Васил Николов: Създадохме уникален сорт сусам, може да се прибира с комбайн

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6714218 www.24chasa.bg
ВАСИЛ НИКОЛОВ

С новия закон Селскостопанската академия ще стане още по-ефективна, казва председателят на Селскостопанската академия 

- Кои са най-важните промени в новия закон за Селскостопанската академия (ССА), г-н Николов?

- Нека първо да изразя задоволство от дискусията при обсъждането на закона и благодарността си към депутатите за съпричасността с проблемите на Селскостопанска академия, за разбирането и оценката на мястото и ролята ѝ за настоящето и бъдещето на нашата страна.

Наистина е време да се разбере, че подценяването на земеделската наука е пагубно за страната. Не омаловажавам ролята на науката в другите области, но в земеделието работим с живи обекти, а всеки от тях се създава от човешките ръце в строго специфични условия на средата - земя, вода, слънце, вятър. Няма универсален сорт, няма универсална порода.

Във всички институти и опитни станции на ССА се съхраняват, създават и усъвършенстват десетки хиляди уникални сортове, линии, хибриди - носители на традиционния, специфичен вкус на българската земя, който трябва да запазим. Съхраняването и развитието на аграрната наука е въпрос на национална идентичност, на национална сигурност и това ясно прозвуча в парламента.

Що се отнася до закона, направени са 3 основни предложения за промени, свързани със стабилизиране на финансовото състояние на академията. Най-важното е за начина на финансиране -

преминава се

към управление

на автономен

бюджет,

подобно на БАН и на университетите.

Втората промяна е в състава на управителния съвет, като се предлага той да бъде само от учени, които работят в системата на ССА.

Третото предложение е за структурна промяна на държавните предприятия към академията. Предлага се създаване на едно държавно предприятие “Научен- производствен център”, което ще обедини част от сега записаните в закона 19 държавни предприятия. Друга част от опитните станции ще се преобразува в научни центрове със статут на институти.

Основната дейност на научно-производствения център ще е приложна, обслужваща, демонстрационна и развойна. Обединявайки научния и производствения капацитет на съществуващите държавни предприятия, ще се създаде по-добра връзка с научните институти, ще можем по-глобално да планираме и управляваме приложната и развойна дейност. Ще има възможност за бързо и безпрепятствено размножаване на генетични ресурси, към които има повишен интерес от страна на фермерите.

- Ще останат ли институтите без земи?

- В законопроекта никъде не става дума за земя и грешно, случайно или не, провеждащата се в момента инвентаризация на земите се свърза със закона. Земята е основният ресурс на академията и намаляването ѝ, както е било в предходни години, ще доведе до унищожаване на академията. Това се разбира от ръководството на министерството и беше ясно заявено при обсъждане на закона -

земята няма

да се намалява

- Ще се наложи ли закриването на институти?

- Това също не се предвижда в промените на закона. Ще отпаднат структури, които отдавна не съществуват, като САПИ, КОС Ямбол и КОС-Септември. Реформата цели оздравяване на всички структурни звена, но те постепенно трябва да вземат бъдещето си в собствените си ръце. Първоначално ще се налага по-съществено преразпределение на средствата, както е до момента, тъй като част от институтите са в тежко състояние. Постепенно преразпределението ще отпадне, като ще бъдат създадени фондове - за развитие на наука, за инвестиции, за иновации, които да подпомагат по-мащабни проекти, изискващи повече средства.

- Уреден ли е въпросът с финансирането на академията?

- Направена е първата крачка с автономния бюджет. Що се отнася до държавния трансфер за наука, ежегодно той ще зависи от множество конкретни обстоятелства. Ясно е, че държавата постепенно трябва да увеличава относителния дял за финансиране на науката в държавния бюджет.

- Над какви проекти работите в момента?

- В момента институтите и опитните станции на ССА правят отчети за своята дейност за предходната година. Когато приключат, ще публикуваме резултатите. Академията работи по десетки проекти с фундаментален и приложен характер във всички сфери на земеделската наука. От почвите, растениевъдството, животновъдството, рибарството и аквакултурата до храните, напитките, икономическите анализи и фундаменталните генетични изследвания. Проектите се финансират от средствата на ССА, фонд “Научни изследвания”, различни европейски програми, международни проекти и др.

- Използват ли се достатъчно иновации в селското стопанство?

- Внедряване на иновации е от решаващо значение за развитие на земеделието. Тази година с голям интерес се очаква да бъде отворен приемът на подмярка 16.1 “Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на европейското партньорство за иновации” към Програмата за развитие на селските райони. Тя ще даде възможност за подкрепа и прилагане на иновативни решения в земеделските стопанства, за трансфера на научни продукти и знания. Институтите на ССА ще участват активно по прилагане на мярката.

- Има ли нови сортове и породи, които се създават у нас?

- Сред последните и най-търсени са домати “Алено сърце”, грах “Пълдин”, пипер “Ивайловска капия”, бяло главесто зеле сорт “Билян”.

В различните институти са признати нови сортове зимен ечемик и овес, пшеница, фасул, хибриди и линии слънчоглед, стевия, райграс, царевица, Очаква се издаването на 5 сертификата по подадени заявки за сорт зимна обикновена пшеница, твърда пшеница, тритикале, хибрид и линия слънчоглед.

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може да се прибира механизирано. 99% от отглеждания сусам в света се прибира ръчно, което повишава себестойността му. Същото важи и за сеитбата, което ограничава площите.

Освен това предлаганите български сортове сусам са с вкусови качества на зърното, превишаващи световните тенденции.

- Наскоро споделихте, че се отчита голямо търсене на български сортове? Кои са те?

- Засилено е търсенето както на семена от зеленчукови и зърнени култури, така от посадъчен материал от овошки и лози. Например през последните години всички произведени семена на Института по зеленчукови култури “Марица” са продадени.

CV

l Роден е през 1962 г. в с. Радуил, Софийска област

l Завършил е зооинжeнерния факултет на Харковския зооветеринарен институт

l Професор по “Развъждане на селскостопанските животни, биология и биотехника на размножаването”

l Председател на Националния съвет по генетични ресурси

l От юли 2017 г. е председател на Селскостопанската академия

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Не премълчавайте, насилниците може да бъдат спрени!

    Само за 5 г. (2012-2017 г.) са издадени най-малко 102 присъди за убийства на жени от мъже, в половината от случаите убийците са партньори на жертвите. В последните години ръстът на тези престъпления е драстичен. Въпреки законовите промени, приети наскоро с една цел - да спре лавината от насилие над жени.
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо