дори героизъм, за да спаси не само своя живот, но и самолета.

- Преди години, като се кажеше “прогноза за времето”, хората се сещаха за Минчо Празников и Любка Кумчева. Как приемахте популярността, разпознаваха ли ви по улиците?

- Популярността наистина идва през телевизията. И по улиците са ме спирали. Даже помня как един човек ме спря, някъде през юни беше, каза колко се радва, че ме вижда. И после ме пита какво ще е времето през втората половина на септември, че щял да ходи на почивка на Южното Черноморие. Явно, че много хора не са наясно как се прави прогнозата, мислят си, че е като разписанието на влака.

- Сега заради учебниците по история тръгна дискусия за периода на социализма в България. Кога според вас се живееше по-добре?

- И тогава, и сега има както добри, така и лоши моменти. При социализма имаше една прослойка от богопомазани партийци от ЦК. Сега, по време на демокрацията, тази прослойка е заменена от бизнесмени. Останалото е маса, обикновените хора от народа. Преди нямаше свобода, не даваха да се излиза в чужбина, но пък образованието и здравеопазването, които са най-важните неща, бяха безплатни. Не мога да дам категорична оценка кога животът е бил по-добър.

- Кой е най-големият гаф, който сте правили на екран?

- Имам такъв. Аз обичах да разчупвам прогнозата и понякога честитях имените дни на по-известни хора от екрана. Едип път, на Петровден беше, вместо Петър Стоянов казах Петър Младенов. А той вече беше починал. Извиних се после, а един приятел ми каза: Можеше да е по-зле - да кажеш Бог да прости Петър Стоянов...

- Коя е любимата ви прогноза?

- Тази, която се е сбъднала.

- А любимото годишно време?

- Не обичам нито прекалената жега, нито кучешкия студ. Така че - късна пролет и ранна есен.

- Благодаря ви и доскоро.

- И след 20 години пак да ме интервюирате!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.