Тодор Попов: Обжалването на обществени поръчки да е обвързано с големи финансови гаранции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6714958 www.24chasa.bg

Сега търг за 1 млрд. може да се обжалва ред с типова бланка от фирма, която ще плати 100 лв., а резултатът от това, че се губят години, казва кметът на Пазарджик

- Г-н Попов, започвате обновяването на кв. “Марица” в Пазарджик за над 7 млн. лева. Какво включват строително-ремонтните дейности и не се ли опасявате, че проектът може да бъде забавен от обжалване на процедурата по избор на изпълнител?

- Последователно изпълняваме нашата ангажираност поетапно да реновираме кварталите на Пазарджик. За целта използваме собствени средства и европейско финансиране.

В случая с кв. “Марица”, който не е реновиран, откакто е създаден преди 40 г., ще го обновяваме с европейски средства. Така направихме и с кв. “Запад” и “Устрем”.

Обект на дейностите ще бъде цялата вертикална планировка, зоните за отдих, нови спортни и детски площадки, фитнеси на открито, ще се подменят настилки, осветление и т.н. , за да придобие вид, който хората заслужават.

Срокът за

изпълнение е

до пролетта

на 2019 година,

но смятам, че можем да се справим до края на тази година. Стига да започнем нормално работата до месец, както очаквам. Вече е избран изпълнител, но трябва да изчакаме срока на обжалване на втория в конкурс. Надявам се да няма проблем, защото параметрите са такива, че този, който печели, е на първо място по всички показатели. Имахме забавяне със 7-8 месеца на този проект заради обжалване на процедурата за обявяване на обществената поръчка. Едно от условията в нея беше, че търсим изпълнител с опит в изграждането на подобен тип инфраструктурни обекти, налична техника, гаранции. Една от фирмите обжалва и ни забави.

- Как може да се прекрати тази практика с обжалването - често от фирми, регистрирани с 2 лв. капитал, което понякога осуетява проекти за милиони?

- Голяма недомислица са тези процедури по обжалването, в които се говори за прозрачност и корупционни практики. Не си даваме сметка обаче, че лошите практики са именно в това обжалване. Говорили сме многократно с колеги кметове по този проблем, защото общините са най-големият възложител като общ брой обществени поръчки. Без значение дали са големи, или малки.

За съжаление, не успяваме досега като законодателство да се справим с тези проблеми. Едно от решенията е обжалването да бъде обвързано със значими финансови разходи или гаранции за този, който обжалва. Няма ли санкция и угроза обжалващите да загубят финансови средства - няма какво да ги спре.

Сега търг за 1 млрд. може да се обжалва по общия ред с една типова бланка от фирма, която ще плати 100 лв. за това. Като резултат се губят години. Ако се отмени процедурата, трябва да започне отначало и т.н.

По този начин губим време, темпо, за европейските средства има срокове. За всички общини предстои да ни правят проверки по програма “Региони в растеж” през 2018 г., за да се види какво сме договорили по тази програма.

Половината средства трябва да сме ги договорили, в противен случай част от тях може да бъдат загубени. Сега с оглед на Брекзит се намаляват средства от ЕС и най-лесно е това да стане за сметка на източноевропейските държави. Така че по обжалването са нужни промени в законодателството по предложенията на общините, които са ги направили на база горчивия си опит.

- Наскоро обявихте, че искате парк остров “Свобода” в Пазарджик да бъде превърнат в едно от най-добрите места за отдих и развлечение в страната. Какво конкретно имате предвид?

- Нашият парк остров “Свобода” наистина е на път да се превърне в едно от най-добрите места за отдих в страната. И тъй като е остров между двата ръкава на р. Марица и няма накъде да расте, ще трябва да го прехвърлим на съседния бряг, където да развием територии, които да станат част от парка за отдих и почивка.

Получихме целеви средства, ние ще дофинансираме и

ще направим

пешеходен мост,

който да свързва

острова с т.нар.

зона на здравето

Това трябва да стане до края на годината. Водим разговори с инвеститора, който закупи градския плаж, да реновира парцела. В зоната на здравето ще бъдат изградени футболни и волейболни игрища, целогодишни люлки и виенски колела за децата, инфраструктура и каквото е нужно, за да стане един голям общ ансамбъл с парка на острова. Това всичко наистина ще превърне парк “Свобода” в място за отдих, каквото няма да има никъде в България. Затова искахме и лъвчетата от Разград, които бяха изпратени в Холандия, за да обогатим зоопарка. Но

ще си вземем

други лъвчета

- Какво ново да очакват жителите на Пазарджик в оставащите по-малко от 2 г. до края на третия ви мандат?

- Само добри неща, както досега. Започваме да развиваме нова зона край новата автогара с частни инвестиции. Ще бъдат изградени пазар, бензиностанция и паркинг, прилежаща инфраструктура. В района на кръговото кръстовище ще направим хубав шадраван за празника на града през май.

Нов парк “Писковец” в едноименната местност ще бъде оформен, ще се реновират и тенискортовете, които са в района. Водим преговори с инвеститори. През март внасяме проект за енергийна ефективност за ново улично осветление. Ще ремонтираме зала “Хебър”, предвидили сме допълнителни интервенции за базата на спортното училище.

Ще открием нова база за детско-юношески футбол, която ще бъде една от най-добрите в страната и по която в момента се работи. От есента на тази година започваме и саниране на 35 по-малки жилищни блока по програма “Региони в растеж”. Ще реновираме и инфраструктурата в селата и града.

- Начертахте изключително амбициозна програма за развитието на спорта в Пазарджик и особено в представителния мъжки волейболен отбор, както и отбора по футбол.

- Много скептични мнения чух преди година и половина, когато започнахме тези проекти. Нещата обаче вървят в правилната посока. По отношение на футбола направихме инвестиции от 2,5 млн. лева в отбора и материалната база.

В школата децата бяха 60 - вече са 250. Футболният ни отбор “Хебър” е на II място в нашата Югозападна лига и има амбицията да се пребори за квота в “Б” група. Пазарджик заслужава това, защото има потенциал, финансиране, база и всичко необходимо, което го няма в много други общини.

Тази година футболът в Пазарджик чества 100 г. и смятам, че трябва наистина за юбилея да влезем в “Б” група. Представителният ни мъжки волейболен “Хебър” е за първа година в Суперлигата и сме на IV място. Със сигурност ще играем плейофи за медали, което е изключително постижение за нов млад отбор.

Целта ни обаче е да сме шампиони и не ме е страх да го кажа. Трябва и имаме тази амбиция. Момчетата от отбора трябва да живеят с тази мисъл. Ключовата дума тук е самочувствие. Могат и трябва да си повярват, че ще станат шампиони.

Време е вече да се гордеем не само с това как изглежда градът ни, а и с това какво постигат хората в него. Фактът, че на волейболен мач събираме публика над 1200 човека, е показателен за движещата сила на местната ни общност. С толкова зрители не могат да се похвалят дори отбори като ЦСКА. С гордост можем да кажем, че в последните години нямаме провален проект не само заради екипната работа, но и заради сетивността на хората тук. Сигурен съм, че и тези наши амбиции ще се увенчаят с успех, защото, както обичам да казвам,

когато правиш,

каквото трябва,

става това,

което искаш

Всички ние трябва да си повярваме - че можем и заслужаваме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,