Боят е само симптом, моралната криза е тежка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6723816 www.24chasa.bg

Несправедливата

приватизация

направи хората

твърде

подозрителни

Ако човек гледа дълго телевизия, ще си помисли, че единственият проблем на българското общество е боят в детските градини и желанието на родителите да наблюдават какво се случва в тях с видео.

Звучи извратено, но си е форма на контрол, която е напълно разбираема, но всъщност е симптом на много дълбока обществена - морална и социална криза.

Всъщност са загубени всякакви авторитети. Има 4-5 професии, които са обществена ценност - лекар, учител, адвокат, журналист. Никой не знае кога ще му дотрябват и всеки човек трябва да има доверие и да изпитва респект. Сега в Наказателния кодекс ще въвеждат понятие корумпиран лекар. Нали разбирате, че това е нонсенс. Да изразиш благодарност към фризьорка е в реда на нещата, а да си благодарен на лекар, който ти е спасил живота, влизаш в хипотезата на даване и приемане на подкуп - тежко престъпление, което обикновено никога не се доказва и приравнява лекаря до някакъв долен катаджия, което е отвратително само по себе си.

Принципно подкрепям родителите, които искат да гледат какво става в детските градини и които се страхуват техните деца да не бъдат бити. Но недоверието към учителките от детските градини е патология. Тя е симптом на същата морална криза - наистина има насилие и хора от тези обществено ценни професии губят всякакъв авторитет, но общото съмнение е, че всички са някакви разбойници, които искат да направят някакво безобразие.

Докато не приемем, че не всички хора у нас са главорези, няма да се оправи тая държава.

Съзнавам, че това отношение е следствие от голямата несправедливост, наречена приватизация. Когато едни хора прибраха народното богатство, това, което са трупали нашите родители. Тук искам да подчертая, че като казвам приватизация, имам предвид всички нейни форми - на първо място нерегламентираната банкова приватизация от 1990 г., с която бяха измъкнати най-много пари и най-несправедливо едни разбойници станаха милиардери, до вече законоустановените форми от по-късно. Както няма корумпиран лекар, така и няма честен приватизатор. Чувството за справедливост ще бъде възстановено, след като се респектират приватизаторите, а не детските учителки. Ето ви тема за размисъл, уважаеми легислатори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-добре камери, отколкото мощни коли за КАТ

    Идеите и мерките срещу шофьорите нарушители стават все повече и е ясно, че целта е една - да станат по-малко нарушенията на пътя, както и да се намали броят на ранените и жертвите при катастрофи в България. Сега ни съобщават, че ще се поставят още от новите по-прецизни камери, които да засичат по-точно нарушителите по пътищата и да не им
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.