Димитър Ганев: И двамата са с дълъг хоризонт, конфликтите - на приливи и отливи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6721340 www.24chasa.bg

Публичният сблъсък между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов стана повод да се обърнем към политолози и социолози с въпросите:

1. С блъсъкът между Радев и Борисов принципен ли е, или личностен?

2. Какви са сценариите за развитие на този сюжет?

Отговаря политологът Димитър Ганев:

1. Важното в ситуацията е, че до този момент противопоставянето президент - премиер преминаваше по линията Радев - ГЕРБ, като основната критика падаше върху парламентарната група на ГЕРБ, олицетворена от г-н Цветанов. Черешката на тортата беше когато Радев каза за атрофията на парламентарната република. Новото в тази ситуация е, че Радев сега вече удря Борисов персонално. А Борисов държи друг тон. Казва: Радев е супер, разбирам се добре с него, той добре си върши работата, даже координирам някакви неща с него около посланик в Москва, шеф на НСО - подписвам всичко, което той каже. Въпросът е, че в администрацията му има някакви хора - Ивохристовци, които пречат.

А в отговор Радев директно го атакува персонално. И това е нова ситуация и важно.

2. Борисов има още 3 г. мандат, ако няма предсрочен вот, а Радев - още 4 г. Отношенията им няма да бъдат в задълбочаващ се конфликт, а на приливи и на отливи. Защото хоризонтът на тази битка е много дълъг и те много добре си дават сметка за това. Задълбочат ли тази пряка конфронтация в този ранен етап, няма да е добре нито за единия, нито за другия.

По тази причина ще наблюдаваме тактически действия от страна на Борисов към Радев и обратното. Сблъсъците между тях ще са на приливи и отливи. В никакъв случай не можем да говорим, че ще започне задълбочаване на конфликта между тях.

  • Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Стигат ли 11 стотинки на минута за битката срещу COVID

    Лекари от спешна помощ се отказват от бонуса, който би трябвало да получават, защото са на първа линия в битката срещу коронавируса. Всеки на тяхно място би постъпил по същия начин - защото, забележете, полагат им се по 11 стотинки за всяка минута, в която са преглеждали и лекували болен от COVID. Разбира се
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо