Тодор Попов: Обжалването на обществени поръчки да е обвързано с големи финансови гаранции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6714958 www.24chasa.bg

Сега търг за 1 млрд. може да се обжалва ред с типова бланка от фирма, която ще плати 100 лв., а резултатът от това, че се губят години, казва кметът на Пазарджик

- Г-н Попов, започвате обновяването на кв. “Марица” в Пазарджик за над 7 млн. лева. Какво включват строително-ремонтните дейности и не се ли опасявате, че проектът може да бъде забавен от обжалване на процедурата по избор на изпълнител?

- Последователно изпълняваме нашата ангажираност поетапно да реновираме кварталите на Пазарджик. За целта използваме собствени средства и европейско финансиране.

В случая с кв. “Марица”, който не е реновиран, откакто е създаден преди 40 г., ще го обновяваме с европейски средства. Така направихме и с кв. “Запад” и “Устрем”.

Обект на дейностите ще бъде цялата вертикална планировка, зоните за отдих, нови спортни и детски площадки, фитнеси на открито, ще се подменят настилки, осветление и т.н. , за да придобие вид, който хората заслужават.

Срокът за

изпълнение е

до пролетта

на 2019 година,

но смятам, че можем да се справим до края на тази година. Стига да започнем нормално работата до месец, както очаквам. Вече е избран изпълнител, но трябва да изчакаме срока на обжалване на втория в конкурс. Надявам се да няма проблем, защото параметрите са такива, че този, който печели, е на първо място по всички показатели. Имахме забавяне със 7-8 месеца на този проект заради обжалване на процедурата за обявяване на обществената поръчка. Едно от условията в нея беше, че търсим изпълнител с опит в изграждането на подобен тип инфраструктурни обекти, налична техника, гаранции. Една от фирмите обжалва и ни забави.

- Как може да се прекрати тази практика с обжалването - често от фирми, регистрирани с 2 лв. капитал, което понякога осуетява проекти за милиони?

- Голяма недомислица са тези процедури по обжалването, в които се говори за прозрачност и корупционни практики. Не си даваме сметка обаче, че лошите практики са именно в това обжалване. Говорили сме многократно с колеги кметове по този проблем, защото общините са най-големият възложител като общ брой обществени поръчки. Без значение дали са големи, или малки.

За съжаление, не успяваме досега като законодателство да се справим с тези проблеми. Едно от решенията е обжалването да бъде обвързано със значими финансови разходи или гаранции за този, който обжалва. Няма ли санкция и угроза обжалващите да загубят финансови средства - няма какво да ги спре.

Сега търг за 1 млрд. може да се обжалва по общия ред с една типова бланка от фирма, която ще плати 100 лв. за това. Като резултат се губят години. Ако се отмени процедурата, трябва да започне отначало и т.н.

По този начин губим време, темпо, за европейските средства има срокове. За всички общини предстои да ни правят проверки по програма “Региони в растеж” през 2018 г., за да се види какво сме договорили по тази програма.

Половината средства трябва да сме ги договорили, в противен случай част от тях може да бъдат загубени. Сега с оглед на Брекзит се намаляват средства от ЕС и най-лесно е това да стане за сметка на източноевропейските държави. Така че по обжалването са нужни промени в законодателството по предложенията на общините, които са ги направили на база горчивия си опит.

- Наскоро обявихте, че искате парк остров “Свобода” в Пазарджик да бъде превърнат в едно от най-добрите места за отдих и развлечение в страната. Какво конкретно имате предвид?

- Нашият парк остров “Свобода” наистина е на път да се превърне в едно от най-добрите места за отдих в страната. И тъй като е остров между двата ръкава на р. Марица и няма накъде да расте, ще трябва да го прехвърлим на съседния бряг, където да развием територии, които да станат част от парка за отдих и почивка.

Получихме целеви средства, ние ще дофинансираме и

ще направим

пешеходен мост,

който да свързва

острова с т.нар.

зона на здравето

Това трябва да стане до края на годината. Водим разговори с инвеститора, който закупи градския плаж, да реновира парцела. В зоната на здравето ще бъдат изградени футболни и волейболни игрища, целогодишни люлки и виенски колела за децата, инфраструктура и каквото е нужно, за да стане един голям общ ансамбъл с парка на острова. Това всичко наистина ще превърне парк “Свобода” в място за отдих, каквото няма да има никъде в България. Затова искахме и лъвчетата от Разград, които бяха изпратени в Холандия, за да обогатим зоопарка. Но

ще си вземем

други лъвчета

- Какво ново да очакват жителите на Пазарджик в оставащите по-малко от 2 г. до края на третия ви мандат?

- Само добри неща, както досега. Започваме да развиваме нова зона край новата автогара с частни инвестиции. Ще бъдат изградени пазар, бензиностанция и паркинг, прилежаща инфраструктура. В района на кръговото кръстовище ще направим хубав шадраван за празника на града през май.

Нов парк “Писковец” в едноименната местност ще бъде оформен, ще се реновират и тенискортовете, които са в района. Водим преговори с инвеститори. През март внасяме проект за енергийна ефективност за ново улично осветление. Ще ремонтираме зала “Хебър”, предвидили сме допълнителни интервенции за базата на спортното училище.

Ще открием нова база за детско-юношески футбол, която ще бъде една от най-добрите в страната и по която в момента се работи. От есента на тази година започваме и саниране на 35 по-малки жилищни блока по програма “Региони в растеж”. Ще реновираме и инфраструктурата в селата и града.

- Начертахте изключително амбициозна програма за развитието на спорта в Пазарджик и особено в представителния мъжки волейболен отбор, както и отбора по футбол.

- Много скептични мнения чух преди година и половина, когато започнахме тези проекти. Нещата обаче вървят в правилната посока. По отношение на футбола направихме инвестиции от 2,5 млн. лева в отбора и материалната база.

В школата децата бяха 60 - вече са 250. Футболният ни отбор “Хебър” е на II място в нашата Югозападна лига и има амбицията да се пребори за квота в “Б” група. Пазарджик заслужава това, защото има потенциал, финансиране, база и всичко необходимо, което го няма в много други общини.

Тази година футболът в Пазарджик чества 100 г. и смятам, че трябва наистина за юбилея да влезем в “Б” група. Представителният ни мъжки волейболен “Хебър” е за първа година в Суперлигата и сме на IV място. Със сигурност ще играем плейофи за медали, което е изключително постижение за нов млад отбор.

Целта ни обаче е да сме шампиони и не ме е страх да го кажа. Трябва и имаме тази амбиция. Момчетата от отбора трябва да живеят с тази мисъл. Ключовата дума тук е самочувствие. Могат и трябва да си повярват, че ще станат шампиони.

Време е вече да се гордеем не само с това как изглежда градът ни, а и с това какво постигат хората в него. Фактът, че на волейболен мач събираме публика над 1200 човека, е показателен за движещата сила на местната ни общност. С толкова зрители не могат да се похвалят дори отбори като ЦСКА. С гордост можем да кажем, че в последните години нямаме провален проект не само заради екипната работа, но и заради сетивността на хората тук. Сигурен съм, че и тези наши амбиции ще се увенчаят с успех, защото, както обичам да казвам,

когато правиш,

каквото трябва,

става това,

което искаш

Всички ние трябва да си повярваме - че можем и заслужаваме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции