Как зам.-министър “влезе” в престъпна схема

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6727559 www.24chasa.bg

Или защо си струва да говорим за ало измамите лице в лице

Възрастният човек ще запомни непосредствения контакт по-силно от листовката, всеки може да помогне на МВР, ако не си мълчи

23 ПОЛИЦЕЙСКИ операции, 67 задържания – така изглежда в цифри краткият отчет на МВР за противодействие срещу една от модерните напасти - ало измамите. Зад тях стоят десетки срещи между полиция, прокуратура, банкови служители, стотици часове предварителна работа, хиляди страници досъдебни производства.

МВР създаде и специален сектор “Измами”, а от октомври м.г. със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров е сформирана съвместна група от представители на държавното обвинение и криминалисти, която да анализира самото престъпление и да набележи мерки срещу него. Пак през миналата година списък с 31 криминално проявени е подаден на НАП за проверка на имотите.

И въпреки това новини за измамени възрастни хора има всеки ден. Капаните, които залагат мошениците, щракват по-бързо, отколкото системата може да реагира. Може би все още е рано да се видят резултатите от изброените по-горе ходове. Със сигурност държавата е в състояние да направи повече, особено що се отнася до проверките как е придобито имуществото на хора, за които има достатъчно оперативни данни, че знаят как да осребрят всяко “ало”.

Но също толкова сигурно е, че това е едно от престъпленията, успешното противопоставяне на които минава през необходимостта от солидарност и обществена подкрепа. Тук философията на високомерието: “Имам си достатъчно грижи, всеки да си гледа работата”, може да се окаже с непредвидими последици.

Ако зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков беше махнал с ръка и отминал с пренебрежение информацията, че някой иска дарения, възползвайки се от името му, най-вероятно 35-годишният Данчо С. и аверът му Борислав М., на 48 г., щяха още да са на свобода. Кой знае колко още щяха да пропищят от тях. Данчо и Борислав не работят по отъпканата пътека – техен таргет не са пенсионерите. Насочили са се към общини и фирми, т.е. не крадат от отделни хора, а от парите на всички ни.

Бургазлията Станков, който е на поста вече втори мандат, приема като сериозен сигнал обаждането на кмет от област Бургас, който го пита дали има нещо общо с молба за помощ, получена в общината. Всъщност тя е отправена по телефона, посочена е и банкова сметка.

Сред многото ангажименти, които без съмнение включва ежедневието на един зам.-министър, Станков прибавя и задачата да сигнализира полицията. Още повече че получава и второ предупреждение: от негово име са искали пари и от община Пещера, а след това и от фирма в Пловдив. Само сигнал обаче не стига. За да съкрати процедурата по осигуряване на пари, зам.-министърът вади от джоба си исканите от измамниците над 1000 лв. Сумата е пусната на подадено от мошениците име чрез пощенски запис и когато те вече потриват ръце от успешната си акция, се оказват с белезници на ръцете.

На 18 януари двама от мъжете са задържани в паричния салон на Централната поща в София в момента на получаване на записа, а третият - техен шофьор, е заловен пред сградата.

Ден по-късно Данчо и Борислав са привлечени като обвиняеми, като за първия от тях квалификацията е по-тежка, тъй като той е действал в условията на опасен рецидив. В момента и двамата са в ареста.

Дотук разследването е установило, че телефонната роля на зам.-министър е била поета от рецидивиста Данчо. В разговора той убедително обяснявал, че Министерството на енергетиката организира благотворителна кампания за събиране на средства за подпомагане на домове за стари хора. Измамниците обаче удариха на камък, защото хората от другата страна на жицата просто не позволиха да бъдат излъгани.

Разумното поведение на набелязаните жертви е най-силното оръжие срещу наглите престъпници. Същото се отнася и до набелязаните за мулета, които най-често изгарят, когато се стига до разплитане на схемата.

Един честен таксиметров шофьор преди дни показа какво трябва да направи всеки негов колега, който не иска да бъде използван заради няколко стотачки към оборота. Затова 29-годишният мъж избра да отиде в бургаското Пето РПУ, вместо да отнесе плячката при поръчителите, които позвънили чак от Румъния и му поръчали курс дотам.

Таксиджията не се поддал нито на изкушението да получи по-тлъст дял от ограбената сума, нито на заплахите. Просто предал хвърлените от две пенсионерки торбички с пари в полицията и оставил измамниците с пръст в уста. Жените били убедени, че помагат на полицията да залови ало измамници – лъжа, на която продължават да се хващат десетки вече трета година. Полицията не събира пари, не кара хората да хвърлят торбички със спестяванията си през терасите, нито да ги крият в хладилниците – това повтаряме заедно с полицаите при всяка среща с възрастни хора.

Когато преди няколко месеца колегата от “24 часа” Пенчо Ковачев призова депутатите да тръгнат “от врата на врата” срещу ало измамите, това ми се видя леко наивно и съвсем непродуктивно. Но след разговорите, които колеги депутати заедно с криминалисти направихме с пенсионери от Бургас, Поморие, Малко Търново и Царево, нямам съмнения, че всяка казана дума очи в очи си струва. Струва си, защото, ако попадне на измамници, далеч по-възможно е възрастният човек да се присети за думите на полицая или депутата, които е чул на живо, отколкото за листовката с предупредителен текст, пусната в кутията му. Тя не е излишна, но живият контакт има по-голяма сила.

Шансът на ало мошениците ще намалее с още няколко процента и ако като синове и дъщери си създадем навика поне по веднъж на ден да се чуваме с възрастните си родители. А ако и данъчните побързат с проверката на имотите на клановете от Северна България, които от години се издържат от чуждата наивност, новините за унизени и разплакани старци ще стават все по-малко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.