Защо жълтите павета са на “Руски”, а не на “Френски”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6735634 www.24chasa.bg
СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Тази година на националния празник 3 март честваме 140 години от освобождението на България. Ще се опитаме през размишления на умни и интересни българи да отговорим на въпроса - какво е да си патриот в наше време, какво е да се гордееш с това, че си българин.

Днес вижте отговорите на Росен Петров, автор на патриотични телевизионни поредици.

Не честваме, а отбелязваме най-светлите си празници

На Трети март ще честваме 140 години от възстановяването на българската държавност и Освобождението ни от османското иго. Всъщност аз пиша ще “честваме”, но у нас от доста време ние не честваме най-светлите си празници. Ние ги “отбелязваме” на принципа дайте да го отметнем и тази година. Каквито и прочувствени речи да държат политиците, повече са просто претоплена манджа от предната година, клише до клише, протоколно задължение.

Още по-тъжното е, че и повечето от нас имаме едно протоколно отношение към големите ни празници. Поредния неработен ден.

Нима американците отбиват така номера на техния национален празник - 4 юли, или руснаците на Деня на победата 9 май?

Не, те наистина ги честват, защото 4 юли и 9 май са дълбоко вкоренени не само в чувството за национална идентичност на американци и руснаци, но вече са станали част от бита им. Те се празнуват не само официозно, но и семейно, с личното чувство, че имаш празник.

При нас за Трети март винаги се разиграва епизод от сериала “Русофилите и русофобите също плачат”, все едно, че на този ден не се е възстановила българската държавност, а Руската империя.

Каквито и имперски и тайни кроежи да е имала Русия за проливите, колкото и да не й е пукало на руската върхушка дали ще има българска държава, или не, един простичък факт си остава - край Плевен и Шейново, на Шипка и по пътя към София са мрели руснаци, те са оставили костите си тук, а не някой друг.

Ако за нас бяха загивали австрийци, можe би в центъра на София щяхме до поднасяме венци на паметника на императора освободител Франц Йосиф. Може би щеше да е още “по-страхотно”,ако Наполеон през 1812-а вместо към Москва бе настъпил към Цариград и ни беше освободил.Тогава можеше вместо булевард “Скобелев” да имаме булевард “Маршал Ней” и жълтите павета да не са на “Руски”, а на “Френски”.

Между другото в интерес на историческата истина Наполеон Бонапарт дълго време реално е разглеждал възможността да воюва с Османската империя, а Австрийската империя с нейните безкрайни войни с османците също е била потенциален кандидат за освободител на Балканите.

Но историята се разпоредила така, че вместо австрийци или французи дошли руснаците. А наред с тях и украинци, беларуси, фини, казаци и всички етноси от тогавашния котел на народите - Руската империя.

Историята е многолика, всеки народ гледа към нея от своята камбанария, но това, че българската държава и българската армия възкръсват на 3 март 1878 г. след Руско-турската освободителна война, няма как да се промени.

Русия често ни е цакала в историята, правила ни е мръсно, но фактът с Освобождението си остава и е крайно време да преодолеем националния комплекс, че свободата ни е дадена даром. Това да чувстваш Трети март като истински национален празник, не означава, че у вас държиш портрет на Сталин или любимата ти фланелка е с Путин. Това е просто уважение към собствената ни история и нация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,